سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

سفیر چین در نشست خبری مطرح کرد؛

امدادگران ایرانی به دلیل شدت آتش از ورود به سانچی صرف نظر کردند/ جستجوی اجساد پرسنل نفتکش توسط 10 کشتی چینی

سفیر چین در ایران در یک نشست خبری اقدامات کشورش در خصوص نفتکش سانچی را تشریح کرد.

به گزارش حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان؛ پانگ سن سفیر جمهوری خلق چین در ایران در نشست خبری که در سفارت این کشور برگزار شد ضمن تسلیت به خانواده‌های جان باختگان کشتی سانچی گفت: طی روزهای اخیر کار امداد و نجات به نفتکش مورد توجه رسانه‌ها و فضای مجازی قرار گرفت.

وی با بیان اینکه غروب 6 ژانویه کشتی نفتکش چین با کشتی فله‌بر چینی برخورد کرد، اظهار داشت: بعد از وقوع حادثه، دولت چین اهمیت زیادی برای آن قائل شده و رئیس جمهوری و نخست وزیر چین دستورات ویژه‌ای را صادر کردند. همچنین وزارت خانه‌های خارجه و‌ حمل و نقل طبق پروتکل‌های بین‌المللی اقداماتی را آغاز کردند.

پانگ سن ادامه داد: مرکز امداد و جست و‌ جوی شانگهای از تمامی امکانات استفاده کرد و نهادهای هم عرض کره‌ای و ژاپنی را نیز مطلع کرد اما شعله‌های ناشی از اشتعال میعانات گازی تا هزار متر ارتفاع داشت و گازهای سمی پخش شده و مواج بودن دریا کار امداد و نجات را دشوار کرد.

وی اظهار کرد: مرکز امداد و نجات شانگهای با سرکنسول ایران به صورت مرتب در ارتباط بود و اطلاعات را به وی منتقل می‌کرد، همچنین پذیرای جناب آقای ربیعی بود و جزئیات را به وی منتقل می‌کرد. چین فعالانه تلاش لازم را برای ورود 12 متخصص ایرانی فراهم کرد، امدادگران ایرانی طرحی را آماده کردند و چین کشتی و امکانات لازم را در اختیار آنها قرار داد، اما به دلیل شدت آتش، نیروهای ایرانی از ورود صرف نظر کردند.

سفیر چین افزود: سفارت چین در تهران برای تسهیل‌ فعالیت‌ها تلاش کرد و ویزاهای لازم را صادر کرد.چین همچنین اطلاعات لازم را به طرف‌های کره‌ای و ژاپنی منتقل کرد.

پانگ سن با اشاره به کمک دیگر کشورها گفت: ژاپن و کره کشتی‌ها و هواپیماهای پلیس دریایی خود را به منطقه اعزام کردند، اما ظهر 12 ژانویه کشتی سانچی منفجر و غرق شد.

وی با تسلیت مجدد این حادثه افزود: اقدامات تخصصی چین مورد تایید طرف‌های ایرانی قرار گرفت. آقای ربیعی، سخنگوی وزارت خارجه، سرکنسول ایران در شانگهای و رئیس شرکت ملی نفتکش نیز از تلاش‌های چین قدردانی کردند.

سفیر چین در ادامه یادآور شد: در حال حاضر 10 کشتی چینی در محل حضور دارند و به همراه ژاپنی‌ها و کره‌ای‌ها طبق درخواست ایران در 7 نقطه در حال جستجو هستند.

پانگ سن با بیان اینکه تاکنون محل نفتکش سانچی زیر آب مشخص شده و قرار است ربات جستجوگر به محل اعزام شود، اظهار داشت: برای تعیین سرنوشت سرنشینان کارگروهی تشکیل شده است. بعد از مشخص شدن هویت اجساد، خانواده‌های جان‌باختگان در صورت تمایل می‌توانند برای پیگیری امور مربوطه به چین بروند، اما از آنجا که پیگیری کار پیچیده‌ای است می‌توانند پیگیری کار اجساد را به چین یا نمایندگی‌های ایران واگذار کنند.

پانگ سن در پاسخ به پرسش‌های خبرنگاران در خصوص چگونگی سلامت تمامی سرنشینان کشتی فله‌بر چینی در مقابل جان‌باختن ملوانان ایرانی در این حادثه گفت: خود جناب محمد راستاد، رئیس سازمان بنادر گفت که قبل از شروع مرحله رسمی رسیدگی به حادثه حق دارد از گفت‌وگوی ملوانان ممانعت کند.

