به گزارش خبرنگار
گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از
ارومیه؛ استان آذربایجان غربی از شمال با جمهوری آذربایجان و از غرب با کشورهای عراق و ترکیه همسایه و نیز بهصورت غیرمستقیم با کشور ارمنستان هممرز است، تنها استان کشور که از چنین ظرفیت مرزی بالایی برخوردار است.
آذربایجان غربی با ۸۹۱ کیلومتر مرز مشترک به دلیل دارا بودن پنج پایانه مرزی از ۲۳ پایانه موجود در کشور و ۹ گمرک مرزی پتانسیل بالایی برای دسترسی به بازارهای جهانی بهخصوص اروپا دارد اما تاکنون این ظرفیت مرزی موردتوجه جدی قرار نگرفته است.
از طرفی در سال ۲۰۵۰ اندازه اقتصاد جهان بیش از دو برابر افزایش مییابد و تمرکز اقتصاد جهانی در شرق آسیا یعنی چین، هند، اندونزی و ژاپن و بوده در حالی که سهم اقتصادهای اتحادیههای اروپا و آمریکا از تولید ناخالص داخلی جهان کاهش مییابد.
۱۰ اقتصاد برتر جهان در سال ۲۰۵۰ شامل چین، هند، آمریکا، اندونزی، برزیل، روسیه، مکزیک، ژاپن، آلمان و انگلیس هستند. اما در سال ۲۰۵۰ ،استان آذربایجان غربی و کشور ایران با توجه به موقعیت خاص جغرافیای در چه جایگاهی قرار گرفته اند؟
آیا ایران نیز خواهد توانست اقتصاد خود مانند سایر کشور های جهان ارتقاء دهد؟
در این سال مکزیک، از اقتصادهای نوظهور بوده که نقش پررنگی در اقتصاد جهانی خواهد داشت و در این رابطه تا سال ۲۰۵۰ از تولید ناخالص داخلی بالاتر از اقتصاد آلمان و بریتانیا و در میان ۱۰ اقتصاد برتر جهانی قرار خواهد گرفت.
قرار گرفتن در مسیر اروپا موقعیت سوقالجیشی ویژهای به این منطقه داده و هممرز بودن با کشورهای ترکیه، عراق و جمهوریهای آذربایجان و ارمنستان بر اهمیت و جایگاه شمال غرب در توسعه روابط اقتصادی با کشورهای همسایه افزوده است.
جعفر صادق اسکندری رئیس سازمان صنعت و معدن آذربایجان غربی می گوید:با توجه به موقعیت سوقالجیشی ویژهی استان آذربایجان غربی،این استان در افق ۱۴۰۴جزو ۱۰ استان برتر کشور در بحث صادرات خواهد بود.
رئیس سازمان صنعت و معدن آذربایجان غربی تصریح کرد:اختصاص بیشترین حجم صادرات و واردات آذربایجان غربی به کشورهای مختلف جای شکی برای ایجاد توسعه و تقویت شهرهای مرزی نمی گذارد موضوعی که سالهای گذشته چندان مورد توجه قرار نگرفته است.
وی با اشاره به مزیتهای صنعتی و معدنی استان بیان کرد: در این زمینه، وجود صنایع فولاد و فلزات اساسی، صنایع الکترونیک، تجهیزات پزشکی، صنایع آبمیوه، کنستانتره، پوره، صنایع شیمیایی و پتروشیمی، دربهای ضد سرقت، انواع تریلر و کانتینر، عایقهای رطوبتی، صنایع قند و شکر، صنعت سیمان، قطعات خودرو، ماشینسازی و انواع مبل از جمله آنها است.
سهم ذخایر معادن فلزی استان ۲۳۶ میلیون تن است
اسکندری در ادامه با اشاره به اینکه هماکنون ۱۲ درصد مجموع کل ذخایر معادن فلزی کشور در آذربایجانغربی وجود دارد افزود: در این رابطه نیز سهم ذخایر معادن فلزی استان ۲۳۶ میلیون تن است.
