به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، از روزگار سیاه خانوادهها و اشخاص درگیر اعتیاد بارها شنیدهایم خطرات و ویرانیهای مواد مخدر را بارها از تریبونهای مختلف به گوشمان رساندهاند؛ اخبار دستگیری قاچاقچیان و کشف مواد مخدر مدام به گوش ما میرسد سردار مسعود زاهدیان، رییس ستاد مبارزه با مواد مخدر در سال 95 گفت: به طور متوسط روزانه بیش از دو تن مواد مخدر در کشور کشف میشود.
این تجارت پرسود در دنیا باندهای قدرت و ثروت را مشغول خود کرده است ولی با این همه مبارزه همچنان شاهد اعتیاد و بلاهای خانمان سوز آن هستیم اعتیاد جوانان ما را تهدید میکند و پیشگیری بهترین راه است که برای تحقق آن باید آگاهی خود را از مواد مخدر افزایش داد.
ماده مخدر بسیار خطرناکی که این روزها مهمان همیشگی محافل جوانان شده و به اصطلاح آنها را به آسمان می برد، مخدر شیشه است که به سادگی در آب یا مشروبات الکی حل میشود و گاه به سادگی در پارتیهای شبانه به خورد افراد نگونبخت از همهجا بیخبر داده شود هرچند این ماده تنها بخش کوچکی از مخدرهای در کمین جامعه است و قصد داریم در ادامه به معرفی تعدادی از مشهورترین مواد اعتیادآور میپردازیم.
این ماده معمولا در مهمانیها به صورت تفریحی برای وسعت دادن به لذات جنسی استفاده میشود به صورت خوراکی، تزریقی، کشیدن دربینی یا دود کردن مثل سیگار استفاده شده و به سادگی در آب یا مشروبات الکی حل میشود شکل ظاهری آن به صورت کریستال سفید و شفافی است که بو ندارد و مزه آن تلخ است.
مخدر شیشه یک ماده غیرقابل پیشبینی و محرک بسیار قوی برای مغز و نخاع است استفاده دوز بالاى كريستال مىتواند موجب آسيب مهلك در رگهاى مغزى و در نهايت مرگ شود این ماده فرد را دچار خوشی بیجا و احساس سبکی و بیوزنی میکند فرد مصرف کننده دچار هذیان و توهمهای بینایی و شنوایی میشود و اشباح خیالی جای خاصی در ذهنش باز میکنند ممکن است با احساس سوء ظنی که به فرد دست میدهد، اقدام به قتل دیگران یا خودکشی کند.
برخی از مصرفکنندگان شیشه پس از مصرف با توجه به توهم شدید به تصور پرواز خود را از پنجره ساختمان چند طبقه به پایین پرتاب کردهاند.
مصرف شیشه میتواند با مرگ ناگهانی همراه باشد؛ «مت»، «تینا»، «آیس» و «شیشه» از نامهای خیابانی مت آمفتامین است اثرات این ماده از ۶ تا ۸ ساعت پس از مصرف باقی میماند.
علائم کوتاه مدت شیشه شامل افزایش ضربان قلب و تنفس، اختلال در دید، خشکی دهان، سـرگـیـجـه و خشونت، احساس اضطراب، افسردگی و خستگی پس از استعمال است مصرف شیشه حتی با مرگ ناگهانی و سکته قلبی نیز میتواند همراه باشد.
مصرف شیشه در دراز مدت سبب کـاهش وزن، توهم، وحشتزدگی، آسیب به مغز و حافظه و تشنج و مرگ میشود، ۳ الی ۴ ساعت بعد از مصرف اثرات آنی شیشه ظاهر میشود، هیجان زدگی، اعتماد بهنفس بالا، افزایش هوشیاری، انرژی بسیار زیاد، کاهش اشتها، بی خوابی از این اثرات است.
پس از بین رفتن اثرات این ماده شخص مصرفکننده طوری احساس خستگی و کوفتگی میکند که ممکن است حدود چهل و هشت ساعت یا دو شبانهروز به صورت پیوسته خواب باشد و پس از بیداری سر دردهای شدید، بیقراری، لرزش و حرکات غیرعادی اعضاء بدن مثل دست و سر از حالات آن است.
استعمال کریستال با استفاده از پیپ یا به شکل سیگارت موجب سوزاندن و بریدن لبها مى شود که احتمال سرایت انواع ویروسها از جمله هپاتیت C. را افزایش مى دهد.
اشخاص مصرف کننده شیشه در ابتدا تشویق میشوند کمی از این ماده را همراه داشته باشند تا در مواقع ناگهانی به دادشان برسد و با توجه به ماهیت وابسته کننده این ماده فرد از لحاظ روانى و فیزیکى به آسانى به آن وابسته مى شود. شخصى که از نظر روانى به کریستال وابسته شود بیش از هر چیزى در زندگى طالب آن مى شود.
افرادی که این ماده را مصرف میکنند کمرویی و خجالتشان کنار رفته و احساس اضطراب از آنها برطرف میشود همچنین حس همدلی و نزدیکی با دیگران پیدا میکنند این ماده نیاز به خوردن، آشامیدن و خواب را سرکوب میکند.
