سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

مدیر امور شیلات و آبزیان سازمان جهاد کشاورزی استان یزد؛

فعالیت چهار واحد پرورش ماهیان خاویار در استان یزد

مدیر امور شیلات سازمان جهاد کشاورزی استان یزدگفت: استان يزد 10 سال است كه ميزبان ماهی خاوياری از نوع فيل ماهی است.

سیّد یحیی سادات اخوی مدیر امور شیلات و آبزیان سازمان جهاد کشاورزی استان یزد درگفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از یزد؛گفت: ماهیان خاویاری از خانواده تاس ماهیان ،Acipenseridae،) شامل انواع فیل ماهی، اوزون برون، چالباش، قره برون، ماهی شیپ و استرلیاد می باشند که فیل ماهی و استرلیاد سابقه پرورش در آبهای استان یزد را دارند.

وی افزود: هرچند توليد ماهيان خاوياری در آبهای داخلی با اهداف توليد گوشتی و خاويار پيشينه چندانی ندارد اما با اين حال استان يزد را می توان به عنوان پيشگامان اين بخش ياد كرد.

 سادات اخوی گفت:پرورش ماهيان خاوياری در آبهای لب شور شهرستان بافق كه شوری مشابه دريای خزر ،زيستگاه اصلی ماهيان خاوياری، دارند نه تنها فرصتی خدادادی به شمار می رود كه در گذشته حتی تصور آن دور از ذهن بود.

مدیر امور شیلات و آبزیان سازمان جهاد کشاورزی استان  افزود: شهرستان بافق تنها دارنده مجوز از سوی شیلات کشور برای پرورش ماهی تیلاپیا است.

شهرستان بافق باتوجه به دارا بودن ۱۰ مجوز ۲ هزار تنی برای پرورش ماهی تیلاپیا، تنها دارنده مجوز در کشور برای پرورش این گونه آبزی است.

اولین تولید خاویار در دل کویر

مدیر امور شیلات و آبزیان سازمان جهاد کشاورزی استان یزد گفت: استان يزد 10 سال است كه ميزبان ماهی خاوياری از نوع فيل ماهی است كه در ابتدا به عنوان يك پروژه آزمايشی و بعدها با هدف پرورش گوشتی آغاز گرديده و در حال حاضر چهار واحد پرورشی در استان به پرورش این ماهی اشتغال دارند.

وی افزود:اولین استحصال خاویار در بخش خصوصی سال گذشته به میزان 4/2 کیلوگرم از یک ماهی به ارزش 12 میلیون تومان بوده است.

 گوشت ماهیان خاویاری یکی ذخایر با ارزش ماهیان پرورشی

سیّد یحیی سادات اخوی در مورد میزان تولید گوشت ماهیان خاویاری گفت: میزان تولید ماهی خاویاری در استان 12 تن بوده که از ذخایر با ارزش ماهیان پرورشی استان محسوب می شوند.

وی با بیان این که به مرحله استحصال خاويار در استان كويری یزد رسيده ايم افزود: اولین استحصال خاویار در بخش خصوصی سال گذشته به میزان 4/2 کیلوگرم از یک ماهی به ارزش 12 میلیون تومان بوده است.

سادات اخوی اظهار داشت: ساماندهی به استخرهای پرورش ماهيان خاوياری، معرفی ساير گونه های ماهيان خاوياری و انجام پروژه های تحقيقاتی از برنامه های آتی مديريت شيلات می باشد.

وی با اذعان به این مسئله که خاویار ،تخمک ماهی خاویاری ماده، را به واسطه ارزش وافر غذایی و اقتصادی آن، طلای سیاه می نامند گفت: در حال حاضر قیمت هرکیلو خاویار در بازار حدود 60 میلیون ریال است که با توجه به درجه بندی خاویار این قیمت اندکی نوسان دارد. از دیرباز خاویار از محصولات صادراتی کشور ایران بوده لذا بعنوان یک ماده غذایی لوکس از بازار فروش خوبی در سایر کشورها خصوصا کشورهای اروپایی برخوردار است.

سادات اخوی با بیان این که ایجاد صنایع تبدیلی و بسته بندی در صورت توسعه پرورش ماهیان خاویاری ضروری است تاکید کرد: ارزش بالای ماهی خاویاری، هرگونه سرمایه گذاری در این زمینه را توجیه پذیر می کند و در حال حاضر اصلاح سیستم پرورش ماهیان خاویاری در دستور کار مدیریت شیلات استان قرار گرفته است.

