البته فقدان اطلاع کافی مدیران از پتانسیل هر منطقه بهرهوری پایین تولید و تشدید بحران منابع آبی در سالهای اخیر را به همراه داشته است.
براین اساس آمایش سرزمین یکی از مسائل کلیدی در کنار برنامهریزی کلان برای توسعه پایدار بخش از اهمیت ویژه ای برخوردار است، چرا که کشت، آن سوی مرزها وابستگی به بیگانگان را به همراه دارد.
رضا نورانی رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی در گفتگو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی با اشاره به اینکه ظرفیت های نهفته غیرقابل انکاری در بخش وجود دارد، اظهار کرد: با توجه به پتانسیل بالای کشور و تجربه دفاع مقدس و تلخ تحریم های ظالمانه، اگر به دنبال کشت در سایر کشورها هستیم؛ باید عواقب تولید آن سوی مرزها را در نظر گرفت.
به گفته وی؛ تولید محصولات استراتژیک را نباید به آن سوی مرزها سپرد، چرا که بازگشت تحریم ها، ناامنی در تولید ایجاد میکند.
نورانی با اشاره به اینکه برای آمایش سرزمین در آن سوی مرزها باید تمامی بحث های مدیریتی جز به جز بررسی شود، بیان کرد: به اعتقاد بنده در تولید محصولات استراتژیک خودکفایی در داخل امری ضروری است.
رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی ادامه داد: براساس آمار فائو ایران کشوری دارای پتانسیل بالا در تولید محصولات کشاورزی است، به طوریکه علاوه بر تامین مواد غذایی مورد نیاز خود، قادر به تولید محصولات کشاورزی کشورهای حاشیه خلیج فارس است که این امر به معنای وجود ظرفیت های نهفته در بخش است که نباید آن را انکار کرد.
وی با انتقاد از تکرار مداوم کمبود منابع آبی افزود: با توجه به پتانسیل بالای کشور باید به دنبال راهکارهایی برای برون رفت از خشکی باشیم تا اینکه مداوم از کم آبی و بحران منابع آبی سخن گوییم.
این مقام مسئول مدیریت تولید محصولات کشاورزی را امری ضروری دانست و گفت: علی رغم آنکه برخی افراد اظهاراتی مبنی بر آب بر بودن تولید هندوانه و صادرات اشتباه این محصول دارند، اما در گذشته هندوانه به صورت دیم تولید می شد که این امر بیانگر مدیریت تولید محصولات آب بر است.
نورانی تصریح کرد: مازاد بر مصرف برخی محصولات باغی بیانگر پتانسیل بالای تولید کشور است که با استفاده از دانش روز دنیا به سهولت امکان مدیریت تولید انبوه و افزایش عملکرد شدنی است.
عباس پاپی زاده عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی اظهار کرد: با توجه به بحران منابع آبی، نبود چشم انداز مشخص و آگاهی مدیران از پتانسیل مناطق مختلف کشور در حوزه های مختلف اقتصادی از جمله اشکالات اساسی که براین بخش وارد است.
وی آمایش سرزمین را یکی از زیرساخت های مهم مدیریت کشور دانست و افزود: بی اطلاعی مدیران از پتانسیل و منابع هر منطقه به لحاظ جمعیت، منابع طبیعی، آب و هوا و زیست محیطی در مناطق کم آب فشار مضاعفی برمنابع آب های زیر زمینی وارد کرد.
پاپی زاده با اشاره به اینکه ایران جز 5 کشور اول دنیا به لحاظ تنوع اقلیمی به شمار می رود،گفت: با توجه به آنکه مزیت نسبی هر منطقه یک فرصت تلقی می شود، هر محصول در اقلیم خاص خود باید کشت شود که با این وجود کشاورزان با کمترین هزینه بیشترین سود عایدشان می شود.
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس ادامه داد: در سه دهه اخیر، وزارت جهاد کشاورزی کشت گیاه آب بر چغندر قند را در استان های خراسان بزرگ، اصفهان و همدان توسعه داد که به سبب کشت بهاره محصول، تمام دوران تولید بدون بارش اتفاق می افتاد که این امر بر بحران منابع آبی دامن می زد؛ در حالیکه با توسعه کشت چغندر قند پاییزه در استان خوزستان عمده آب مصرفی از بارندگی تامین می شود.
وی با اشاره به اینکه کشور با تنش آب شدید روبروست، یادآور شد: در گذشته به سبب بی اطلاعی مدیران از پتانسیلهای هر منطقه، کشت چغندر قند در مناطقی توسعه یافت که نباید کشت میشد در حالیکه با آمایش سرزمین، مزیت تولید در هر منطقه در نظر گرفته شد.
انتهای پیام/