سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

گزارش/

میوه "شاخه زیتون" آنکارا در تل‌ آویو

ترکیه با ادعای مبارزه با پ.ک.ک به عفرین حمله کرد اما رژیم صهیونیستی از این تجاوز نظامی منتفع شده است.

به گزارش خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی  باشگاه خبرنگاران جوان، از زمان آغاز درگیری‌ها در سوریه هر از گاهی نام یک شهر از آن برجسته‌تر می‌شود. ادلب، رقه، نبل و الزهرا و بسیاری از نام‌های دیگر سبب شده تا بتوان گفت اکنون ما جغرافیای سوریه را به اندازه مردم کشورش می‌شناسیم. در بین تمامی این اسامی، نام یک شهر تا پیش از اقدام اشغالگرانه ترکیه که از هفته گذشته آغاز شده چندان به گوش نرسیده بود. عفرین، شهری که هم اکنون صحنه نبرد و کانون توجهات بین‌المللی است. اما چگونه این شهر شمالی کم تنش و برخورد که حتی در اوج دوران سوداگری گروه‌های تروریستی از آشوب و درگیری در امان بود این روزها به تیتر نخست رسانه‌ها تبدیل شده است.



نگاهی به جغرافیای عفرین می‌تواند بیانگر نخستین دلیل تلاش ترکیه برای اشغال این منطقه باشد. عفرین شمالی‌ترین شهر استان حلب سوریه است که از دو طرف، مرز مستقیم با ترکیه دارد. همین موقعیت مرزی بهانه‌ای مناسب برای آنکارا است تا با توجیه ایجاد یک خط مرزی در عمق 30 کیلومتری خاک سوریه برای تامین امنیت خود، آتش توپخانه‌هایش را بر روی این منطقه بگشاید.

طبق روال همیشه نقش آمریکا در این تنش نیز غیرقابل چشم پوشی است. از زمان آغاز تنش‌ها در سوریه، ایالات متحده همواره در تلاش برای گسترش جنگ بوده تا مانع از زمین گذاشتن سلاح توسط طرفین درگیر شود. به ویژه در مواردی که آتش اختلاف‌ها در حال فروکش کردن بود، آمریکا وارد عمل شد و با انجام یک اقدام تنش آفرین سعی در بقای بی ثباتی منطقه داشت. در عفرین هم استقرار نیروهای پ.ک.ک در این منطقه که مورد حمایت کاخ سفید هستند بهانه اصلی ترکیه برای حمله شد.

وزارت دفاع روسیه پیش از آغاز اقدام غیرقانونی آنکارا در عفرین، تحرکات واشنگتن در این منطقه را تنش آفرین خوانده بود. دولت آمریکا اعلام کرد قصد آموزش و استقرار 30000 نفر از نیروهایی که عمده آنان را عناصر جدایی طلب مخالف ترک‌ها تشکیل می‌دادند در مرز سوریه و ترکیه دارد. این اقدام در کنار تسلیح و تجهیز آنها و راهبرد اعلامی ایالات متحده برای سوریه که هدفش تجزیه این کشور بود، اعلام هشدار و زنگ خطری در بیخ گوش ترکیه محسوب می‌شد که اردوغان تاب تحمل آن را نداشت و پس از سال‌ها تلاش توانست با یک بهانه مناسب برای توجیه افکار عمومی مردم کشورش، به طور رسمی وارد خاک سوریه شود.

آمریکا با پیاده سازی طرح استقرار نیروهای مرزی و تحویل انواع تسلیحات پیشرفته، آتش خوابیده جنگ را دوباره شعله‌ور ساخت و منطقه را درگیر جنگ قومیتی دیگری کرد. عفرین از آغاز درگیری‌های سوریه در سال 2011 در اختیار یگان‌های مدافع خلق (YPG) بود. سرانجام آنکارا از 28 دی نیروهای خود را در قالب عملیات "شاخه زیتون" وارد خاک همسایه خود یعنی سوریه کرد و با تمام قدرت این اقدام تشدید کننده ناامنی در منطقه را به پیش برده است.