مدیر امور شیلات و آبزیان استان یزد با تاکید بر این که تجربه در زمینه پرورش آبزیان، مهمترین عامل محدود کننده پرورش ماهی خاویار است افزود: با توجه به عواملی از قبیل هزینه بالای خرید بچه ماهی، با ارزش بودن ماهیان خاویاری، محدود بودن مولدهای دریایی خزر در حال حاضر و زمانبر بودن تولید خاویار در این ماهیان، پرورش آنها بعنوان گونه رایج پرورشی ممکن نبوده و نیاز به تجربه بالا و سرمایه گذاری زیاد در این خصوص دارد.

سادات اخوی با بیان این که پرورش ماهی و پرورش ماهیان خاویاری دو مسئله کاملا مجزاست ادامه داد: آبزی پروری در استان یزد ،پرورش انواع ماهیان گرمابی و سردابی، در صورتیکه با کشاورزی توام گردد از بهره اقتصادی مضاعف هم در زمینه تولید گوشت سفید مورد مصرف خانوار ها و هم در جهت افزایش بارآوری محصولات کشاورزی بواسطه استفاده از کود ماهی، برخوردار است.

وی افزود: اما در خصوص پرورش ماهیان خاویاری، مجزا بودن سیستم پرورش، استفاده از شرایط پرورش مدار بسته و کنترل کامل محیطی و غذایی از مواردیست که بواسطه ارزش بالای ماهیان خاویاری، توصیه می شود.

سادات اخوی تاکید کرد: در حالت کلی پرورش ماهی از مواردی است که امروزه هم به دلیل اشتغالزایی و سود اقتصادی و هم بواسطه تولید غذای سالم، توصیه می شود اما امکان سنجی پرورش، نوع گونه پرورشی، تراکم، شیوه پرورش و مدیریت استخرها از مواردی است که حتما باید با اعمال نظر کارشناس شیلاتی صورت گیرد.

وی تاکید کرد: کشاورزان و علاقه مندان از ماهیدار کردن خودسرانه استخرها دست برداشته و پیش از هر اقدامی نسبت به مشاوره و دریافت مطالب کارشناسی به مدیریت شیلات استان و یا رابطین شیلات مستقر در مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان مراجعه کنند.

سادات اخوی اعلام کرد: ارائه مشاوره کارشناسی و نیز معرفی به بانک به منظور دریافت تسهیلات از جمله مواردی است که مدیریت شیلات استان و سازمان جهاد کشاورزی در حال حاضر به متقاضیان و پرورش دهندگان ارائه می دهند.

عمده مشکلات پیش روی پرورش ماهی خاویار در استان یزد

وی با اشاره به کوتاه بودن دوره پرورش گوشتی ماهین خاویاری (5/1 تا 2 سال) گفت: مهمترین مشکل پیش روی پرورش دهندگان طولانی بودن دوره پرورش تا رسیدن به خاویار است چراکه ماهیان خاویاری بسته به گونه پرورشی به 8- 12 سال زمان تا رسیدگی به بلوغ جنسی نیاز دارند در این مدت تغذیه و مدیریت پرورش هزینه سنگینی را برعهده پرورش دهنده خواهد گذاشت لذا همراهی کارشناسان و نیز اعطای تسهیلات کم بهره در هموار نمودن مسیر پرورش نقش بسیار موثری دارد.

استان یزد دارای 6هزار و 600 منبع آبی برای پرورش ماهی شامل 2هزار و 630 رشته قنات، 3هزار و 638 چاه عمیق، نیمه عمیق و صنعتی ، 387 دهنه چشمه و هزار و 950باب استخر تنظیمی است.

پرورش ماهی در استخرهای دومنظوره کشاورزی 

 بشارتی مدیر جهادکشاورزی شهرستان اشکذر نیز گفت: پرورش ماهی در استخر دو منظوره کشاورزی یکی از روش‌های استفاده بهینه از منابع آبی است.

وی ادامه داد: از جمله مزایای پرورش ماهی در استخرهای دو منظوره کشاورزی می‌توان به غنی‌سازی آب خروجی از استخر در جهت رفع نیازهای زیستی گیاهان اشاره کرد.

و نتیجه این اقدام افزایش محصولات کشاورزی با کیفیت بهتر خواهد بود هدایت این آب میزان مصرف کود را تا حدودی کاهش می دهد که از نظر زیست‌محیطی نیز نکته قابل توجه ای است.

انتهای پیام/ی

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.