ایران در تلاش است تا با ارائه شرایطی بهتر نسبت به صادرکنندگان دیگر خاورمیانه، شامل عربستان سعودی، مشتریان خود در آسیا را حفظ کند. این درشرایطی صورت میگیرد که خطر تحریمهی بیشتر این عضو اوپک از سوی آمریکا وجود دارد.
تهران اخیرا تخفیف به هر محموله از خریدهای شرکتهای هندی را در ازای حجمهای بالاتر، افزایش داده است. هند پس از چین دومین مشتری بزرگ نفت ایران است.
به گفته ۲ منبع آگاه، در سال مالی حاضر که تا مارچ ۲۰۱۹ ادامه دارد، پالایشگاههای دولتی شرکت نفت هند، پالایشگاه و پتروشیمی مانگالور، سوخت بهارات و سوخت هندوستان، در نظر دارند روزانه ۳۹۶۰۰۰ بشکه از نفت ایران را وارد کنند.
۴ منبع آگاه دیگر هم این برنامه واردات را تایید کردهاند.
هر ۴ پالایشگاه در سال مالی قبلی حدود ۲۰۵۶۰۰ بشکه در روز از نفت ایران وارد کرده بود.
ایران که قبل از تحریمها، دومین تامینکننده بزرگ نفت هند بود، از زمان برداشته شدن تحریمها در سال ۲۰۱۶، به تدریج سهم خود در بازار این کشور را افزایش داده است و طبق دادههای دولتی، در ۲۰۱۶-۲۰۱۷، پس از عربستان سعودی و عراق به سومین تامینکننده بزرگ هند تبدیل شد.
هنوز دادههای رسمی دولتی برای ۲۰۱۷-۲۰۱۸ در دسترس نیست، اما اطلاعات به دست آمده از منابع آگاه نشان میدهد، در بازه آوریل ۲۰۱۷ تا فوریه ۲۰۱۸، ایران سومین تامینکنند بزرگ هند باقی مانده است، درحالیکه عراق جای عربستان را به عنوان تامینکننده برتر گرفته است.
پالایشگاههای دولتی، که دو سوم ظرفیت پالایشگاهی ۵ میلیون بشکه در روز هند را به خد اختصاص میدهند، در اعتراض به اقدام تهران برای واگذاری توسعه میدان گازی عظیم فرزاد بی، به دیگران، واردات خود از ایران را کاهش دادند.
اما وزیر نفت هند، هارمندرا پرادهان، در ماه فوریه پس از دیدار با همتای ایرانی خود، بیژن زنگنه، گفت که پالایشگاههای دولتی، خریدهای خود از ایران را افزایش خواهند داد، چرا که ایران شرایط بهتری ارائه کرده است.
زنگنه هم گفته است که پالایشگاههای هندی – شامل دولتی و خصوصی – در سال ۲۰۱۸-۲۰۱۹ حدود ۵۰۰ هزار بشکه در روز از نفت ایران را خریداری خواهند کرد.
یکی از منابع گفت: کل خرید از ایران از ۶۰۰۰۰۰ بشکه در روز فراتر خواهد رفت. یکی دیگر از منابع گفت: شرایطی که توسط ایران ارائه شده است از سایر تولیدکنندگان نفت بهتر است. نفت خام ایران برای ما مناسب است.
پالایشگاههای هند به علت تقاضای بالا برای سوخت در داخل این کشور، معمولا مقادیری بیش از میزان توافق شده خریداری میکنند.
همچنین برخی از پالایشگاههای خصوصی که قبلا با ونزوئلا قرارداد داشتند به سوی ایران گرویدهاند تا کاهش تولیدات واردات از ونزوئلا را جبران کنند.
انتهای پیام/