سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

زندگی‌نامه امام موسی کاظم(ع) از ولادت تا شهادت

گوشه از زندگی نامه عبادی سیاسی هفتمین امام شیعیان امام موسی کاظم(ع) را در اینجا بخوانید.

به گزارش خبرنگار حوزه قرآن و عترت گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ امام موسی بن جعفر (ع) پیشوایی بودند که منزلتی بزرگ و شانی عظیم داشتند که همواره در تجهد کوشا بودند؛ عبادتشان معروف، و معجزاتش روشن میان عام وخاص، و بر طاعت بندگی مواظب، و شب را به سجود به پایان می برد و روز را به صدقه  و روزه می‌گذراند.

ولادت

موسی بن جعفر در سال ۱۲۸ یا ۱۲۹ هجری قمری هنگامی که امام صادق (ع) و همسرش حمیده از حج بازمی‌گشتند، در منطقه ابواء به دنیا آمد. برخی مکان ولادت ایشان را مدینه دانسته‌اند. درباره تاریخ ولادت امام کاظم(ع) اختلاف است؛ طبری ولادت ایشان را در ذی‌الحجه و طبرسی آن را در ۷ صفر دانسته است. مادر ایشان حضرت حمیده کنیزی از اهل مغرب یا اندلس(اسپانیا) بوده است و نام پدر حمیده را صاعد مغربی (بربری) گفته اند. برادران دیگر امام از این بانو اسحاق و محمد دیباج بوده اند. امام موسی کاظم(ع) هنوز کودک بود که فقهای مشهور مثل ابو حنیفه از او مسئله می پرسیدند و کسب علم می‌کردند.

فرزندان امام موسی کاظم(ع)

حضرت ابو الحسن موسى (ع) سى و هفت فرزند پسر و دختر داشتند: على بن موسى الرضا (علیه السلام)، ابراهيم، عباس، قاسم، اسماعيل، جعفر، هرون، حسن، احمد، محمد، حمزه، عبداللَّه، اسحق، عبيداللَّه، زيد، حسن، فضل، حسين، سليمان، فاطمه كبرى، فاطمه صغرى، رقيه، حكيمه، ام ابيها، رقيه صغرى، ام جعفر، لبابه، زينب، خديجه، عليه، آمنه، حسنه، بريهه، عايشه، ام سلمه، ميمونه، ام كلثوم.

در ميان تمام فرزندان حضرت ابو الحسن(علیه السلام) فرزند بزرگوارش حضرت ابو الحسن على بن موسى الرضا(علیه السلام) از همه بزرگوارتر و عاليقدرتر و داناتر و فاضلتر بوده. احمد بن موسى مردى كريم و بزرگوار و پرهيزكار بود و حضرت موسى بن جعفر اين فرزند بزرگوار را دوست می داشت و بر ساير فرزندان مقدم می‌داشت و بستان يسير خود را به او بخشيده بود.

مناظرات علمی امام موسی کاظم (ع)

مناظرات و گفتگوهایی از امام کاظم با برخی از خلفای عباسی، دانشمندان یهودی و مسیحی، ابوحنیفه و دیگران گزارش شده است. باقر شریف قرشی هشت گفتگو از امام کاظم، تحت عنوان مناظرات آن حضرت گرد آورده است. امام کاظم(ع) با مهدی عباسی مناظره‌هایی درباره فدک و نیز حرمت خمر در قرآن انجام داده است. با هارون عباسی نیز مناظراتی داشته است. از آنجا که هارون می‌خواست خویشاوندی پیامبر(ص) با خود را نزدیک‌تر از نسبت او با موسی بن جعفر نشان دهد، امام کاظم در حضور هارون به نزدیک‌تر بودنِ انتساب خویش به پیامبر تصریح کرد. گفتگوهای موسی بن جعفر با عالمان ادیان دیگر نیز معمولا در پاسخ به پرسش‌های آنان صورت گرفته که در پایان به گرویدن آنان به اسلام انجامیده است.

