سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

گزارش/

چرا سفر روحانی به هند مهم است؟

کشور هند و ایران در دو حوزه اقتصادی و سیاسی می‌توانند شرکای مناسبی باشند.

به گزارش خبرنگار حوزه دولت گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، طبق اعلام  معاون ارتباطات و اطلاع رسانی دفتر رئیس جمهوری، حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی  امروز پنج شنبه به هند سفر می کند و در این سفر سه روزه که برای تحکیم روابط دو جانبه و در پاسخ به سفر سال گذشته 'ناراندا مودی' به تهران انجام می شود، ابتدا وارد حیدر آباد در ایالت تلنگانای هند می شود.

همچنین دیدار با علمای مسلمان حیدر آباد و جنوب هند، بازدید از مراکز فرهنگی و مذهبی، و همچنین دیدار با ایرانیان و دانشجویان مقیم، از مهمترین برنامه های رئیس جمهور در حیدر آباد است. 

طبق این اعلام  مراسم استقبال رسمی و مشترک از دکتر روحانی توسط رئیس جمهور و نخست وزیر هند صبح شنبه در دهلی نو برگزار می شود و پس از مذاکرات مشترک هیات های عالیرتبه دو کشور، اسناد و تفاهم نامه های متعدد همکاری در حضور مقامات ارشد ایران و هند مبادله خواهد شد.

رئیس جمهوری کشورمان ضمن حضور در برخی برنامه های فرهنگی و دیدارهای جانبی، در جمع نخبگان و اندیشمندان هندی سخنرانی خواهد داشت. طی این سفر همچنین تجار و بازرگانان بخش خصوصی دو کشور نشست مشترکی را برای بررسی ظرفیتها و فرصت های همکاری و توسعه روابط تجاری برگزار خواهند کرد.

 

 

 سفر خرداد ماه سال گذشته نخست وزیر هند به ایران و دیدار با رهبر معظم انقلاب اسلامی، رئیس جمهور و مقام های عالیرتبه و امضای توافقنامه سه جانبه ترانزیتی ایران، هند و افغانستان بدون شک یکی از مهمترین رخدادهای در روابط دو کشور محسوب می شود.

در این سفر که نخستین دیدار یک نخست وزیر هند در 15 سال گذشته بود، 12 توافقنامه در زمینه های سیاسی، اقتصادی و تجاری در زمینه های مختلف امضا شد. بنابراین  سفر رئیس جمهور ایران به هند می تواند پربار باشد. 

 

 

روزنامه "بیزینس لاین " یکی از رسانه های هند نوشت: هند در این هفته آماده استقبال از رئیس جمهور ایران می شود. روزنامه "فایننشال اکسپرس" نیز  در این باره گزارش داد: انتظار می رود سفر روحانی فرصتی به دو کشور بدهد تا جدید ترین تحولات منطقه را بررسی کرده و روابط اقتصادی خود از جمله پروژه بندر چابهار را گسترش دهند. این روزنامه افزود: همچنین احتمال می رود دهلی  مساله حمایت پاکستان از تروریسم علیه هند و افغانستان را نیز با طرف ایرانی مطرح کند.

همچنین شبکه خبری "ان دی تی وی" اعلام رکد: مسأله واردات نفت هند از ایران در طول دیدار حسن روحانی رئیس جمهور ایران با مودی مطرح خواهد شد.  روزنامه اکونومیک تایمز با منعکس کردن سفر حسن روحانی نوشت: فرش قرمز در انتظار رئیس جمهور ایران است چون این سفر به روابط دو کشور در بخش های اقتصادی، میدان گازی فرزاد ب، واردات نفت، بندر چابهار و همچنین امنیتی کمک خواهد کرد.

  با توجه به این سفر؛ جالب است به  دو  محور مهم در ارتباط   بین ایران و هند  اشاره کرد:

 **حوزه اقتصادی 

اقتصاد  کشور هند متنوع است، به طوریکه  بخش های مختلف  کشاورزی، صنایع دستی، نساجی، صنعت و  خدمات را در بر می‌گیرد. اگرچه بخش  اعظمی از  نیروی کار این کشور درآمد خود را  از بخش کشاورزی بدست می‌آورند، اما  خدمات در اقتصاد هند اهمیت روزافزونی پیدا کرده است و با  آغاز عصر دیجیتال و  جمعیت فراوان  تحصیلکرده و مسلط به زبان انگلیسی؛ به تدریج اقتصاد این کشور  به سمت فناروی های برتر حرکت می کند.

