به گزارش خبرنگار
گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از گرگان؛با پیشرفت علم و صنعت لوازم خانگی برخی فعالیتهای پیشپخت غذا که در منازل انجام میشد، کاهش یافته یا به کل در واحدهای صنفی سطح شهر صورت میگیرد. یکی از این فعالیتها با توجه به نوع غذاهای ایرانی تهیه سبزی است.
مواد اولیه برای طبخ غذا در آشپزخانههای ایرانی بسیار متنوع و تهیه آنها اغلب وقتگیر است. این در حالی است که با پیشرفت جوامع و ورود صنعت به زندگی برخی از پیش فعالیتهای پخت غذا کوتاه شده است.
تا چندی پیش سبزی خوردن پای ثابت اکثر سفره های ایرانی بود و وقتی سفره پهن می شد اولین چیزی که در مرکز سفره خودنمایی می کرد، یک سبد پر از انواع سبزی های تازه بود.
سبزی هایی که اشتهای افراد و میل به خوردن غذا را دو چندان می کرد.
در سال های اخیر با افزایش مشغله و گرفتاری خانواده ها، بسیاری از آن ها استفاده از محصولات فرآوری شده را ترجیح می دهند و خرید سبزیجات خرد یا خشک شده رواج زیادی پیدا کرده است.
همچنین با پیشرفت علم و صنعت لوازم خانگی، برخی فعالیتهای پیشپخت غذا که در منازل انجام میشد کاهش یافته یا به کل در واحدهای سبزی خردکنی سطح شهر صورت میگیرد.
سبزی مورد استفاده در غذاهای ایرانی قبل از سرخکردن باید پاک و شسته شود، از این رو واحدهای سبزی خردکنی متعددی در سطح شهر برای عرضه سبزی پاک و شسته شده دایر شدهاند.
اهمیت بهداشت در سبزیجات
سبزی های تازه فواید زیادی دارند و توصیه می شود روزانه حداقل ۵ وعده از آن ها مصرف کنید.
اما گاهی بی توجهی به نکته های بهداشتی هنگام خرید، شستشو و نگهداری این مواد باعث ایجاد آلودگی محصول و بیماری می شود.
سبزی ها هنگام رشد در مزرعه ممکن است با حیوانات، مواد خطرناک موجود در آب و خاک و بهداشت نامناسب کارگران و کشاورزان آلوده شوند.
با توجه به اینکه سبزی آلوده یکی از شایع ترین عوامل انتقال بیماری های میکروبی مثل وبا و اسهال است، در مواقعی که احتمال آلودگی و بیماری وجود دارد، حتماً سبزی را پس از انگل زدایی و ضدعفونی به طور کامل بپزید و سپس مصرف کنید.
همچنین از مصرف سبزی های خام خودداری کنید.
در الزام سبزی فروشی ها به رعایت کامل موارد مربوط به سلامت و بهداشت آن ها نباید کوتاه آمد و سهل انگاری کرد و قطعا خواسته ی مردم نظارت دقیق و مستمر مرکز بهداشت استان است.
بازرسی تصادفی از واحدهای صیفی
به دلیل اهمیت بهداشت در سبزی ها همراه با کارشناس محیط مرکز بهداشت گرگان برای بازرسی تصادفی سری به واحد های سبزی خردکنی شهرستان زدیم.
لطفی کارشناس محیط مرکز بهداشت گرگان در ابتدا از مسئول این واحد کارت بهداشت، گواهینامه بهداشت و کارت کنترل نوبت را خواست.
پس از بررسی این موارد شروع به بازرسی از لوازم و قسمت های مختلف این واحد سبزی خرد کنی کردیم.
وی افزود: همچنین کارکنان باید در زمان کار روپوش، کلاه و دستکش داشته باشند.
به سراغ یخچال نگهداری از سبزی رفتیم، دمای یخچال در حد استاندارد بود و از نظر سرمایی مشکلی نداشت.
اما تنها مشکل و البته بزرگترین مشکل کثیفی بیش از حد داخل یخچال و سبدهایی که سبزی ها درون آن ها ریخته شده بودند.
دمای فریزر هم بررسی شد و از نظر دمایی مشکلی نداشت.
لطفی در این رابطه گفت: سبزی که درون فریزر گذاشته می شود علاوه بر بسته بندی کامل باید تاریخ زمان بسته بندی هم روی بسته بندی قید شود.
به قسمت پاک کردن سبزی رفتیم و چیزی که دیدیم پاک کردن سبزی ها روی زمین بود!!!
وقتی علت را پرسیدیم کارکنان نبود سبد مخصوص را بهانه کردند و از نظرشان دلیل موجهی برای پاک کردن سبزی روی زمین بود!!!
به طور کلی باید گفت وضعیت آن جا از نظر بهداشتی اصلا مناسب نبود.
کارشناس محیط مرکز بهداشت گرگان تخلف بهداشتی این واحد را محرز دانست و از آن ها خواست تا تمام وسایل اضافی را که موجب بهم ریختگی در آن قسمت شده بودند را خارج کرده و نسبت به نظافت آن جا حتما اقدام کنند.
وی گفت: ۴ اصل اساسی که همیشه باید کنترل شود بهداشت فردی، بهداشت ابزار و تجهیزات، بهداشت ساختمان و بهداشت مواد غذایی است.
با وجود همه ی این موارد با قزل کارشناس بهداشت محیط مرکز بهداشت گرگان برای بررسی بهداشت سبدها در این واحد همراه شدیم.
بار آلودگی آن سبد آنقدر بالا بود که قرارگیری سبزی ها در آن اصلا مجاز نبود.