برخوردهای سیاسی امام موسی کاظم(ع)

دورانى كه امام كاظم عليه السّلام در آن زندگى مى‌ كرد، مصادف با نخستين مرحله استبداد و ستمگرى حكّام عباسى بود.اين اعمال فشار از زمان امام صادق عليه السّلام آغاز شد و تا زمان امام رضا عليه السّلام كه دوره خلافت مأمون بود با شدّت هر چه تمام تر ادامه يافت؛ مردم در زمان مأمون اندكى احساس امنيت سياسى كردند، ولى ديرى نپاييد كه دستگاه خلافت بدرفتارى و اعمال فشار بر مردم را دوباره از سر گرفت. فشار سياسى عباسيان در دوره‌اى آغاز شد كه پيش از آن امام باقر و صادق(ع) با تربيت شاگردان فراوان، بنيه علمى و حديثى شيعه را تقويت كرده بودند و جنبشى عظيم در ميان شيعه پديد آورده بودند.رسالت امام موسی کاظم (علیه السلام) آن بود تا در اين حركت علمى، توازن و تعادل فكرى را ميان شيعيان برقرار كنند.

عصر امام كاظم عليه السّلام دوران بسيار سختى براى شيعيان بود و در اين دوران حركتهاى اعتراض‌آميز متعددى از ناحيه شيعيان و علويان نسبت به خلفاى عباسى صورت گرفت كه از مهم ترين آنها قيام حسين بن على، شهيد فخ - در زمان حكومت هادى عباسى- و نيز جنبش يحيى و ادريس فرزندان عبد الله بود كه در زمان هارون رخ داد. در واقع مهمترين رقيب عباسيان، علويان بودند و طبيعى بود كه حكومت آنان را سخت تحت نظارت آنها بگيرد. امامان شيعه همگى بر لزوم رعايت تقيه پافشارى كرده و مى ‌كوشيدند تا تشكّل شيعه و رهبرى آنها را به طور پنهانى اداره نمايند. طبعا اين وضعيت سبب مى‌شد تا تاريخ نتواند از حركات سياسى آنها ارزشيابى دقيقى به عمل آورد.

امام موسی کاظم(ع) در زندان

امام كاظم عليه السّلام دو بار به دست هارون به زندان افتاده اند كه مرتبه دوم آن از سال 179 تا 183؛ يعنى به مدت چهار سال به طول انجاميده و به شهادت آن حضرت منجر شده است. درباره مرتبه نخست زندان اوّل مدّت قيد نشده است.

دلايل زندانى شدن امام در اين دو بار كه هر دو به دست هارون بوده است عبارت است از:

1- سختگیری های هارون نسبت به علویان به خصوص امام موسی کاظم(علیه السلام)

2- نفوذ بسیار امام و علویان در میان مردم به دلیل اینکه فرزندان رسول خدا(صل الله علیه و آله) هستند.

3- مفترض الطاعه بودن‌ امامان شیعه و ترس دستگاه حکومت از شیعیان به دلیلی این صفت ائمه اطهار؛ مرحوم صدوق از جمله علل به شهادت رسيدن امام كاظم عليه السّلام را آگاهى يافتن هارون از اعتقاد شيعيان به امامت امام دانسته است. هارون فهميد كه شيعيان شب و روز به خدمت امام مى‌رسند. و به خاطر ترس از جان و از دست دادن سلطنتش آن حضرت را به شهادت رسانيد.

4- سعایت برخی از بستگان امام مانندعلی بن اسماعیل بن جعفر (پسر برادر امام) در نزد هارون از امام.

هارون با آن همه سلطه و قدرت، مجبور بود تا دست به چنين توجيهاتى بزند تا اقدامش از طرف مردم مورد انكار و نفرت قرار نگيرد. هارون در همان مسجد دستور توقيف حضرت را صادر كرد.  وى دستور داد تا دو كاروان آماده كرده، يكى را به سمت كوفه و ديگرى را به سمت بصره بفرستند. او امام را همراه يكى از اين دو كاروان روانه ساخت. اين كار به اين دليل انجام گرفت تا مردم ندانند امام در كجا زندانى مى‌شود.

