سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

باشگاه خبرنگاران جوان گزارش می‌دهد؛

نفس ریه‌های تنفسی ایران به شماره افتاده است/ چرا کسی به فکر خشکیدگی درختان بلوط نیست؟

در دهه گذشته معضل خشکیدگی درختان بلوط به جان جنگل‌های زاگرس افتاده است و کم کم این عرصه جنگلی در حال نابودی کامل است.

به گزارش خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از لرستان؛ استان لرستان با قرار داشتن در منطقه زاگرس بخش قابل توجه‌ای از جنگل‌ها و مراتع کشور را به خود اختصاص داده است.

 

لرستان مقام دوم کشور از لحاظ پوشش جنگلی

نجفی مدیر کل منابع طبیعی استان لرستان گفت: ما در استان لرستان بیش از یک میلیون دویست هکتار جنگل بلوط داریم.

 

وی افزود: خوشبختانه استان لرستان از لحاظ پوشش جنگلی در کشور مقام دوم را دارد و همچنین در ناحیه رویشی زاگرس، استان ما مقام اول را داراست.

 

در سال‌های اخیر درختان بلوط با بیماری نوظهوری دست و پنجه نرم می‌کند که خشکیدگی بخشی از آن‌ها را در پی داشته است.

 

آزادبخت، کارشناس سازمان جهاد کشاورزی استان لرستان گفت: در سال‌های گذشته حدود ۶۰۰ هزار هکتار از جنگل‌های استان لرستان دچار زوال شده اند. که این مقدار بعضی نقاط شدید و در برخی نقاط مقادیر کمی مشاهده شده است.

 

وی افزود: این میزان خسارت در بخش‌های مختلف با درجه‌های مختلفی است، در شهرستان‌های پلدختر و خرم آباد میزان زوال بلوط بیشتر مشاهده شده است.

اما گفته‌های پدر بلوط لرستان که این روز‌ها دغدغه اصلی وی حفظ محیط زیست و عرصه‌های جنگلی است.
 آقای افشار معروف به پدر بلوط درباره اهمیت درختان بلوط در طبیعت گفت: این درختان نفس ما انسان‌ها هستند. اگر نفس درخت‌ها قطع بعدش نفس ما انسان‌ها قطع خواهد شد.

 

وی در ادامه گفت: برگ درختان حدود ۶۰ درصد اکسیژن تولید می‌کنند، اگر ما این جنگل‌ها را از دست بدهیم، این اکسیژن را هم از دست خواهیم داد.

 

وی افزود: زمانی در لرستان قحطی و خشکسالی باعث شده بود که افراد زیادی نیاز به غذا داشته باشند، مردم در آن زمان از همین میوه درخت بلوط نان درست می‌کردند تا از گرسنگی در امان باشند، در واقع در آن سال‌ها همین بلوط توانست جان بسیاری را نجات دهد.

 

دلایل خشکیدگی جنگل‌های زاگرس

آزادبخت، کارشناس سازمان جهاد کشاورزی استان لرستان درباره عوامل خشکیدگی در درختان بلوط گفت:این دلایل را می‌توان به دو بخش عوامل زنده و غیر زنده تقسیم کرد.

 

وی در مورد عوامل غیر زنده گفت: مهم‌ترین عواملی که در یک دهه گذشته باعث خشکیدگی در درختان بلوط شده است، می‌توان به تغییر اقلیم همراه با خشکسالی شدید و کوبیده پشت سرهم، وجود ریزگرد‌ها اشاره کرد.

 

وی افزود: در بررسی‌های انجام شده، مشخص شده است مناطق جنگلی که به کانون ریزگرد‌ها نزدیک‌تر بوده اند دچار خسارت بیشتری شده اند.

 

آزادبخت، در ادامه گفت:، اما دلایل دیگری هم هستند که باعث این معضل شده اند که به این دلایل، عوامل زنده گفته می‌شود.

 

وی افزود: از مهمترین این عوامل زنده سوسک‌های چوب خوار هستند. لارو این سوسک‌ها بر روی تنه‌ی درخت گالری ایجاد می‌کند و کم کم به درخت نفوذ پیدا می‌کند.

 

کارشناس سازمان جهاد کشاورزی استان لرستان در ادامه گفت: این سوسک‌های چوب خوار سوراخ‌هایی در درخت ایجاد می‌کنند و شیره پرورده گیاه را می‌مکند و درخت را ضعیف می‌کنند. به مرور زمان مواد غذایی درخت را تمام می‌کنند و وقتی این مواد غذایی کاهش پیدا می‌کند، پوسته درخت به راحتی جدا می‌شود.

 

وی افزود: زمانی که این سوسک‌ها تمام مواد غذایی داخل درخت را می‌مکند، درخت خشک می‌شود و دیگر راهی برای نجات آن وجود ندارد.

 

کسی به داد درختان بلوط نمی‌رسد

آنچه که به نظر می‌رسد این است که با وجود گذشت یک دهه از این بیماری خشکیدگی درختان بلوط اقدامی اساسی برای احیا و جلوگیری از خشکیدگی عرصه‌های جنگلی انجام نشده است.

 

نجفی مدیر کل منابع طبیعی استان لرستان در مورد اقدامات سازمان منابع طبیعی گفت: ما در نهالستان بام لرستان، امسال حدود ۲ میلیون نهال بومی استان لرستان تولید کرده ایم که در فصل مناسب در سطح جنگل‌های لرستان کاشته خواهد شد.

نجفی افزود:در حال حاضر ۱۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز است که بتوانیم جلوی خشکیدگی درختان بلوط را بگیریم.

 

ولی این اعتبارات مورد نیاز چه زمانی می‌خواهد به داد درختان بلوط برسند؟
زمانی که دیگر درختی نباشد که نیاز به احیا و کمک داشته باشد؟
زمانی که دیگر حتی نامی از درخت بلوط باقی نمانده باشد؟
اگر وضعیت به همین منوال پیش برود آیا دیگر درختی باقی خواهد ماند؟

 

اگر مسئولان همچنان در برابر بحران خشکیدگی درختان بلوط سکوت کنند، تا چند صباحی دیگر چیزی به عنوان ریه‌های تنفسی ایران باقی نخواهد ماند.

 

گزارش از سعیده دریکوند

انتهای پیام/د

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.