سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

باشگاه خبرنگاران جوان گزارش می‌دهد:

تلاطم بازار مسکن، کاذب یا واقعی؟ /بررسی تاثیر نرخ ارز بر قیمت مسکن

تحرکات برخی دلال‌ها در بازار مسکن را می‌توان از پیامدهای نوسانات نرخ ارز دانست، به طوریکه استمرار آن پیامدهای سنگینی را برای اقتصاد کشور در پی خواهد داشت.

به گزارش خبرنگار مسکن گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، نوسانات نرخ ارز در ماه ها و هفته های اخیر، بازار مسکن را نیز تحت الشعاع قرار داده است.

البته عقبه این تاثیرپذیری نه در چارچوب معادلات و هنجارهای اقتصادی، بلکه ریشه در فعالیت و تحرکات برخی دلال‌ها و واسطه‌ها دارد و در صورت استمرار این روند، به طور قطع شاهد بروز مشکلات اقتصادی عمیق تری در کشور خواهیم بود.

با نیم نگاهی به تنش های قیمتی در بازار مسکن به این واقعیت پی می‌بریم که در بسیاری از مواقع، تنش های ارزی، بازار مسکن را نیز تحت الشعاع قرار داده و به نوعی این دو همگام با یکدیگر،در سطح بازار کشور، بروز پیدا کرده اند.

برخی از کارشناسان اقتصادی معتقدند؛ بالا رفتن نرخ ارز باعث کاهش ارزش ریال و تنزل قدرت خرید مردم می شود و در نهایت در چنین شرایطی، مسکن می تواند به عنوان اهرمی برای حفظ قدرت خرید مالکان قرار گیرد که البته این موضوع تنها یک بُعد از ماجرا است و روی دیگر سکه به تنگناهای شدیدتر اقتصادی افراد و گروه‌هایی منتهی می‌شود که در مساکن اجاره ای سکونت دارند و یا اینکه به عنوان خانه اولی ها، در صدد خرید منزل هستند که طبیعتا بالارفتن قیمت ها، حصول این امر را با دشواری و پیچیدگی همراه می سازد.

در نقطه مقابل، فضای روانی ایجاد شده در پی نوسانات نرخ ارزی، شرایطی را ایجاد می‌کند که برخی بصورت خودجوش به افزایش نرخ کالاها و خدمات مبادرت ورزند که البته برخی از این تلاطمات و نوساناتِ رو به رشدِ قیمتی اجتناب ناپذیر است و برخی دیگر ریشه در سوء استفاده و سودجویی برخی دلالان و واسطه ها دارد.

تعبیر ایجاد حباب قیمتی، عبارتی است که می تواند به عنوان مصداقِ بارز نوسانات قیمت در بازار مسکن مد نظر قرار گیرد، تغییرات و نوساناتی که به زعم برخی از فعالان حوزه بازار با تحرکاتِ واسطه ها و دلالان سودجو، تحریک و تشدید می شود.

نکته حائز اهمیت در خصوص افزایش قیمت مسکن ناظر بر این واقعیت است که از حیث ضریب عرضه و تقاضا، تحولی در بازار ایجاد نشده و اساسا رونق چندان ملموسی در بازار مسکن نیست که عرضه و تقاضا را تحت تاثیر قرار دهد.

طرح این موضوع، نافیِ عدم تعادل میان نظام عرضه و تقاضا در بازار مسکن نیست اما تنش های قیمتی در برخی مناطق خاص آن هم در کوتاه مدت و به موازات نوسانات نرخ ارز، موضوعی است که نمی توان آن را در قالب بالا بودن ضریب تقاضا به نسبت عرضه تحلیل کرد.

در شرایطی که شاهد رکود سنگین در این حوزه (مسکن) هستیم، بالا رفتن قیمت مسکن و یا افزایش احتمالیِ نرخ اجاره بها ظرف چند ماه آینده، جز عمیق تر شدن رکود، نتیجه دیگری در پی نخواهد داشت و قطعا این موضوع در شرایط فعلیِ اقتصادیِ کشور به مصلحت نخواهد بود.