ترکیه کاملا هدفمند با همراهی شورشیان ارتش آزاد سوریه (FSA) که از مخالفان اسد محسوب می‌شوند سعی در پیشبرد اهداف ادعایی خود که دفاع از مرزهایش است، دارد. اما ژست دفاع از وطن هنگامی رنگ می‌بازد که اردوغان به طور رسمی اعلام کرد کشورش می‌تواند عملیات عفرین را تا شرق سوریه و مرز عراق پیش ببرد. همچنین نورالدین جانیکلی، وزیر دفاع ترکیه اعلام کرد هدف عملیاتِ از پیش طراحی شدۀ شاخۀ زیتون «نابودی نیروهای شبه‌ نظامی یگان‌های مدافع خلق» است. رجب طیب اردوغان نیز با ادبیاتی مشابه، «پاک‌سازی تروریست‌ها» و ایمن سازی مرزهای جنوبی ترکیه را اهداف این تجاوز خواند. ادعایی که با توجه به همکاری ترکیه با معارضان سوری که دستشان به خون بی‌گناهان بسیاری آلوده است کاملا غیرقابل قبول است.



روزنامه گاردین مصاحبه‎ای با 9 تن از فرماندهان ارتش آزاد سوریه انجام داده است که روز جمعه آن را منتشر کرد. یکی از فرماندهان تروریست‌ها هدف از مشارکت با ترکیه در تجاوز به سوریه را چنین عنوان می‌کند: "ما هیچ‌کس جز ترکیه نداریم. تنها ترکیه است که در حال حاضر از منافع مخالفان بشار اسد دفاع می‌کند و به همین دلیل هم ما برای آنها می‌جنگیم.

وی ادامه می‌دهد: انقلاب مسلحانه سوریه شکست خورده است اما این بدین معنا نیست که بشار اسد در این نبرد برنده شده است. تنها نیروهای بین المللی حمایت از ما را قطع کرده‌اند و ما امیدواریم که با کمک ترکیه به مبارزات خود ادامه دهیم.

فارغ از بعد زیاده خواهی آنکارا در تجاوز به خاک سوریه، حجم فجایع انسانی به وقوع پیوسته بسیار زیاد است. بر اساس گزارش خبرگزاری رسمی سوریه (سانا) از زمان آغاز اقدام اشغالگرانه ترکیه تا کنون 142 کشته و 345 نفر زخمی شدند که همگی غیر نظامی بوده‌اند. همچنین مرکز هلال احمر عفرین نیز از حملات خمپاره‌ای در امان نمانده و ساختمان این مرکز بمباران شده است. منابع محلی عدم پیشرفت چشمگیر ترکیه به دلیل مقاومت مردم منطقه را دلیل اصلی هدف قرار دادن مراکز خدماتی و درمانی می‌دانند. یورو نیوز به نقل از خبرنگار خبرگزاری فرانسه گفت در مدت حضور این خبرنگار در عفرین کودکانی با چهره‌های خون آلود که به شدت فریاد زده و گریه می‌کردند در مسیر بیمارستان این شهر مشاهده کرده است. طبق اعلام سازمان ملل دست کم تا کنون 11 کودک کشته شده‌اند. علاوه بر حجم انبوه کشته و زخمی‌ها بیش از هفت هزار نفر از ساکنان غیرنظامی آواره شده و به سمت مناظق امن حرکت کرده‌اند.

تجاوز وحشیانه؛ موضع رسمی بشار اسد رئیس جمهور قانونی سوریه در قبال اقدام تنش آفرین ترکیه در تجاوز به عفرین است. همچنین اسد این حرکت را بخشی از سیاست آنکارا در حمایت از تروریسم می‌داند.

اما مسکو با اشاره به عامل اصلی تنش‌ها در منطقه، یعنی ایالات متحده، اقدامات آمریکا در تجهیز مخالفان و ایجاد نیروی مرزی 30000 نفری را «یکجانبه‌گرایی» و عامل «عصبانی شدن» ترکیه خواند. سرگئی لاوروف در همین رابطه با اشاره به بدعهدی آمریکا در قبال توافق هسته‌ای با ایران و اقدامات یکجانبه برای تنش آفرینی در منطقه گفت: واشنگتن به تعهداتش پایبند نیست.