هارون، امام كاظم عليه السّلام را نزد حاكم بصره، عيسى بن جعفر بن منصور فرستاد؛ امام چندى در زندان او بسر برد، اما در نهايت، عيسى از اين كار خسته شد و به هارون نوشت تا او را تحويل شخص ديگرى بدهد.در غير اين صورت او را آزاد خواهد كرد، زيرا در تمام اين مدت كوشيده تا شاهدى بر ضد امام به دست آورد، اما چيزى نيافته است.

پس از آن، امام را تحويل فضل بن ربيع دادند. امام مدتى طولانى نزد وى زندانى بود. گفته شده كه از او خواستند تا آن حضرت را به قتل برساند، اما او از اين كار سرباز زد. پس از آن، حضرت را تحويل فضل بن يحيى دادند و مدتى نيز در زندان او بسر برد. مطابق نقل مورّخان او حرمت امام را پاس مى‌ داشت. پس از آن امام كاظم عليه السّلام را تحويل زندانبان ديگرى بنام سندى بن شاهك دادند.

شهادت امام موسی کاظم(ع)

واپسین روزهای عمر امام کاظم(ع) در زندان سندی بن شاهک سپری شد. شیخ مفید گفته است سندی، به دستور هارون الرشید امام را مسموم کرد و امام سه روز پس از آن به شهادت رسید. شهادت وی ۲۵ رجب سال ۱۸۳ق در بغداد رخ داده است. درباره زمان و مکان شهادت امام کاظم (ع) نظرات دیگری هم وجود دارد.

پس از آن‌که موسی بن جعفر(ع) به شهادت رسید، به دستور سِندی بن شاهک پیکر او را روی پل بغداد قرار دادند و اعلام کردند که موسی بن جعفر به مرگ طبیعی از دنیا رفته است. درباره چگونگی شهادت وی گزارش‌های متفاوتی وجود دارد؛ بیشتر تاریخ‌نویسان بر این باورند که یحیی بن خالد و سندی بن شاهک او را مسموم کرده‌اند. در گزارشی نیز گفته شده او را با پیچیدن در فرش، خفه کرده‌اند.

برای قراردادن بدن امام کاظم(ع) در معرض دید عموم دو دلیل گفته شده: یکی اثبات این‌که او به مرگ طبیعی از دنیا رفته؛ دیگری باطل کردن باور کسانی که به مهدویت او اعتقاد داشته‌اند.

