سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

بافت‌های تاریخی که در آستانه تخریب قرار دارند + تصاویر

اقدامات تخریبی بافت‌های تاریخی نشان می‌دهد مدیران هنوز متوجه نشده‌اند که بنا‌های تاریخی هویت شهر‌ها هستند.

به گزارش خبرنگار حوزه میراث و گردشگری گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ گرچه رئیس سازمان میراث فرهنگی در یکی از آخرین نشست خبری‌هایش گفت که «هم اکنون نگاه‌ها تغییر کرده و بسیاری از شهرداران متوجه شده‌اند که بنا‌های تاریخی هویت شهری هستند»، اما با توجه به اخباری که در روز‌های اخیر شنیده شده و در صدر اخبار خبرگزاری‌ها قرار گرفته است، به نظر می‌رسد سازمان میاث فرهنگی بیش از حد نسبت به اقدامات شهرداری خوش‌بین است و این امر دست شهرداری را بیش از پیش در تخریب بنا‌های تاریخی باز گذاشته است.

در روز‌های اخیر مسئله تخریب مسجد و حوض معجردار نگرانی دوستداران میراث فرهنگی شهر مشهد را به دنبال داشت. گویا این مسجد در راستای رسیدگی به بافت تاریخی حرم مقدس رضوی شکل گرفته است و به نظر می‌رسد با هدف باز کردن محوطه مقابل یک مجتمع تجاری انجام شده است. در اینجا باید گفت مسجد و حوض معجردار متعلق به دوره صفویه بوده است و در سال ۱۳۹۴ به ثبت ملی رسید اما پیگیری‌ها نشان داده است که هیچ هماهنگی برای تخریب مسجد و حوض معجردار با سازمان میراث فرهنگی انجام نشده بود. گویا مدیرعامل قبلی سازمان میراث فرهنگی موافق جابه جایی مسجد معجردار بوده است و این امر باعث شد که وی به دادگاه برود.

اما این داستان همچنان ادامه دارد؛ تخریب پل روگذر شهر جهانی شوش نیز یکی از اقدامات دیگر شهرداری بوده که با اعتراض دوستداران میراث فرهنگی مواجه شد و هم‌اکنون قرار است زیرگذری روی شهر شوش ساخته شود. با توجه به اینکه شهر جهانی شوش به ثبت جهانی رسیده، هر گونه حفاری در این شهر ممنوع است.

در ماه‌های اخیر شاهد کم‌توجهی شورای شهر و شهرداری شهر مراغه به وضعیت گنبد کبود بودیم. این گنبد نیز همچون مسجد و حوض معجردار قربانی ساخت یک مجتمع تجاری شده است، اما با کمک دوستداران میراث فرهنگی همچنان سر پا ایستاده است. گنبد کبود مراغه متعلق به دوره سلجوقیان است و برخی از کارشناسان معتقدند که در زمان حکومت پادشاهان مغول ساخته شده است. این گنبد تاریخی در ۱۵ دی ماه سال ۱۳۱۰ به ثبت ملی رسیده است.

همچنین بافت تاریخی شهر یزد هم بعد از ثبت جهانی از شر تصمیمات شهرداری در امان نبوده است. هنوز چیزی از ثبت جهانی بافت تاریخی شهر یزد نگذشته بود که متوجه شدیم برخی از بنا‌های تاریخی آن به شکل نامناسبی نوسازی می‌شوند؛ البته این امر به بهانه لزوم حفاظت از شهر و ساختمان‌های آن انجام می‌شد.

بنابر گفته‌های اخیر رئیس سازمان میراث فرهنگی در آینده برای حمایت و کمک به بخش مرمت و محافظت از میراث فرهنگی به شهرداری‌ها اجازه داده می‌شود که در خصوص شناسایی بنا‌های تاریخی شهر‌ها و محدوده آنها، به سازمان میراث فرهنگی کمک کنند. این امر در خصوص مرمت و تملک نیز کمک می‌کند که شهرداری در چارچوب قانون ورود کند. البته به نظر نمی‌رسد با توجه به شرایط فعلی مدیران اداره‌های شهرداری متوجه شده باشند که بنا‌های تاریخی هویت شهر‌ها هستند.

 

 انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.