چه باید کرد؟

عمده ترین نقش و تاثیرگذاری در این عرصه، به دولت باز می‌گردد و در صورت اتخاذ تدابیر هر چه مطلوب تر دستگاه های ذی ربط، تا حدود بسیاری تحرکات واسطه ها محدود و مرتفع خواهد شد.

طبیعتا ثبات نرخ ارزی از ضروریات فعلی اقتصادی کشور است و این مهم باید به عنوان دستورکاری جدی مد نظر دولت قرار گیرد که اهمیت آن نه تنها از حیث کنترل و مهار هر چه مطلوب تر بازار مسکن، بلکه به دلیل تاثیرگذاری بالای ارز، در اقتصاد کشور، اجتناب ناپذیر به نظر می رسد.

در شرایطی که چندین ماه از کاهش نرخ سود سپرده های بانکی می‌گذرد، خارج شدن بخشی از نقدینگی و سپرده های مردم از بانک ها،طبیعی به نظر می رسد و قاعدتا در صورت وجود بازار پرسودتر، مطمئن و با ریسک پایین، تزریق سرمایه ها از بانک به حوزه های دیگر غیرمنتظره نخواهد بود و تحقق این امر تا حدودی موثر و سازنده نیز خواهد بود، مشروط بر اینکه دیگر حوزه های کسب و کار، تولید و سرمایه گذاری از رونق مطلوب تری برخوردار شوند؛ در غیر این‌صورت  بروز نوسانات این‌چنینی در بازارهای دیگر بصورت نامتعارف، هیجانی و سودجویانه دور از ذهن نیست.

البته، چندی پیش، حامد مظاهریان، معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی در گفتگویی با رسانه ها ضمن اشاره به افزایش 50 درصدی قیمت برخی از منازل و مساکن، اظهار کرد: در شرایطی که بسیاری از کسانی که قصد فروش ملک خود را دارند و تاکنون موفق به تحقق این امر نشده اند، به تبع افزایش قیمت ها، تاثیر چندانی در بازار نخواهد گذاشت و این نوسانات ریشه در سودجویی واسطه ها برای ایجاد تلاطم در بازار دارد.

وی معتقد است؛ با به تصویب رسیدن نرخ ارز، ثبات قابل توجه تری در بازار مسکن نیز ایجاد خواهد شد.

امید آن می رود، پیش بینی و یا اظهار نظر معاون مسکن وزارت راه و شهرسازی هر چه سریع تر محقق شود که به طور قطع ایجاد تلاطم و تنش در هر بازاری، بخصوص حوزه مسکن، به مصلحت اقتصاد کشور نخواهد بود و امروز رونق اقتصادی، حمایت از تولید، جذب سرمایه گذاریِ بخش خصوصی و ایجاد و حفظ ثبات و آرامش در بازار، ضرورتی است که در صورت غفلت یا کم توجهی به آن، با هزینه های سنگینی مواجه خواهد شد.

انتهای پیام/

 