پیکر موسی بن جعفر(ع) را در منطقه شونیزیه در مقبره خانوادگی منصور که به مقابر قریش شهرت داشت، دفن کردند. مدفن ایشان به حرم کاظمین مشهور است. گفته شده دلیل عباسیان برای این‌که بدن امام را در این مقبره دفن کردند، ترس از آن بود که مبادا مکان دفن او محل تجمع و حضور شیعیان شود.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۸۳
در انتظار بررسی: ۷
فاطمه اظهری
۱۸:۲۷ ۲۱ آذر ۱۴۰۱
خیلی خیلی عاااااااااااااااااالی بود من برای تحقیق میخواستم نوشتم و خانم من بهم ۲۰ داد
سمیع چکر
۱۰:۱۲ ۱۷ تير ۱۴۰۱
اقاجان قربونت برم من اقای مهربان ودوست داشتنی..
ناشناس
۰۰:۵۷ ۰۹ اسفند ۱۴۰۰
عالی بودالسلام علیکم یاامام موسی کاظم (ع)
ناشناس
۱۹:۴۳ ۰۸ اسفند ۱۴۰۰
آفرین
ناشناس
۱۱:۰۹ ۰۸ اسفند ۱۴۰۰
یاموس بن جعفر
امیر سام
۲۲:۳۱ ۰۷ اسفند ۱۴۰۰
صلوات به روی امام موسی کاظم
فقط خدا
۰۱:۲۸ ۱۲ دی ۱۴۰۰
بسم‌الله الرحمن الرحیم السلام علیک یا موسی بن جعفر
ناشناس
۲۰:۰۸ ۰۶ آذر ۱۴۰۰
خیلی خوب بود
صاحبه
۱۵:۱۱ ۳۰ آبان ۱۴۰۰
نظر من عالی بود
ناشناس
۱۰:۳۷ ۲۹ آبان ۱۴۰۰
السلام علیک یا موسی بن جعفر
مر
۲۳:۰۶ ۰۲ آبان ۱۴۰۰
عاااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااالی
ناشناس
۱۲:۴۶ ۲۸ اسفند ۱۳۹۹
هفت صلوات هدیه به امام موسی سلام الله
ناشناس
۲۱:۲۴ ۱۸ اسفند ۱۳۹۹
این نوشته تاریخ زندگی امام را بیان می کند از خصوصیات ان حصرت مطلبی نوشته نشده
Zari _poor
۰۶:۵۸ ۱۸ اسفند ۱۳۹۹
بسیار بسیار عالی بود
ناشناس
۲۲:۰۰ ۱۱ بهمن ۱۳۹۹
خیلی خوب بود
ناشناس
۱۶:۱۴ ۱۵ آذر ۱۳۹۹
عالی بود
شایلین
۱۳:۱۳ ۱۴ آذر ۱۳۹۹
عالی بود ولی برای من کلاس چهارمی خیلی سنگین بود ولی باز کلش را نوشتم من که باورم نمیشه امام موسی کاظم 14 سال در زندان بوده
شایلین شاهنشینی ده ساله از تهران
همتا
۱۳:۱۶ ۱۰ آذر ۱۳۹۹
ایشالله کرونا بره و حرم امام موسی کاظم علیه السلام بابام زیارت الاهی امین
زهرا
۱۳:۰۸ ۱۰ آذر ۱۳۹۹
خیلی خوب بود ممنون از نویسنده اش واقعا ممنونم ازتون
Zoha
۱۲:۵۷ ۰۹ آذر ۱۳۹۹
خیلی خوب بود
مهدیس صمد پور
۱۸:۳۲ ۰۲ آذر ۱۳۹۹
خیلی عالی فقط یک کم کو تا هش بکنید ممنونم
چون من یک چهارمی هستم و دستم درد گرفت خلاصه آن را بنویسید
با سپاس. مهدیس صمد پور
نازنین
۱۵:۳۰ ۰۲ آذر ۱۳۹۹
خیلی زیبا و مناسب و عالی بود
مرینت
۲۰:۴۵ ۰۱ آذر ۱۳۹۹
نوشته هاش خیلی عالیه
ناشناس
۱۶:۰۰ ۰۱ آذر ۱۳۹۹
عالی
ناشناس
۱۵:۵۹ ۰۱ آذر ۱۳۹۹
عالی
امیر
۲۰:۱۹ ۲۸ آبان ۱۳۹۹
عالیییییییه
محدثه
۱۲:۲۱ ۲۳ آبان ۱۳۹۹
عالی بود حتما نصبش کنید به به به به