سفیر چین درخصوص طرف مقصر حادثه و‌ چرایی کمک نکردن کشتی فله‌بر چینی به کشتی نفتکش ایرانی گفت: همه کارهای رسیدگی و قضاوت این حادثه پس از بازگشایی جعبه سیاه و با حضور همه مسئولان دریایی انجام می‌شود. پیش از رمزگشایی جعبه سیاه نمی‌توان گفت این حادثه چگونه رخ داده است، اما پس از تصادف، ملوانان کشتی چینی خودشان به آب پریدند و نیروی نجات آنها را نجات نداد شاید هم کشتی‌های صیادی آنها را نجات دادند و بابت ملوانان کشتی سانچی ما جسدی را در اطراف حادثه در آب یافتیم و دو‌جسد نیز از روی عرشه کشف شد‌، اما جسد دیگری کشف نشد.

سفیر چین در خصوص سفر خانواده‌های جان‌باختگان به چین برای پیگیری امور نیز گفت: بعد از وقوع حادثه تنی چند از خانواده‌های مفقودین به سفارت آمدند اما مدارک لازم را نداشتند، پس از دریافت این درخواست سفارت با وزارتخارجه ایران تماس و برای بیشترین همکاری با خانواده‌ها ابراز تمایل کرد و این افراد با گرفتن معرفی‌نامه از وزارتخارجه یا شرکت ملی نفتکش می‌توانند به سفارت آمده و سفارت آماده است بیشترین تسهیلات را در اختیار آنها بگذارد.

سفیر چین در پاسخ به پرسش دیگری درباره ارتباطات دیپلماتیک مقامات ایران و‌ چین طی حادثه و امکان بیرون کشیدن نفتکش از زیر آب گفت: بعد از وقوع حادثه طرف چینی و ایرانی مرتب در تماس بودند؛ من خودم با مدیرکل اقیانوسیه وزارتخارجه آقای فرازنده ارتبط داشتم. پس از آن با نمایندگان سازمان بنادر و شرکت ملی نفتکش در تماس بودم و پس از آن با معاون وزیر کار و رفاه ایران تماس تلفنی داشتم و با آقای ربیعی ملاقات داشتم.

وی با ذکر این نکته که تمامی درخواست‌های طرف ایرانی را در اولین فرصت به پکن منعکس کردم، یادآور شد: علاوه بر اینها سفیر ایران در پکن و سرکنسول ایران در شامگهای تماس تنگانگی با وزارتخارجه چین و استانداری شانگهای داشتند و در محل حادثه حضور داشتند و در مرکز مدیریت بحران بودند. بعد از وقوع حادثه از طرف وزیر خارچه چین پیام تسلیتی به جناب آقای ظریف رساندم و عنوان داشتیم طرف چینی تمایل دارد با طرف ایرانی همکاری کاملی داشته باشد.

سفیر چین ادامه داد: هنگامی که آقای دکتر جهانگیری درخواست تماس تلفنی با نخست وزیر چین داشتند، نخست وزیر چین در کنفرانسی بین‌المللی حضور داشت و این صحبت انجام شد، اما تمامی کانالهای دیپلماتیک بین دو کشور فعال بود.

پانگ سن افزود: طبق ارزیابی اولیه کشتی نفتکش در عمق 115 متری است و حالت کشتی عمودی و روبه بالا است. این حالت کشتی برای کارهای امداد و نجات در مراحل بعدی بهتر است. آقای ربیعی اعلام کردند که قصد داریم رباتی را برای بررسی وضعیت کشتی اعزام کنیم، اما به خاطر خروج میعانات نفتی امکان اعزام ربات فراهم نشد. فکر می‌کنم برای خروج و بیرون آوردن نفتکش از آب، صاحب کشتی باید موافق باشد و سپس ‌طبق ضوابط بین‌المللی برای این کار اقدام شود.

سفیر چین در ادامه درخصوص مراحل بعدی امداد و نجات، همچنین جزئیات ورود امدادگران چینی به نفتکش و درخصوص آلودگی زیست‌محیطی ناشی از این حادثه گفت: روز 19 ژانویه طبق اظهار نظر یک مقام مسئول چینی، پس از غرق شدن کشتی در حال ارزیابی تاثیرات زیست محیطی هستند و کشتی‌های رفع آلودگی را به محل اعزام کردند. طبق نظرات متخصصین دریایی، بهترین راه برای حل آلودگی باید کشتی را از آب بیرون آورد اما طبق کنوانسیونهای بین‌المللی ابتدا باید اجازه صاحب کشتی کسب شود؛ اما کار بیرون آوردن سانچی از آب کار سختی است، زیرا در عمق 115 متری قرار دارد و کشتی بسیار بزرگی است و میعانات گازی در حال خروج است و احتمال انفجار همچنان وجود دارد که این کار را سخت می‌کند.