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۰
در انتظار بررسی: ۰
ارش
۲۱:۲۵ ۰۵ اسفند ۱۳۹۶
وقتی سال 92 مسکن سه برابر شد مصالح ودستمزدها مگه چقدر بالا رفته که مسکن اینقدر گرون شده؟بله قیمت مسکن اینقدر گرون شد که تا چند سال دیگه هرچقدر مصالح و دستمزد گرون بشه جا داره
ناشناس
۰۷:۰۴ ۰۶ اسفند ۱۳۹۶
البته سال 91 بود.
ناشناس
۱۷:۲۶ ۱۱ اسفند ۱۳۹۶
رئیس املاک تعدادمعاملات مسکن بهمن را۲۰۸۶۲وبانک مرکزی۱۸۴۰۰اعلام کردسامانه اطلاعات املاک کشورتعدادمعاملات مسکن رابراساس کدرهگیری درهرمنطقه اعلام میکند(زیرنظروزارت مسکن)اگرمعاملات درمناطق۲۲گانه تهران درسامانه اطلاعات مسکن جمع شوددرتهران دربهمن ماه فقط۸۱۹۸واحدفروش رفته است اگراطلاعات وزارت مسکن درموردتعدادمعاملات مسکن صحیح باشدمسکن واردرکودشده است آیاآمارمعاملات دستکاری شده نیست؟آیا تعدادی بنگاه،درمحلاتیکه معاملات آن زیاداست کدهای رهگیری غیرواقعی صادرنمیکنند؟عین ابهامهای فوق درآمارمعاملات مسکن آذرنیزوجودداشت وبه مسئول سامانه اطلاعات املاک وزارت مسکن ابهامهای فوق منتقل شدوازفردای آنروزیعنی۱۵بهمن انتشارآماردرسامانه متوقف شدومجددادوسه روزی است که اعلام آمارمجدداآغازشده است
علی
۲۱:۱۸ ۰۵ اسفند ۱۳۹۶
من که فقط میتونم خودمو سیر کنم - نه زن میگیرم نه خونه لازم دارم ماشینم نمیخام
ناشناس
۱۷:۲۴ ۰۵ اسفند ۱۳۹۶
مرگ برگرانی
ناشناس
۱۶:۵۳ ۰۵ اسفند ۱۳۹۶
بنگاهداران و معامله گران املاک باعث گرانی و رکود مسکن شده اند
علی
۰۰:۳۷ ۱۲ ارديبهشت ۱۳۹۷
خدایا به فریادمون فقط برس
ناشناس
۱۶:۴۸ ۰۵ اسفند ۱۳۹۶
فعلا کم بود ساخت و ساز و قیمت بالا یک واقعیت تلخ است
عبدالله
۱۴:۰۲ ۰۵ اسفند ۱۳۹۶
آخه مصالح ساختمانی و آهن آلات آن که خیلی کم با دلار سر و کار داره. تازه دولت در تو لید داخلی مصالح ساختمانی، می تواند با ارزان تر نمودن آن ،به اقتصاد تولید بیشتر مسکن و پایین آوردن قیمت تمام شده ی آن ، به اقشار محروم و کم درآمد و جوانان خانه اولی،کمک شایانی کند.
ناشناس
۱۴:۰۰ ۰۵ اسفند ۱۳۹۶
به نظر کارشناسان محترم اگر قیمت ملک افزایش پیدا کنه ولی درآمد مردم فرقی نکند بازار مسکن بیشتر راکد نمی شود؟
محمد
۱۳:۵۱ ۰۵ اسفند ۱۳۹۶
با سلام آمار معاملات در بهمن ماه نشان از کاهش ۶۲ درصدی معاملات مسکن در شهر تهران دارد که علت مهم افت معاملات مسکن ، کاهش شدید قدرت خرید مردم و افزایش کاذب قیمت در ماه های قبل میباشد .
ناشناس
۱۶:۱۴ ۰۵ اسفند ۱۳۹۶
راستی چرا آمار معاملات بهمن ماه بصورت رسمی اعلام نمی شود ! شنیده ها حاکی از کاهش معاملات مسکن دارد.
ناشناس
۱۳:۴۵ ۰۵ اسفند ۱۳۹۶
قیمت مصالح خیلی گرانه
داود
۱۳:۳۹ ۰۵ اسفند ۱۳۹۶