محدثه
۱۲:۲۰ ۲۳ آبان ۱۳۹۹
خیلی عالی بود من چون برای تحقیق میخواستم برای همین اومدم کتابش رو ریختم خانم مون هم تشویق کرد و بهم نمره ی بیست داد
نویسنده
۱۱:۲۸ ۲۳ آبان ۱۳۹۹
بسیار خوب
ناشناس
۱۲:۲۰ ۲۲ آبان ۱۳۹۹
عالی بود
مهسابیگی
۱۷:۱۷ ۱۱ آبان ۱۳۹۹
خوب بود اما برای یه چهارمی سنگین بوئ و اصلا نمیشد باهاش انشا نوشت.
هستی
۱۴:۰۵ ۰۸ آبان ۱۳۹۹
خیلی خوب بود. واقعا به اطلاعات من اضافه شده
ناشناس
۱۵:۰۸ ۰۶ آبان ۱۳۹۹
عالی
ناشناس
۱۵:۰۱ ۰۴ آبان ۱۳۹۹
ممنونم
در مورد روش زندگی ایشان خیلی صحبت نشده
ناشناس
۱۶:۱۸ ۲۹ مهر ۱۳۹۹
خوب بود
ناشناس
۱۹:۱۴ ۱۰ شهريور ۱۳۹۹
بنام خداسلام برامام موسی
علی
۲۳:۳۷ ۱۹ مرداد ۱۳۹۹
تشکر . خوب بود
ناشناس
۲۱:۲۲ ۲۶ تير ۱۳۹۹
خیلی عالی هست
مرضیه
۰۲:۲۳ ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۹
خیلی خیلی عالی بود ممنون
ب
۱۹:۱۱ ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۹
عالی بود
علی
۱۸:۳۴ ۰۵ ارديبهشت ۱۳۹۹
عالی بود
ناشناس
۲۳:۱۴ ۲۹ اسفند ۱۳۹۸
عالی بود
سجاد
۱۶:۲۹ ۲۹ اسفند ۱۳۹۸
السلام علیک یا موسی کاظم علیه السلام...
حمید
۲۲:۳۵ ۲۷ اسفند ۱۳۹۸
آقاجان دلم برای حرم باصفات تنگ شده.
علی
۱۹:۴۴ ۰۶ بهمن ۱۳۹۸
بسیار عالی بود ولی در باره اخلاق رفتار گفتار حرکات
نوع پوشش بخشندگی و......
ایشان را نیز اضافه کنید
ریهانه مهمدی
۲۳:۰۳ ۲۸ دی ۱۳۹۸
یا موسی ابن جعفر علیه السلام ای کاش زنده بود
ناشناس
۲۰:۳۳ ۲۱ دی ۱۳۹۸
عالییه
ناشناس
۱۵:۳۹ ۱۰ دی ۱۳۹۸
عاااالییییه
ناشناس
۲۰:۱۵ ۰۷ دی ۱۳۹۸
عالیهه
علیرضا دستانی
۰۱:۳۶ ۳۰ آذر ۱۳۹۸
عالی بود تشکر
رهام
۰۸:۴۰ ۲۹ آذر ۱۳۹۸
عالی
ل
۲۳:۵۷ ۲۶ آذر ۱۳۹۸
ما خانممون گفته که راجع به زندگی امام موسی کاظم(ع)تحقیق کنیم عالیه
سلماز
۲۲:۱۲ ۲۶ آذر ۱۳۹۸
خیلی ممنون واقعا عالی است
ناشناس
۱۷:۴۱ ۲۳ آذر ۱۳۹۸
بسیار عالی است
مارال
۱۵:۵۴ ۲۱ آذر ۱۳۹۸
عالی بود من که ازش استفاده کردم امیدوارم بقیه هم ازش استفاده کنن واقعا عالی بود
رستا خاکباز
۱۵:۲۷ ۳۱ ارديبهشت ۱۳۹۹
عالی بود مرسی
مائده حیدری
۱۷:۰۹ ۲۰ آذر ۱۳۹۸
خوب بود .حرف نداشت، من که راضی بودم به این دلیل که خانم معلم ما گفته بود درباره ی زندگی امام موسئ کاظم ( ع) تحقیق به دست بیاریم .عالی عالی بود
ناشناس
۱۹:۵۵ ۱۹ آذر ۱۳۹۸
بی نضیره
ناشناس
۱۱:۰۹ ۱۹ آذر ۱۳۹۸
عالی
ستایش
۲۱:۱۰ ۱۷ آذر ۱۳۹۸
این ها خیلی خوب هستند عالی بود
ناشناس
۱۹:۲۷ ۱۱ آذر ۱۳۹۸
یا موسی ابن جعفر
راحله
۲۱:۰۴ ۰۸ آذر ۱۳۹۸
بهم خیلی کمک کرد درواقه عالی بود
علی
