شیخی علت رکود واحدهای قیرسازی را تصمیمگیریهای یک جانبه دولتیها دانست و گفت:مسئولان باید شرایط را برای تسهیل تولید و صادرات قیر فراهم کنند.
وحید شیخی رئیس کمیسیون قیر و عضو هیأت مدیره اتحادیه فرآورده های نفت ،گاز و پتروشیمی( OPEX ) در گفتگو با خبرنگار اقتصاد و انرژی، با تأیید مطلب فوق، علت رکود و تعطیلی واحدهای قیرسازی را تصمیم گیری های یک جانبه دانسته و معتقد است زمانی که نقش سازمان حمایت به عنوان متولی،از مصرف کنندگان و تولید کنندگان کمرنگ می شود و یک ذینفع مسئولیت جمع بندی بسته پیشنهادی این امر را برعهده می گیرد.نتیجه کاملاً قابل پیش بینی بوده و در نهایت با تاثیرگذاری خود منجر به تعطیلی واحدهای قیرسازی، آسفالت و عایق سازی کشور شده است.
عضو هیأت مدیره اتحادیه فرآورده های نفت ،گاز و پتروشیمی در خصوص وضعیت نابسامان صنعت قیر، گلوگاه ها و راه های برون رفت از این بحران مباحثی را مطرح کرده که به شرح ذیل است.
شیخی بیان کرد:در آذر ماه 1395 محاسبه نرخ ارز آزاد برای خوراک وکیوم باتوم به وسیله پخش فرآورده های نفتی اجرا شد و در همان موقع کل تولید و صادرات قیر با چالش روبرو شد. بحرانی که دوباره در مورد قیر اتفاق افتاده نتایج فاجعه باری داشته است ،بطوریکه ظرفیت تولید قیر به نسبت قبل از این تصمیم به 15 درصد رسیده و از اینرو پروژه های راهسازی موجود در سطح کشور را به صورت گسترده دچار بحران و تعطیلی کرده است. با این وضعیت علاوه براینکه مخازن پالایشگاه ها از "وکیوم باتوم" انباشت شده ، کاهش فروش نفت کوره هم مزید بر علتی شده است تا شرایط بحرانی اعلام شده از قبل ایجاد و آشکار شود.
وی ادامه داد:در بخشنامه ای که جهانگیری معاون اول رئیس جمهور در بهمن ماه سال گذشته ابلاغ کرد، دستگاه های اجرایی مکلف شدند تا در تبیین و تصمیم گیری ها، نظرات و پیشنهادهای اتحادیه ها را نیز در تصمیم گیری های صنفی مورد توجه قرار دهند. بر این اساس اتحادیه اوپکس بعد از دعوت کارگروه تنظیم بازار،بسته پیشنهادی کارشناسی شده ای برای کارگروه و بورس کالا ارسال کرد که در تنظیم آن با حفظ منافع ملی، منافع مشترک کلیه تولید کنندگان و صادرکنندگان مدنظر قرار گرفته شد.
رئیس کمیسیون قیر اتحادیه فرآورده های نفت،گاز و پتروشیمی افزود:البته با پی جوئی هیأت مدیره و اعضا اتحادیه در تاریخ 05/09/1396 این دستورالعمل لغو شد اما مجدد طی دو ماه گذشته صنعت قیرسازی کشور بهای سنگین این اشتباه را پرداخت کرد.
عضو هیأت مدیره اتحادیه فرآورده های نفت ،گاز و پتروشیمی( OPEX ) گفت: از اول ژانویه سال جدید میلادی دولت امارات برای نقل و انتقال وجوه، 5 درصد مالیات بر ارزش افزوده در نظر گرفته است و با توجه به شرایط حاکم اکثر قریب به اتفاق گردش وجوه معاملات ایران در بانک های آن کشور صورت می گیرد. از سویی دیگر بانک های چین نیز در حال قطع همکاری خود با شرکت های ایرانی هستند و این مواضع هزینه های سنگینی را متوجه صادرکنندگان کشور کرده و شایسته است در محاسبات نرخ خوراک شرایط به طرزی اعمال شود که محصول ایرانی با حفظ مزیتی رقابتی در بازارهای بین المللی عرضه شود.
شیخی بیان کرد:یکی دیگر از هزینه های صادرات از ایران فروش با روش Cash است، در صورتی که رقبای ایرانی کالای خود را بصورت LC می فروشند و این روش امنیت خریدار و فروشنده را تامین می کند .اما در حال حاضر صادرکننده ایرانی امکان فروش مستقیم کالا با روش های استاندارد بین المللی را به مصرف کننده نهایی ندارد و می باید با اعمال تخفیف های گسترده واسطه ها را وارد چرخه کندتا با پرداخت هزینه ها اسناد مبدا و حمل را تغییر دهد.
وی ادامه داد:راه حل پیشنهادی برای ترغیب مشتریان و پوشش ریسک آنها ،فروشنده ایرانی را مجبور به ارائه تخفیفات جذاب می کند. در این شرایط می باید سود واسطه ها نیز تامین شود، چون مشتریان نهایی نمی توانند از ایران به طور مستقیم خرید کنند و تغییر اسناد مبدا و حمل نیز شامل هزینه می شود. بنابراین تمامی این مشکلات در کنار کمبود امکانات حمل و نقل عرصه را برای رقابت تنگ تر می کند.
رئیس کمیسیون قیر اتحادیه فرآورده های نفت ،گاز و پتروشیمی( OPEX )تصریح کرد:در کشور 5/5 میلیون تن وکیوم باتوم در اختیار واحدهای قیرسازی قرار می گیرد.در صورتی که مزیت رقابتی در قیمت گذاری لحاظ نشود این کالا می باید با نفت سفید با ارزش ترکیب و با صرف هزینه 30 دلار به بنادر کشور ارسال و با تخفیف قابل توجه زیر قیمت پلاتس بفروش برسد.
شیخی افزود:با توجه به اینکه از سال 2020 مصرف نفت کوره با گوگرد بیش از 5/0 درصد ممنوع است و 5/3 درصد گوگرد موجود در VB باعث افزایش کیفیت قیر می شود جا دارد مسئولان شرایط را برای تسهیل تولید و صادرات قیر فراهم کنند تا شرکت ها بتوانند ضمن حفظ مشتریان وفادار خود ورود به بازارهای جدید را در برنامه قرار دهند تا طی دو سال آینده بدون نیاز به سرمایه گذاری جدید با امکانات موجود کشور شاهد صادرات 10 میلیون تن قیر ایران باشیم.
انتهای پیام/