پانگ سن با بیان اینکه بابت جزئیات ورود 4 امدادگر چینی به نفتکش باید بگویم روز سیزده ژانویه در پی مهار آتش، کشتی امداد چینی در فاصله 10 متری نفتکش قرار گرفت و 4 امدادگر سوار کشتی نفتکش شدند، اظهار داشت: فکر کنم تصمیم برای ورود به نفتکش سخت است زیرا روی کشتی میعانات گازی و گازهای سمی در حال خروج بود، این یک تصمیم سخت بود. امدادگران چینی با به خطر انداختن جانشان وارد کشتی شدند و نهایتاً دو جسد را روی عرشه سانچی پیدا کردند.

وی ادامه داد: اما به علت دمای بالا نتوانستند وارد اتاقها شوند و به علت گرمای زیاد و گاز سمی نتوانستند عملیات را ادامه دهند. بابت مراحل آتی امداد و نجات، دولت چین طبق کنوانسیونهای بین‌المللی و داخلی چین عمل می‌کند. ما همکاری خود را با سازمان بین‌المللی دریانوردی تقویت کرده و به موقع اطلاعات به دست آمده را در اختیار افکار عمومی قرار می‌دهیم.

سفیر چین در خصوص ممانعت از مشارکت ژاپنی‌ها از سوی چینی‌ها و تعلل روزهای اول و کندی در عملیات اطفای حریق گفت: این حرفها صحت ندارد. در روژ حادثه ساعت 4 و 40 دقیقه بامداد اولین کشتی امداد به محل حادثه رسید و بعد 10 کشتی دیگر به ترتیب به محل حادثه رسیدند. چین طبق اصول دوستانه از تقویت همکاری دوجانبه استقبال کرد و پس از حادثه چندین کشتی و هواپیما از سوی طرف‌های دیگر به محل حادثه اعزام شد و چین از مشارکت هیچ طرفی ممانعت به عمل نیاورده است.

معاون سفیر نیز در توضیح تکمیلی گفت که حادثه ساعت 8 شب رخ داد و اولین کشتی امداد ساعت 4 و 40 دقیقه بامداد و طی کمتر از 9 ساعت با پیمودن فاصله ساحل تا محل حادثه به محل حادثه رسید.

پانگ سن تعلل در فعالیت امداد و نجات در اوقات شب را تکذیب کرد و گفت: شبها طبعاً بر کار امداد و نجات نسبت به ساعات روز اثرگذار است.

سفیر چین در پاسخ به پرسشی درباره تمایل چین به سوختن محموله سوخت کشتی نفتکش برای جلوگیری از آلودگی دریا، همچنین مسئله بیمه نفتکش، محل کنونی نگهداری جعبه سیاه و کارهای جاری برای خروج کشتی نفتکش از زیر آب گفت: چین همیشه نجات جان افراد را اولویت خود می‌داند و برای نجات جان انسانها باید آتش کشتی خاموش شود.

وی در خصوص بیمه یادآور شد: باید ابتدا صبرکنیم تا جعبه سیاه باز شود تا بتوانیم از آن استفاده کنیم، نتیجه‌ای که همه طرفها آن را تایید کنند و اگر خواست صاحبان کشتی باشد درباره خسارت مسائل را پیگری کنند. جعبه سیاه در حضور نمایندگان ایران، چین و پاناما بسته شده است و الان در بندری نزدیک شانگهای قرار دارد و با حضور هر سه طرف می‌توان آن را باز کرد، اما درباره زمان باز شدن متخصصان سه طرف باشد تصمیم بگیرند، این مسئله و اطلاعات بیشتر را می‌توان از طریق سازمان بنادر و دریانوردی ‌پیگری کرد. برای بیرون اوردن کشتی باید ابتدا صاحبان ان موافق باشمد و با هماهنگی سازمان بین‌المللی دریانوردی و طرفهای بین‌المللی این کار را انجام داد.

سفیر چین در ایران در ادامه گفت: بعد از اینکه طرف چینی پیام اخطاری را درباره حادثه دریافت کرد کارهای امداد و نجات آغاز شد. این حادثه 8 شب رخ داد و ساعت 4 بامداد اولین کشتی امداد به آنجا رسید. بعد از وقوع حادثه پیامی از سوی سانچی دریافت نکردیم.

وی افزود: در خصوص این حادثه تاکنون تجربیات یا سوابقی در تاریخ دریانوردی وجود نداشته است و این کارها برای آینده تجربه خوبی فراهم کرد. ساعت 4 و 40 دقیقه روز 7 ژانویه تلاش کردند به سانچی نزدیک شود و وقتی به فاصله 1.2 مایل دریایی سانچی رسیدند متوجه شدند به علت گاز‌ زیاد امکان نزدیک شدن وجود ندارد.