۱۱:۴۸ ۰۸ آذر ۱۳۹۸
یا موسی ع
مصی قربانی دلخواه
۲۰:۲۶ ۱۸ آبان ۱۳۹۸
عالی بود خیلی راضی بودم
من
۱۹:۳۳ ۱۷ آبان ۱۳۹۸
خوبه و قدردانی
ناشناس
۱۰:۵۹ ۱۶ آبان ۱۳۹۸
عالی بود یا ابن مسی کاظم
مهلا
۱۶:۱۶ ۱۱ آبان ۱۳۹۸
عالی بود
ناشناس
۲۳:۲۱ ۳۰ مهر ۱۳۹۸
خیلی خوبه
ناشناس
۱۲:۲۷ ۰۸ شهريور ۱۳۹۸
بسیارمختصرومفید بود استفاده کردم ممنون
ناشناس
۰۱:۲۵ ۳۱ مرداد ۱۳۹۸
هرجا دشمن کاری کرده به خاطر منافع مادی ودنیوی وجایگاه خودش بوده درواقع بیشترین چیزی که باعث دشمنی بااهل بیت شده ترس ازدست دادن جایگاه بوده لعنت به این پول ومقام دنیوی که خیلی هارو گمراه کرده ومیکنه از خدا میخوام مارو جز هدایت شوندگان قرار بده الهی آمین
ناشناس
۰۰:۱۳ ۳۱ مرداد ۱۳۹۸
سلا بر موسی بن جعفر
ناشناس
۱۴:۲۷ ۲۸ ارديبهشت ۱۳۹۸
سلام خیلی عالی بود ممنون
رضا
۱۶:۱۶ ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۸
السلام علیک یا باب الحوائج
بسیار عالی استفاده کردیم
ا
۱۶:۱۶ ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۸
بسیار عالی
طاها
۲۳:۵۱ ۲۵ فروردين ۱۳۹۸
عالی بود
معصومه
۱۹:۴۴ ۱۱ فروردين ۱۳۹۸
بسیار مفید بود یاباب الحوائج
سراجی
۲۱:۰۶ ۱۲ آبان ۱۳۹۷
یا امام موسی بن جعفر(ع)سروجانم به فدایت خیلی در زندان سختی کشیدی واقعااین مطالب خیلی آموزنده بود
حاجی حیدری
۱۹:۱۸ ۱۰ شهريور ۱۳۹۷
اجرکم عندالله خیلی خیلی ممنون
یوسف
۱۸:۵۷ ۳۱ خرداد ۱۳۹۷
ایا حضرت ع از یکی از همسرانش ۳۷ فرزند داشت یا نه
ناشناس
۱۶:۳۷ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
یاباب الحوایج
ناشناس
۱۴:۴۱ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
مفید بود تشکر
ناشناس
۱۸:۱۷ ۲۶ آبان ۱۳۹۷
ممنون که به کمال ما آمدی
ناشناس
۱۴:۱۱ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
سلام علیک استفاده کر دیم ولی زندگی امام را خیلی ابتدایی نوشته بودید
قلی
۱۰:۵۵ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
عالی بود یا موسی بن جعفر علیه السلام
سعید معصومی
۱۰:۰۸ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
السلام علیک یا موسی بن جعفر یا باب الحوائج
السلام علیک و رحمه الله و برکاته
شیشوان
۰۹:۴۵ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
عالی بود
حسین
۰۹:۱۱ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
یا موسی بن جعفر(ع)
ناشناس
۰۸:۴۰ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
یا موسی بن جعفر علیه سلام
ناشناس
۱۲:۲۱ ۲۶ آبان ۱۳۹۹
عالی بود