به طوریکه هند یکی از مهم‌ترین صادرکنندگان نیروی کار متخصص در زمینه‌های خدمات مالی و نرم‌افزاری ومهندسی نرم افزار  است؛ در همین راستا و برای گسترش صنعت فناوری و نوآوری «نارندا مودی» نخست وزیر کنونی این کشور پروژه ای به نام «هند دیجیتال» را آغاز کرده تا موقعیت صنعت فناوری اطلاعات این کشور را در داخل و خارج تثبیت کند. با توجه به این امر هم اکنون تعداد استارت آپ های جدید هند هر سال در حال افزایش است و پیش بینی می شود تا ۲۰۲۰ میلادی به ۲۱۰۰ واحد در این کشور برسد.

 در این میان  بر اساس اعلام بانک مرکزی امریکا، هند احتمالا طی ۱۰ سال آینده با رشد قوی اقتصادی روبرو خواهد شد و گوی سبقت را در تولید ناخالص داخلی از ژاپن خواهد ربود؛ این کشور در حال حاضر در مسیر رسیدن به پنجمین اقتصاد بزرگ جهان تا سال ۲۰۱۹ میلادی حرکت می کند.پیش از این، هند در میان کشورهای بریکس (برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی) موفق به پشت سر گذاشتن برزیل و روسیه شده  و بعداز چین خود را به دومین اقتصاد بزرگ این گروه تبدیل کرده است؛ اکنون پیش بینی می شود تا سال ۲۰۱۹ میلادی هند کشورهای فرانسه و بریتانیا را پشت سر بگذارد و بعداز آلمان پنجمین اقتصاد بزرگ جهان شود.بانک  مرکزی آمریکا اعلام کرد،

هند تا سال ۲۰۲۸ میلادی در رشد تولید ناخالص داخلی از آلمان و ژاپن هم پیش خواهد افتاد و رشد اقتصادی این کشور به ۱۰ درصد در سال تا یک دهه آینده می رسد و عنوان سومین اقتصاد بزرگ جهان را از آن خود خواهد کرد.

بانک مرکزی آمریکا همچنین اعلام کرد، بخش خدمات طی ۲۰ سال اخیر از رشد قابل توجهی برخوردار شده و با ۱۰ درصد رشد به تقریبا معادل ۷۰ درصد از تولید ناخالص داخلی جهان رسیده است و هیچ جای تعجبی ندارد که هند از این بخش بعنوان موتور محرکه رشد اقتصادی خود بهره گیرد.  پیش از این صندوق بین المللی پول پیش بینی کرده بود هند در سال ۲۰۲۲ میلادی، از آلمان، پنجمین اقتصاد بزرگ جهان، پیش خواهد افتاد و در سال جاری هم در میان ۵ اقتصاد اول جهان جای خواهد گرفت. با توجه به مواردی که ذکر شد هند کشور استراتژیکی در حوزه اقتصادی است و از سوی دیگر ایران نیز به عنوان تامین کننده انرژی و تسهیل ترانزیت کالا نقش مهمی را در سیاستهای اقتصادی هند دارد.فناوری ،انرژی ،بازار مصرف پرسود ،ترانزیت کالا و سرمایه گذاری از مهم ترین زمینه های همکاری اقتصادی  دو کشور محسوب می شود. برای مثال در بخش انرژی ایران سومین صادر کننده نفت به هند و این کشور دومین واردکننده  از ایران به حساب می آید.

 **حوزه سیاسی وژئوپلتیک

با توجه به سیاست های جدیدی که ایران در حوزه دیپلماسی در پیش گرفته است هند گزینه مناسبی برای توسعه دپیلماسی ایران به شرق آسیا است. در شرایط کنونی دهلی شرایط  استراتژیکی برای  گسترش و توسعه  روابط ایران با شرق آسیا را مهیا می کند ودر عین حال ایران نیز برای هند جایگاه مهم و استراتژیکی را دارد چراکه هند معمولا به دنبال روابط یکسویه در جهان سیاست نیست.

در زمان کنونی با توجه به تلاش رژیم صهیونیستی برای گسترش روابط با  هند و خواست آمریکا برای ورود  بیشتر این کشور به مناسبات منطقه  به خصوص در مسئله افغانستان، توسعه تعاملات تهران و دهلی نو  می تواند نقش مهمی را در معادلات منطقه و محاسبات کشورهایی مانند آمریکا داشته باشد. زیرا  هند یکی از کشورهای مهم در عرصه منطقه ای است که می تواند توازن مناسبی  در برابر چین به عنوان رقیب مهم واشنگتن، ایجاد کند؛  و جایگاه  راهبردی  در سیاست  خارجی آمریکا دارد. در این میان با توجه به رقابتی که بین هند وچین  در زمینه های مختلف اعم از  اقتصادی و سیاسی وجود دارد ایران گزینه مناسبی برای این کشور  در حوزه رقابت های منطقه ای است.