معاون سفیر در توضیحی تکمیلی گفت: طبق گفته یکی از مسئولان ایرانی، تا پیش از آغاز رسیدگی امکان صحبت کردن با خدمه کشتی چینی وجود ندارد. تا به حال گزارشی درباره گفتگو با ملوانان چینی دریافت نکرده‌ایم و می‌دانیم فرایند بررسی حادثه هنوز آغاز نشده است. این فرایند با هماهنگی ایران، چین، پاناما و سازمان بین‌المللی دریانوردی آغاز می‌شود.

سفیر چین در ادامه افزود: من روز یازده ژانویه درخواستی از دکتر رییعی برای اعزام تکاوران ایرانی دریافت کردم و ما طی 24 ساعت ویزاهای آنها را صادر کردیم و شایعات مبنی بر تاخیر طرف چینی در صدور ویزا نادرست است. بعد از رسیدن تکاوران ایرانی به چین، چین در اولین فرصت دستگاهها و وسایل مورد نیاز تکاوران را فراهم کرد. پس از در اختیار گذاشتن کشتی تخصصی و وسایل، تکاوران به نزدیکی کشتی سانچی رسیدند اما متوجه شدند امکان ورود به کشتی وجود ندارد و از ورود صرف نظر کردند.

وی ادامه داد: در خصوص خارج کردن اجساد و جستجوی مفقودان، امدادگران تلاش کردند وارد محوطه اسکان و امنیت سانچی شوند و به خاطر دمای بالای 89 درجه امکان ورود به آنجا را نیافتند. همچنین در خصوص هر سانحه دریایی یا هوایی، پیدا کردن جعبه سیاه بسیار مهم است و خارج کردن جعبه سیاه سانچی کار درستی بود و طرفها نباید سخنان نادرستی در این زمینه بیان کنند. پس از وقوع حادثه، متخصصین که از نزدیک شاهد ماجرا بودند، به علت انفجار و آتش زیاد و گازهای سمی نتیجه‌گیری کردند که امکان زنده ماندن سرنشینان وجود ندارد.

سفیر چین افزود: در حال حاضر چین یگانهایی را اعزام کرده و وضعیت کشتی نفتکش را زیر نظر داریم و تا جایی که امکان دارد برای بیرون آوردن اجساد احتمالی تلاش می‌کنیم.

وی گفت: منتها تاسف‌بار است که برخی رسانه‌ها طی گزارشهای خود شایعات را باور کرده و گزارشهایی غیرواقعی منتشر کردند. به همه دوستان یادآوری می کنم که برخی طرفها نمی‌خواهند روابط ایران و چین به طور سازنده ادامه یابد و از هر تلاشی برای تخریب آن استفاده می‌کنند. برخی مطالب منفی منتشر شده در فضای مجازی بر روابط دو‌ کشور اثر نخواهد گذاشت. باید بگویم بعد از وقوع حا‌دثه، شایعات مختلفی مطرح شد مثل اینکه مقصد نفتکش کره‌جنوبی نیست یا کالایی ممنوعه حمل می‌کرده یا آمریکا به آن موشکی شلیک کرده است که مقامات ایرانی درباره آن توضیحات داده و شفاف‌سازی کرده‌اند.

سفیر چین در خصوص نقش ضعف فنی در وقوع حادثه و علت نجات کشتی چینی و غرق کشتی نفتکش ایرانی گفت: برای پاسخ به پرسشی درباره نقش ضعف فناورانه باید منتظر بمانیم تا جعبه سیاه باز شود. در خصوص نجات ملوانان چینی باید بگویم ملوانان چینی خودشان به آب پریدند. ما یک جسد از دریا و دو جسد از روی عرشه در آوردیم و بر این اساس فکر می‌کنند بقیه سرنشینان نفتکش سانچی در کشتی بوده و فرصتی برای نجات خود نداشتند.

سفیر در خصوص برخی اخبار و‌ مطالب منفی منتشر شده در فضای مجازی گفت: تاکید می‌کنم چین و ایران دو کشور متمدن و تاریخی هستند و دو ملت و دو کشور طی تاریخ سرنوشت مشابهی داشته‌اند. رابطه دو کشور 2 هزار سال سابقه دارد و دو کشور طی جنگ تحمیلی، سالهای ‌پس از آن و برجام در کنار هم بودند. حجم تجارت دو کشور طی سالهای اخیر 20 درصد افزایش یافته است. پس از حادثه، جان افراد اولویت اول چین بود. ما در حالی که یک درصد امید داشتیم اما با صد در صد توانمان تلاش کردیم. تلاشهای چین در زمینه امداد و نجات از سوی دولت ایران تایید، تقدیر و تمجید شده است.

انتهای پیام/

برچسب ها: وزارت خارجه ، چین
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.