جدای از همه این ها حتی سبزی هایی که به گفته مسئول این واحد کاملا پاک شده و آماده خرد شدن بودند در خود مواردی از برگ های پلاسیده و حتی مواردی غیر از سبزی داشت که بعد از خرد شدن دیگر مشخص نمی شدند و کسی هم متوجه نمی شود.
صاحب این واحد اما علت این بهم ریختگی و بهداشت ضعیف آن جا را ورود نیروهای تازه وارد و آشنا نبودن آن ها را با کار بیان کرد.
لطفی گفت: این واحد صیفی اصلا شرایط خوبی ندارد و تمام نواقص در کارت کنترل قید شده است و تنها ۴۸ ساعت مهلت برای رفع نواقص دارد.
تنها به بازرسی از این واحد اکتفا نکردیم و به سراق واحد دیگری رفتیم.
اولین چیزی که در این واحد به چشم آمد فضای بسیار کوچک آن جا بود.
لطفی کارشناس محیط مرکز بهداشت گرگان گفت: حداقل فضا برای واحد سبزی خردکنی ۳۶ متر است که واحد بسیار کوچکتر از حد مجاز است.
از جمله تخلفات این مغازه همراه نداشتن مدارک بهداشت، نداشتن پروانه کسب و مجوز بود.
و تنها چیزی که در این واحد دیده شد کارت بهداشت بود که روی دیوار نصب شده بود.
لطفی افزود: این واحد صیفی چون از نظر بهداشتی با توجه به کمبود متراژ قابل تایید نیست اجازه فعالیت ندارد.
کمبود متراژ و فضای کوچک باعث دست و پا گیر بودن کار می شود.
وی در ادامه گفت: پاکسازی، انگل زدایی و شست و شو باید در یک مکان انجام شود و به صورت متمرکز باشد و از آنجایی که عملیات پاکسازی و شست و شو برای این واحد در مکان دیگری انجام می شود تخلف محسوب می شود.
وی اضافه کرد: مسئول این واحد موظف است در مدت یک ماه آینده مکانی مناسب با شرایط بهداشتی و با متراژ مناسب را پیدا کند و حتما از مرکز بهداشت گرگان مجوز های لازم را دریافت کنند.
به سراق سومین واحد صیفی رفتیم.
در این واحد ۴ نفر شاغل بودند.
در ابتدای کار عملیات سالم سازی را در این واحد بررسی کردیم.
لطفی کارشناس محیط مرکز بهداشت گرگان در مورد وان های شست و شو در این واحد گفت: هیچ نوع پسابی نباید از وان خارج شود و باید مستقیم به چاه فاضلاب برود چرا که ریختن پساب ها روی زمین موجب آلودگی در محیط می شود.
از دیگر مواردی که این واحد باید بیشتر به آن توجه کند نصب راهنمای شست و شوی دست و راهنمای سالم سازی سبزیجات روی دیوار است.
در بررسی انجام شده از این واحد خوشبختانه پروسه ی سالم سازی سبزیجات وضعیت نسبتا مطلوبی داشت.
نظافت و دمای یخچال هم مشکلی نداشت و در حد استاندارد بود.
به سراق دستگاه ها برای بررسی تست میکروبی رفتیم، اما آلودگی آن ها بسیار بالا بود.
و بعد هم به طرف سبزی هایی که از نظر مسئول آن تمام مراحل را طی کرده و آماده ارائه به مشتری است رفتیم و با گرفتن بار میکروبی سبد نگهداری از سبزی ها متوجه وضعیت بسیار بد آن ها از نظر بهداشتی شدیم.
دلیل وضعیت بد سبدها از نظر میکروبی گندزدایی نشدن درست آن ها است.
این واحد سیفی در مجموع امتیازش به نسبت خوب بود و برای رفع آن چند مورد نقص به مسئول این واحد چند روزی فرصت داده شد.
دلیل رعایت نکردن موارد بهداشتی در واحدهای صیفی
لطفی کارشناس محیط مرکز بهداشت گرگان گفت: از دلایل رعایت نکردن موارد بهداشتی در این واحدها این است که در شهرستان های بزرگ معمولا تعداد واحدهای صیفی زیاد و ممکن است بازرس بهداشت آن منطقه پرونده های زیادی در اختیار داشته باشد و نتواند در حد انتظار از این واحدها بازدید کند.
وی افزود: اگر واحدی تخلفی انجام دهد حتما برابر قانون با آن برخورد می شود و واحدهایی که به صورت مکرر تخلف انجام می دهند تعطیل خواهند شد و اجازه ی فعالیت به آن ها داده نمی شود.
لطفی از هم استانی ها خواست که اگر سبزی را به صورت خام خریداری می کنید حتما آن ها را برای احتیاط بیشتر شستو شو داده و بعد مصرف کنید.
تعداد واحدهای سیفی
اگر همشهریان به موارد تخلف بهداشتی برخورد کردند می توانند با شماره ۱۹۰، سامانه پاسخگویی به شکایت های مردمی در وزارت بهداشت، تماس بگیرند.
گزارش از سحر قزاق
انتهای پیام/ق
اما این صنف اتحادیه نداره
و اگه بخواهیم ازش شکایت کنیم
عملا هیچ جایی نیست!
بنده کرج هستم
کسی میدونه که باید چه کار کرد؟
ادرسه مغازش هم میزارم تا شاید یه انسان شریف پیگیری کنه
چهارراه سرسبز ، جنب مسجد احمدیه ، سبزی خردکنی نسترن
تشکر