همچنین حسن روحانی رئیس جمهور کشورمان در نشست خبری 17 بهمن با اشاره به اینکه ترکیه باید هر چه سریع‌تر به عملیات نظامی در عفرین خاتمه دهد گفت: گرچه روابط ما با روسیه و ترکیه خوب است اما همواره موضع اصولی ما این بوده است که ورود یک ارتش به خاک کشور دیگر می‌بایست با رضایت مردم و دولت آن کشور باشد. اگر آنها اجازه ندادند این کار را درست نمی‌دانیم. البته ایران خواستار آن است تا اقدامات نظامی ترکیه در خاک سوریه پایان یابد زیرا در این درگیری‌ها هم برادران ترک ما و هم کردها کشته می‌شوند و این اقدامات ثمری هم نخواهد داشت.



رئیس جمهور با اشاره به نقش آمریکا در تداوم بحران منطقه اظهار کرد: ما حضور آمریکایی‌ها در سوریه را محکوم می‌کنیم زیرا آنها اهداف ناصحیحی دارند و به دنبال تجزیه سوریه هستند.

اعتراضات به اقدام اشغالگرانه آنکارا محدود به مقامات سیاسی نشده و مردم ترکیه در چندین شهر از جمله استانبول در اعتراض به سیاست‌های اردوغان دست به تظاهرات زدند.

حسین کنعانی مقدم کارشناس سیاست خارجی در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان؛ با اشاره به اهداف ترکیه از تجاوز به عفرین، اظهار کرد: آنکارا از حمله به خاک سوریه سه هدف را دنبال می‌کند که شامل اهداف کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت است.



وی افزود: در نخستین گام، ناتو در تلاش است تا به واسطه ترکیه، حضورش در منطقه را تقویت کرده و کنترل مرز بین دو کشور را در اختیار گیرد همچنین پیمان آتلانتیک شمالی در تلاش است تا پایگاهی مطمئن برای تروریست‌های معارض سوری از این طریق ایجاد کند.

کنعانی مقدم در تشریح هدف میان مدت ترکیه از تجاوز به عفرین اظهار کرد: اردوغان در تلاش است تا مخالفان دولتش که در آن منطقه حضور دارند را سرکوب کند همچنین گروه تروریستی پ.ک.ک و جدایی طلبان ساکن مرز بین سوریه و ترکیه از اهداف دیگر اردوغان از حمله به عفرین است.

کارشناس سیاست خارجی خاطرنشان کرد: هدف بلندمدت ترکیه از حمله به عفرین، حضور در مناطقی است که آنکارا سال‌ها مدعی آنهاست. سنجار، عفرین و غیره شهرهایی هستند که ترکیه به عنوان حیاط خلوت خود به آنها نگاه می‌کند و در تلاش است تا با این حمله حضور خود را در مناطق یاد شده تثبیت کند.

وی با اشاره به نقش آمریکا در شعله‌ور شدن آتش اختلافات در منطقه بیان کرد: حضور ترکیه در منطقه باعث سریع‌تر رسیدن کاخ سفید به اهدافش در سوریه است و واشنگتن در تلاش است تا سوریه را تجزیه کند و این اقدام تنش آفرین آنکارا می‌تواند باعث تداوم حضور نیروهای ایالات متحده در منطقه با بهانه تلاش برای برقراری صلح و امنیت شود.

کنعانی مقدم تصریح کرد: اگرچه برخی اختلافات ظاهری و لفظی بین مقامات ترک و آمریکایی پس از این حمله به وجود آمده است اما با توجه به اینکه ترکیه در چارچوب ناتو عمل می‌کند، در نهایت اقداماتش مخالف با ایالات متحده نخواهد بود، ضمن اینکه تمامی تحرکات اردوغان تا کنون به نفع سیاست‌های حمایتی آمریکا از صهیونیست‌ها بوده است.

وی خاطر نشان کرد: ترکیه در تلاش است تا با گسترش نفوذ خود بر منطقه، تفکر عثمانی گری را توسعه دهد اما این اقدامات از لحاظ سیاسی پایدار نخواهد بود چرا که هیچ‌گاه حمله ارتش به مردم بومی یک منطقه در کشوری دیگر موفیت آمیز نبوده و همیشه با شکست به پایان رسیده است.

کارشناس سیاست خارجی در پایان ضمن اشاره به نفوذ کشورهای غربی بر سازمان ملل گفت: به دلیل نفوذ گسترده این کشورها و تامین بودجه این سازمان از طریق آنها، هر گونه موضع گیری سازمان ملل منوط به تصمیم ناتو در رابطه با اقدام تنش آفرین ترکیه خواهد بود.