وجود ۴۱ نوع ماده معدنی در استان
وی با بیان اینکه هماینک ۴۱ نوع ماده معدنی در استان وجود دارد اظهار کرد: آذربایجانغربی دارای ذخایر معدنی همچون عناصر فلزی مس، طلا، تیتان، کرمیت، سرب و روی و عناصر غیرفلزی همچون کائولن، سلیس و زغال سنگ است.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجانغربی در ادامه با اشاره به وضعیت استان در تعداد جوازهای تاسیس در ۱۱ ماهه امسال و مقایسه آن با آمار کشوری گفت: در این مدت در کشور ۵۰ هزار و ۲۱۷ مورد و در آذربایجانغربی یک هزار و ۲۶۷ جواز تاسیس صادر شده است.
وی تصریح کرد: این جوازهای تاسیس سبب اشتغال یک میلیون و ۶۱۹ هزار و ۳۰۱ نفر در کشور و ۳۲ هزار و ۳۱۶ نفر در استان شده است.
اسکندری افزود: علاوه بر آن، امسال تعداد پروانه بهرهبرداری صنعتی استان دو هزار و ۲۷۶ و در کشور ۸۴ هزار و ۲۶۰ فقره بوده و تعداد اشتغال آن در کشور دو میلیون و ۴۸۲ هزار و ۲۷۷ نفر و در آذربایجانغربی ۵۸ هزار و ۴۵ نفر بوده است.
وی با اشاره به وضعیت معدن استان اظهار کرد: امسال پروانه اکتشاف به تعداد ۲۲۵ و گواهی کشف به تعداد ۲۲ فقره صادر شده و علاوه بر آن، تعداد پروانه بهرهبرداری به ۴۵۶ فقره با سرمایهگذاری سه هزار و ۲۵۸ میلیارد ریال و اشتغال پنج هزار و ۱۸۲ نفر رسیده است.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجانغربی در ادامه تعداد بافندگان فعال آذربایجان غربی را ۷۲ هزار و ۳۲۱ نفر دانست و گفت: از این تعداد ۱۷ هزار و ۸۹۸ نفر بیمه شده هستند.
وی در ادامه با برشمردن مهمترین کشورهای هدف صادراتی استان بیان کرد: هماکنون صادرات آذربایجانغربی به بیش از ۵۰ کشور جهان انجام شده و عمده کشورهای هدف صادراتی نیز عراق، ترکیه، افغانستان، پاکستان، آذربایجان، اتریش، گرجستان، هلند، ارمنستان و روسیه است.
اسکندری با اشاره به مهمترین کالاهای صادراتی آذربایجانغربی اظهار کرد: این کالاها شامل انواع سیمان، مصالح ساختمانی، انواع انگور، آب میوه و کنستانتره، انواع لبنیات، هندوانه، سیب، عسل طبیعی، محصولات پتروشیمی و شیمیایی، فرش و انواع سنگ هستند.
وی به بیان طرحهای توسعه سرمایهگذاری در صنایع پیشران پرداخت و گفت: این صنایع شامل صنایع پایین دست پتروشیمی، صنایع فلزی و الکترونیک، صنایع دانش بنیان، صنایع خودروسازی و وابسته، صنایع معدنی و کانی غیرفلزی و صنایع غذایی و دارویی بوده است.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجانغربی با اشاره به اقدامات بخش سرمایهگذاری در استان بیان کرد: در این رابطه نیز تدوین چراغ راهنمای سرمایهگذاری، بانک اطلاعات سرمایهگذاری خارجی، ایجاد شهرک تخصصی سرمایهگذاری خارجی، ارائه طرحها و اولویتهای سرمایه گذاری در استان و توسعه پژوهشهای کاربردی پیشبینی شده است.
انتهای پیام/ن.م