 

 

از طرف دیگر هند در حوزه نظامی  علاوه بر اینکه وارد کننده تسلیحات است ؛ ظرفیت مناسبی نیز دارد؛  و می تواند شریک خوبی در حوزه دفاعی و تسلیحاتی باشد. این کشور در حوزه موشک های بالستیک  و فناوری هسته ای پیش رفت قابل توجه و مهمی دارد. هندوستان پروژه سلاح بومی را نیز در دست  توسعه دارد تا در تمامی بخش ها مثل سلاح هجومی ، مسلسل های سبک و سنگین و همچنین تک تیراندازها در کالیبر مختلف نمونه های هندی را جایگزین کند، همچنین در سلاح های سنگین زمینی تانک اصلی این کشور را تی 72 و تی 90 روسی تشکیل می دهند. اما در این بخش هندی ها دارای یک برنامه بومی هستند که به نوعی در زمان صرف شده برای آن رکوردار است. همکاری های امنیتی و دفاعی  ایران و هند  در منطقه نیز یکی از مهم ترین مواردی است که باید به آن اشاره کرد.

با توجه به مواردی که ذکر شد سفر رئیس جمهور کشورمان به هند می تواند دستاورد های مهمی را در پی داشته باشد؛ به طوریکه  هر دو بعد اقتصادی و سیاسی  این دیدار دیپلماتیک مهم ارزیابی می شود. توسعه مناسبات تهران  و دهلی نو از  امروز  تا  سال های آینده نقش مهمی را می تواند در معادلات منطقه ای داشته باشد  و مسیر وابستگی متقابل بین دو کشور را هموار کند. به طور که هر دو از وجود یک رابطه متقابل ودوسویه منتفع شوند. نکته قابل اهمیت این است که بسیاری از کشورها از  جمله آمریکا چندان احساس رضایت نسبت به توسعه چنین تعاملات منطقه ای ندارند. 

انتهای پیام/

گزارش از مریم پیک آذر

 

 

 

 

 

 

 

 

 

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۵
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۱:۱۳ ۲۹ بهمن ۱۳۹۶
درود بر روحانی .درود بر ایران
ناشناس
۱۰:۲۳ ۲۹ بهمن ۱۳۹۶
کاش در زمینه ایجاد اشتغال در ایران هم مذاکراتی با این کشور میشد
محسن محمودی مهر
۲۲:۴۶ ۲۶ بهمن ۱۳۹۶
یارانه مارو بیشتر کنید و پانزدهم هر ماه پرداخت کنید ، پاسخ مسئولین (از فردا حله ،،،،)
ناشناس
۲۱:۱۲ ۲۶ بهمن ۱۳۹۶
چراش رو شما بگو
ناشناس
۱۹:۵۳ ۲۶ بهمن ۱۳۹۶
دستاورد این سفر چه بود؟
ناشناس
۱۸:۲۱ ۲۶ بهمن ۱۳۹۶
برای چی به سایر کشورها مثل سوئد و هلند سفر نمیکنه؟
نادر
۱۷:۳۵ ۲۶ بهمن ۱۳۹۶
کاش در زمینه ایجاد اشتغال در ایران هم مذاکراتی با این کشور میشد
ناشناس
۱۵:۴۶ ۲۶ بهمن ۱۳۹۶
زنده باد ایران
ناشناس
۱۱:۲۷ ۲۶ بهمن ۱۳۹۶
انشالله مشکلات رفع بشه
ناشناس
۰۹:۵۳ ۲۶ بهمن ۱۳۹۶
درود بر روحانی
ناشناس
۱۰:۲۵ ۲۶ بهمن ۱۳۹۶
روحانی دوستت داریم
ناشناس
۱۸:۲۱ ۲۶ بهمن ۱۳۹۶
درود
ناشناس
۰۹:۴۴ ۲۶ بهمن ۱۳۹۶
ارزوی سلامتی دارم جناب دکنر روحانی
ناشناس
۰۹:۱۷ ۲۶ بهمن ۱۳۹۶
ایران همیشه سرافراز .درود برایران وایرانی
ناشناس
۰۹:۱۶ ۲۶ بهمن ۱۳۹۶
ایران همیشه سرافراز .درود برایران وایرانی