افزایش قیمت مسکن فقط به نفع دفاتر املاک وبنگاه ها میباشد ومردم به شدت تحت فشار قرار میگیرند خصوصا مستجرها باید مسیولین یه فکری کنن تادیر نشده چون با شتاب زیادی قیمت ها در حال افزایش میباشد
ناشناس
۱۲:۲۰ ۰۵ اسفند ۱۳۹۶
دفاتر املاک نقش مهمی در افزایش قیمت بازار مسکن دارند
یوسف
۱۰:۵۶ ۰۵ اسفند ۱۳۹۶
کمی طول میکشه ولی حتما برمیگرده چون کلی خونه ی خالی هست و پول هم تو دست مردم نیست .دلارم که داره هی ارزونتر میشه سزای گرانفروش نخریدنه وقتی نخرین و پولشون قفل شه ارزون میکنن که تبدیل به پول شه بتونن بازم باش کار کنن
نخرید بعد عید قیمتادوباره برمیگرده
ناشناس
۱۴:۳۹ ۰۵ اسفند ۱۳۹۶
بسی خندیدیم
تقدیم به ناشناس
۱۶:۳۱ ۰۵ اسفند ۱۳۹۶
ظاهرا چنتا خونه خریدی و رو دستت مانده
ناشناس
۱۶:۵۰ ۰۵ اسفند ۱۳۹۶
در گرانی خانه ها شکی نیست اما سزای گرانی ساخت و ساز و تولید است
منطق
۱۶:۵۵ ۰۵ اسفند ۱۳۹۶
خیلی واضح است که ریال که ارزشش رو از دست بده ، باید مقدار بیشتری برای دریافت همان جنس سابق پرداخت .
ناشناس
۱۷:۳۶ ۰۵ اسفند ۱۳۹۶
فعلا که بازار مسکن وارد رکود شد و خرید و فروش حتی نسبت به سال قبل هم کمتر شده است .
ناشناس
۱۰:۱۷ ۰۵ اسفند ۱۳۹۶
خدا کنه همه ی مستاجران خانه دار شوند
ناشناس
۰۰:۳۸ ۱۲ ارديبهشت ۱۳۹۷
این عمل اتفاق نمیفته
ناشناس
۰۹:۴۴ ۰۵ اسفند ۱۳۹۶
سود پاين بانكي ،نقدينگي در دست مردم ،افزايش آهن آلات و مصالح ساختماني ،افزايش دلار و به تبع هزينه اي زندكي و دستمزدها و غيره ... مسكن كه هيچ همه چيز گرون شده و بيشتر هم ميشه
ناشناس
۰۹:۳۳ ۰۵ اسفند ۱۳۹۶
برخی از دفاتر املاک هر ملکی را که مالک به قیمت واقعی برای فروش میزاره میخرنش و همون روی مبایعه نامه با پنجاه میلیون سود یک هفته ای میفروشنش و همینا هستن که نه کار میکنن و نه مالیات میدن یک کارگر باید عمرشو کار کنه که بتونه و شایدم نتونه یک خونه ی کوچیک بخره
ناشناس
۰۹:۳۳ ۰۵ اسفند ۱۳۹۶
برخی از دفاتر املاک هر ملکی را که مالک به قیمت واقعی برای فروش میزاره میخرنش و همون روی مبایعه نامه با پنجاه میلیون سود یک هفته ای میفروشنش و همینا هستن که نه کار میکنن و نه مالیات میدن یک کارگر باید عمرشو کار کنه که بتونه و شایدم نتونه یک خونه ی کوچیک بخره
ناشناس
۱۲:۱۳ ۰۵ اسفند ۱۳۹۶
این سخن درست لطفا به گوش مسئولین برسونید تا چاره ای کنن و جلوی دلالیه این افراد رو بگیرن
حسین
۱۶:۳۳ ۰۵ اسفند ۱۳۹۶
بله من خودم چندین مورد تو سایت دیدم یه اپارتمانو یکی گذاشته برا فروش بعد یه ماه یه بنگاهیی اونو خریده و گرونتر گذاشته برا فروش
ناشناس
۰۹:۰۱ ۰۵ اسفند ۱۳۹۶
قیمت میلگرد از اول سال تا الان تقریبا دو برابر شده یعنی تورو 8 درصده؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
ناشناس
۱۲:۴۴ ۰۵ اسفند ۱۳۹۶
دوست عزیز که منفی دادی ی سر آهن فروشی بزن