با نگاهی به سرگذشت کشورهای متجاوز در تاریخ، به ویژه  امپراتوری عثمانی که گویا سرلوحه دولت ترکیه در اقدامات تنش‌آفرین و سلطه جویانه‌اش در منطقه است، می‌توان گفت نفرین عفرین گریبان اردوغان را خواهد گرفت. نفرینی که حاصل سال‌ها رنج، عذاب و ریخته شدن خون مردم بی‌گناه سوریه به واسطه حمایت‌های آنکارا از تروریست‌هاست.

تاریخ ثابت کرده جنگ بین ارتش‌های کلاسیک و نیروهای چریکی عمدتا به شکست ارتش آن کشور خواهد انجامید، نتیجه‌ای که برای آمریکایی‌ها کاملا آشناست. از ویتنام تا افغانستان همگی گواه بر شکست‌های پی در پی سیاست‌های مداخله جویانه و سلطه طلبانه واشنگتن است. فارغ از وارد شدن ترکیه به بحرانی که هم ماندن در آن برای اردوغان عذاب است و هم خروجش به معنای شکست، این اقدام بار دیگر چهره زیر نقاب ایالات متحده را نمایان کرده است چرا که درست هنگامی که می‌رفت تا منطقه روی آرامش را به خود ببیند، پیاده سازی طرحی از سوی کاخ سفید بر آتش زیر خاکستر دمید و آن را شعله ور ساخت تا دنیا باز هم شاهد صورت شیطانی آمریکا باشد.

ابلیسی که همواره برای برپایی دوزخِ آتش و خون، در هر نقطه‌ای که پای بگذارد از هیچ اقدامی دریغ نمی‌کند. در پایان باید گفت میوه سیاست "یکی به نعل و یکی به میخ" آمریکا و ترکیه "شاخه زیتونی" شده که حاصلش در تل آویو می‌روید. عفرین و دیگر جنگ‌های منطقه که هدفش تامین امنیت غده سرطانی منطقه، اسرائیل است، از همین دست سیاست‌ها است.

انتهای پیام /

 

برچسب ها: سوریه ، ترکیه
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۱
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۹:۴۲ ۲۳ بهمن ۱۳۹۶
ترکیه با مانور متقلبانه و گرایش دروغین به سمت روسیه و ایران به همان تروریست پروری خود و رفتار خصمانه علیه مردم سوریه ادامه می دهد ولی سر خدا را نمی شود کلاه گذاشت خداوند قهار در کمینگاه است
ناشناس
۱۵:۰۵ ۲۳ بهمن ۱۳۹۶
این کارشناس واقعیت را گفته است
ناشناس
۱۴:۰۲ ۲۳ بهمن ۱۳۹۶
نابود باد دشمنان اسلام
ناشناس
۱۳:۵۸ ۲۳ بهمن ۱۳۹۶
اردوغان هیچ کاری را بدون اثبات نوکری آمریکائی ها و صهیونیست ها و تامین منفعت آنها انجام نمی دهد .ورود ارتش ترکیه بداخل کشور سوریه یک اقدام تجاوزکارانه و محرز است . ارتش سوریه باید حساب آنها در این زمینه برسد .
سیامک
۱۳:۵۱ ۲۳ بهمن ۱۳۹۶
الهم اشغل الضالمین باالضالمین
مرگ بر آمریکای جهانخوار
ناشناس
۱۳:۴۲ ۲۳ بهمن ۱۳۹۶
چرا کسی به فکر امنیت و آسایش مردم سوریه نیست؟
ایرانی الاصل
۱۲:۴۲ ۲۳ بهمن ۱۳۹۶
به نظر من بازنده اصلی این جنگ خود اردوغان است 23 روز داره میجنگه اصلا پیشروی انچنانی نکرده بعدا هم ادعا میکنه ابر قدرت نظامیه تو منطقه
ناشناس
۱۱:۴۸ ۲۳ بهمن ۱۳۹۶
تحلیل عالی بود.
ناشناس
۱۱:۴۱ ۲۳ بهمن ۱۳۹۶
خا به مردم سوریه کمک کنه
ناشناس
۰۹:۱۹ ۲۳ بهمن ۱۳۹۶
مرگ بر اسراییل
ناشناس
۱۰:۲۸ ۲۳ بهمن ۱۳۹۶
خدا ان شاالله هر چه زودتر اسراییل و حامیانش را نابود کنه