به همین دلایل از این ماده در کلابهای شبانه یا پارتیهای ۳-۲ روزه استفاده میشود تا مهمانان بتوانند در طول مدت حضور دوام بیاورند! در پی فعالیت شدید مثل رقصیدن و سرکوب احساس تشنگی، با بالا رفتن بسیار زیاد دمای بدن خطر گرمازدگی وجود دارد در این شرایط ممکن است فرد اقدام به نوشیدن مقدار زیادی آب کند که تعادل الکترولیتهای خون را برهم زده و موجب تورم مغز و در نهایت مرگ شود.
اکستازی به صورت قرصهای کوچک و در انواع رنگها و شکلها تولید میشود متیلن دی اکسی متامفتامین (MDMA) یک ماده مخدر صنعتی است که خواص محرکها و توهمزا را باهم دارد در واقع سیستم عصبی بدن را مسموم میکند و باعث صدمه به مغز میشود؛ مصرف زیاد آن میتواند با افزایش ناگهانی درجه حرارت بدن، اشکال در عضلات و نارسائی حاد کلیه و قلب همراه باشد.
توزیع اکستازی در حومه شهرها و شهرهایی با تعداد دانشجوی بالا بیشتر است؛ این قرص غالبا در مناطق شهری و حومه شهرها توزیع میشود و در شهرهای متوسطی که دانشجویان زیادی در آن زندگی میکنند وفور بیشتری دارد.
اثرات مصرف از یک ساعت بعد از مصرف شروع شده و تا شش ساعت بعد باقی میماند شدت و نوع اثر به عواملی مثل کیفیت و خلوص قرص، روحیه و خلق و خوی فرد، مقدار مصرف، نحوه مصرف و تجربه مصرف قبلی بستگی دارد.
در قرصهای موسوم به X. به جز متیل اکسی متامفتامین مواد دیگری نیز مثل کافئین، فنیل پروپانولامین و... وجود دارد که این تفاوتها در قرصهای مختلف نگرانیهای زیادی ایجاد کرده و عوارض مصرف را نامشخص میکند.
اکستازی برای فرد توهم ایجاد کرده و شخص را دچار هذیان میکند همزمان با تحریک بیش از اندازه سیستم عصبی باعث میشود تا شخص دچار جنون آنی شود و امکان انجام رفتارهای بسیار پرخطر افزایش مییابد.
تاثیر اولیه اعتماد به نفس کاذب، افزایش انرژی و کاهش اشتها بعد از چند ساعت به سرعت جای خود را خستگی مفرط، تمرکز نداشتن و خوابآلودگی میدهد همین موضوع شخص را وادار میکند تا دوباره به سمت مصرف کشیده شود و این، خود به سرعت وابستگی ایجاد میکند.
کراک مخدری فوقالعاده اعتیادآور است و قدرت اعتیادآوری آن از هروئین معمولی (که به صورت پودر است) تا چند برابر بیشتر است بررسیهای انجام شده نشان میدهد کراک شکل فشرده شده هروئین است؛ این ماده با کراکی که از کوکائین ساخته میشود و در اروپا و آمریکا مصرف میشود متفاوت است روش مصرف این نوع هروئین تدخین (دود کردن) و تزریقی است و معمولا به شکل کشک خشک شده دیده میشود.
کراک به سرعت به وارد مغز میشود و این خود از دلایل اعتیادآوری بسیار زیاد آن است اثر کراک بعد از ۵-۷ دقیقه از بین میرود و فرد معتاد برای برطرف کردن فشار عصبی به مصرف دوباره روی میآورد این چرخه معیوب منجر به اعتیاد مفرط به این مواد میگردد.
پس از ایجاد نفرت عمومی از عوارض و حالات جسمی و روحی هروئین و کاهش تقاضای بازار برای مصرف آن، مافیای مواد مخدر اقدام به تبلیغات گستردهای در بین جوانان کرد و گفته میشد ماده مخدری وارد ایران شده که برای تمام جوانان دنیا به خصوص اروپا و آمریکا جذاب و مقبول است به همین دلیل شماری از جوانانی که از مواد مخدر سنتی مثل تریاک و حشیش و... خسته شده بودند و این مواد را متعلق به قشر پایین جامعه میدانستند به مصرف کراک روی آوردند.
شرکتهای بزرگ بازاریابی نامهای مهیج و جذابی را برای کراک انتخاب کرده بودند شکار اژدها، غبار فرشته و... و البته آخرین نام این ماده مخدر و مرگبار را کراک گذاشتهاند.
کراک همانند هروئین مغز را به خود وابسته میکند روی سیستم لیمبیک که مسئول کنترل عواطف در مغز است اثر گذاشته احساس لذت را افزایش میدهدو نمیگذارد پیام درد از نخاع به مغز منتقل شود.
با قطع مصرف کراک فرد بی قرار شده و دچار دردهای استخوانی و عضلات میشود سیستم گوارش مختل شده و اسهال و استفراغ به سراغ شخص میآیند مشکلات کبدی که آثار آن میتواند با تیره رنگ شدن پوست و تیرگی لبها مشخص شود خواب فرد برهم میریزد تغییرات شخصیتی و افسردگی رخ میدهد و حتی ممکن است مغز فرد دچار عفونت شود.
انتهای پیام/