رابطه شخصیت افراد و میزان استرس شان
استرس به صورت واکنش فیزیولوژیک بدن به شرایط تهدیدآمیز محیطی تعریف میشود. واکنشهایی مانند افزایش ضربان قلب، افزایش تنفس و جمع شدن خون در دست و پاها که بدن را برای واکنش مناسب درباره آن تهدید ادراک شده، آماده میکند.
در واقع این تفکر ماست که باعث ایجاد استرس در یک موقعیت خاص میشود. به طور مثال پرش از هواپیما با چتر را یک عده خطرآفرین و در نتیجه استرس زا برداشت میکنند، اما عده دیگری آن را یک چالش و هیجان انگیز ادراک میکنند. این عامل نقش شخصیت و یادگیری را در ادراک استرس پررنگ میسازد. برخی افراد در بیشتر شرایط، احساس تهدید میکنند و دچار استرس میشوند، صرف نظر از این که آیا آن شرایط واقعا خطرناک است یا خیر.
استرس همیشه منفی نیست
بیشتر مردم استرس را عاملی منفی و مشکل ساز تلقی میکنند، اما در واقع استرس میتواند مثبت هم باشد. اثر استرس بر عملکرد، یک اثر دوگانه است. در سطوح استرس کم تا متوسط، عملکرد بهتر میشود، اما از سطح متوسط به بالا با افزایش استرس، عملکرد مختل میشود، زیرا نبود استرس به معنای اهمیت نداشتن آن موضوع برای فرد است.
برای مثال هنگامی که امتحان داریم، نبود استرس باعث بی خیالی زیاد و احتمالا مطالعه نکردن میشود. از سوی دیگر، استرس و ترس زیاد از امتحان هم باعث میشود آن چه را که بلد هستیم، نتوانیم در برگه امتحان پیاده کنیم. در زندگی روزمره هم این امر صادق است.
نحوه محاسبه میزان کلی استرس سالانه تان
حال این پرسش مطرح میشود که چه میزان استرس تان مثبت و چه میزان منفی است. برای اندازه گیری میزان استرس و پیش بینی نتایج آن از مقیاس استرس «هلمز و راهه» استفاده میشود که یکی از معتبرترین جدولها در این باره است. آنها رایجترین پیش آمدهای احتمالی در زندگی انسانها و میزان استرس هریک را در یک جدول مرتب کرده اند.
برای مثال در مقیاس آنها مرگ همسر، بیشترین استرس و معادل ۱۰۰ واحد است، اما تخلفات قانونی مانند جریمه رانندگی حدود ۱۱ واحد استرس تولید میکند. حال برای سنجش میزان استرس هر فرد، او باید از این فهرست اتفاقهایی را که سال گذشته برایش افتاده است، انتخاب و میزان استرس آنها را با هم جمع کند. جمع کل یک نشانه میزان کلی استرس فرد است. البته باید توجه کرد همان گونه که در بالا اشاره شد، برداشت از هر واقعهای برای افراد مختلف متفاوت و در نتیجه میزان استرس تجربه شده آنها هم برای هر حادثه متفاوت است، اما مقیاس هلمز و راهه، یک میانگین و یک شاخص قابل مقایسه به دست میدهد.
تفسیر عدد به دست آمده
قدم بعدی پس از مشخص شدن نمره هر فرد، تفسیر این نمرات است. اگر نمره کل پایینتر از ۱۵۰ باشد، نشانگر استرس کم و بهداشت روانی است. نمره بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ بیانگر استرس متوسط است که در این شرایط، ۳۷ درصد احتمال ابتلا به بیماریها و عوارض ناشی از استرس وجود دارد. نمره کل بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ نشانگر سطح استرس بالا و ۵۰ درصد، نشانه احتمال ابتلا به عوارض ناشی از استرس است. در پایان و نمره کل بالاتر از ۳۰۰ هم بیانگر سطح استرس شدید و در ۸۰ درصد هم احتمال ابتلا به عوارض استرس مانند بیماری هایی، چون کمردرد، سردرد، میگرن، زخم معده، حوادث ناشی از کار، تصادفات رانندگی، سکته قلبی، عروقی و مغزی و دیگر عوارض استرس بالا وجود دارد.
اصلیترین راهکارهای مدیریت استرس
سوال اساسی این است که در دنیای پر استرس امروز، چگونه میتوان استرس را کاهش داد؟ بارها مطالب بسیار خوبی در این باره توسط مشاوران صفحه خانواده و مشاوره چاپ شده است که از شما میخواهم با مراجعه به آرشیو، به این مطالب دست یابید. با این حال و به طور کلی راهکارهایی مانند ورزش، رسیدگی جسمی و روحی به خود، تفریح مناسب و کافی، عبادت و مراجعه به روان شناس و مشاور متخصص برای کنترل و کنار آمدن با استرس وجود دارد. پیروی از سبک زندگی سالم و از سوی دیگر رسیدگی و معاینه منظم روان، بهترین راهکار پیشگیری از عوارض ناشی از استرس است.
حوادث مثبت هم استرس زاست
حوادث مثبتی، چون ازدواج، یافتن شغل و ارتقای درجه هم مانند حوادث منفی مانند طلاق، اخراج و مشکلات مالی استرس زا هستند، زیرا در همه این شرایط آینده و نتیجه در هالهای از ابهام قرار دارد. ابهام برای مغز انسان غیر قابل درک و در نتیجه استرس زاست
جدول سنجش استرس «هلمز و راهه»
در این جدول بخشی از رایجترین حوادث فهرست شده در مقیاس «هلمز و راهه» آورده شده است. برای دست یابی به فهرست کامل تر، میتوانید به کتابهای تخصصی روان شناسی یا یک روان شناس مجرب مراجعه کنید.
منبع:روزنامه خراسان
انتهای پیام/