سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

تنگ براق نگینی زیبا در شمال فارس

تنگ براق جاذبه طبیعی شهرستان اقلید در استان فارس است که در فاصله ۲۲۰ کیلومتری شمال شرقی شیراز واقع شده است.

به گزارش خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز؛ تنگه براق در میان انبوه درختان سر به فلک کشیده با آبشار، غار‌های زیبا، رودخانه، چشمه ها، آبچک‌ها و ستون‌های آهکی مناظر زیبایی را به وجود آورده‌ که چشم هر رهگذر را به خود خیره کرده است.

زیباترین و نزدیکترین مسیر از شیراز به تنگ براق از مسیر بهشت گمشده و در امتداد کامفیروز شمالی در کنار رودخانه کر، شالیزارهای برنج و جنگلهای بلوط است که حدود 20 دقیقه  تا این مکان راه خاکی دارد.

در دره زیبای تنگ براق، سنگ‌نبشته‌ای باستانی به خط پهلوی ساسانی به یادگار مانده که این تنگه از سال ۱۲۴۰ هجری شمسی بوسیله عسگرخان به محل اسکان دائمی تبدیل شده است و  زبان بیشتر مردم این روستا به دو زبان لری و ترکی بوده و اهالی این روستا مسلمان و پیرو مذهب شیعه هستند. 

 روستای تنگ براق در یک محدوده کوهستانی قرار گرفته  که بافت مسکونی متمرکزی دارد و در شیب ملایم دامنه کوه گسترده شده  که اطراف خانه‌ها را مزرعه و باغ فرا گرفته‌ و  بیشترخانه‌ها در یک طبقه  با سقف‌های مسطح  یا چند خانه دو طبقه نیز ساخته شده که عمده مصالح به‌کار رفته در اغلب خانه‌ها  سنگ، گل و چوب بوده و در ساخت برخی خانه‌ها از مصالحی مانند آجر، سیمان، آهن، سنگ و گچ استفاده شده است.

معماری خانه‌ها تحت تاثیر نوع زندگی و  فعالیت افراد طراحی شده و اتاق‌های استراحت و پذیرایی، آشپزخانه، تنورخانه، سرویس بهداشتی، انبار علوفه و طویله از جمله فضاهایی به شمار می‌روند که در تمام خانه‌ها دیده می‌شود و حیاط خانه‌ها در این روستا، اغلب وسیع و پر از درخت است.

 آب سد درودزن از تنگ براق عبور می‌کند و انتهای آن با دیواره‌های صخره‌ای به بن‌بست می‌رسد و  ‌آب‌های بالادست با عبور از یک دشت، از شکافی عمیق سرازیر می‌شوند و آبشار زیبای تنگ براق را پدید می‌آورد، غاری زیبا در دیواره صخره‌ سمت چپ تنگه پدید آمده  که منشاء آهکی دارد و از سقف آن قطرات آب باران به کف غار می‌ریزد.

 

بصیری کارشناس فنی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان فارس در گفتگو با خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز؛ گفت: ارتفاع دیوار‌های دره تنگه براق در برخی نقاط به ۳۰۰ متر می‌رسد و یک هزار و ۴۹۰ متر در ارتفاع از سطح دریا قرار گرفته که قدمتی طولانی دارد.

وی بیان کرد: سنگ نوشته روی کتیبه دوران ساسانی با خط پهلوی در دره تنگ براق به معرفی شاپور اول و شرح مهارت وی در تیراندازی می‌پردازد.

کارشناس فنی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان فارس تصریح کرد: منبع اصلی درآمد مردم روستای تنگ براق اقلید بیشتر از راه کشاورزی، دامداری و صنایع دستی است.

وی ادامه داد: گندم، حبوبات، برنج چمپای خضر دشتی، سیب، و هلو از تولیدات کشاورزی، و از محصولات دامداری کره، ماست، دوغ و کشک و قالی‌های دست بافت و گلیم از تولیدات صنایع دستی روستای تنگ براق به شمار می‌رود.

از جمله مراسم های جذاب این روستا، رسم کوسه گلدی است که در هنگام خشکسالی و برای آمدن باران انجام می‌شود،مراسم عروسی روستا نیز با آداب و سنن محلی برگزار می‌شود که شامل خواستگاری، نامزدی، عقد، حنابندان و عروس‌بران بوده و در شب عروسی، انواع موسیقی محلی و شاد نواخته می‌شود و میهمانان و فامیل به جشن و سرور می‌پردازند.

موسیقی مورد علاقه مردم این روستا، آهنگ های ترکی و لری است که با سازهای محلی و یا با نی نواخته می‌شود و بازی‌های رایج روستای تنگ براق  شامل ترنه بازی و چوب بازی است.

پوشاک محلی مردم روستا، از پارچه‌های رنگارنگ و با طرح‌های مختلف دوخته می‌شود، و از سوغاتی های روستای تنگ براق برنج، سیب و قیسی و از غذاهای محلی روستا می توان به  دمپخت، عدسی، گوشت قورمه، کاله ‌جوش، آش ماست، آش کارده (نوعی گیاه خودرو) و کنگر ماست اشاره کرد.

بصیری اضافه کرد: در دیواره سمت چپ دره تنگ براق یک غار آهکی وجود دارد که آب به صورت قطره قطره از سقف آن به پایین چکیده و فضای مرطوب این غار و تنگه موجب رویش خزه‌ها روی صخره‌ها شده که در کنار پوشش گیاهی و درختی این ناحیه محیطی بسیار زیبا را بوجود آورده است.

وی اظهار کرد: در بخشی از دره تنگ براق آب درون حوضچه جمع می‌شود که اغلب گردشگران به این نقطه می‌آیند که رودخانه پالنگان سرچشمه اصلی رودخانه تنگ براق بوده و بر اثر عبور رودخانه از این تنگه به مقصد نهایی که رود کر است، می ریزد و صخره‌های این ناحیه شکافته شده و زیبایی طبیعی زیادی از جمله غار، چندین آبشار، هیولای فیل مانند و حوضچه‌های طبیعی را پدید آورده است.

گفتنی است، تنگ براق در ۱۹۰ کیلومتری شیراز و ۸۰ کیلومتری جنوب غرب اقلید و ۲۰ کیلومتری شهر سده واقع شده و از شمال به شهرستان آباده، و از جنوب به شهرستان‌های مرودشت و سپیدان، از شرق به خرم بید و از غرب به اراضی استان کهگیلویه و بویراحمد محدود می‌شود.
انتهای پیام /ت

تنگ براق جاذبه طبیعی گردشگری در اقلید

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.