به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از لرستان؛روایت هنرمندی زنان لُر بر تاروپود قالی، حکایت قدمت فرشبافی در این دیار است، هنری که باوجود سابقه کهن همچنان برای احیا چشم به تهیه نقشه برای آن دوخته تا شاید بار دیگر در پهنه لرستان شاهد بافت فرشهایی متناسب با ویژگیهای بومی این منطقه باشیم.
هنر فرشبافی در استان لرستان دارای قدمت زیادی است بهطوریکه از این هنر بهعنوان یکی از صنایعدستی این دیار یاد میشود، هنری که درگذشته با نشانهها و طرحهای بومی لرستان بافته میشده است.
قدمت فرشبافی ایرانیان به حدود ۲ تا ۳ هزار سال قبل از میلاد میرسد. در حفاریهای شهر سوخته و محوطههای باستانی بینالنهرین، وسایل و ابزارآلات قالیبافی یافت شده که نشان از قدمت ۴ تا ۵ هزار ساله رواج این هنر کاربردی در ایران زمین دارد.
آقای تجدد فر مسئول تعاونی فرش دستباف در بروجرد کار بافت فرش را از ۳۰ سال پیش شروع کرد و در سال ۱۳۸۵ موفق به ایجاد تعاونی فرش دستبافت در شهرستان بروجرد شد.
تجدد فر در مورد تعاونی گفت: ۲۰ نفر در این تعاونی مشغول به کار هستند، تعدادی از این افراد تحت آموزش هستند تا بافت فرش را در این تعاونی یاد بگیرند و بقیه آنها دراینجا مشغول به بافت هستند و پایان کار خود، دستمزد میگیرند.
وی افزود: برخی دیگر از افراد تعاونی طرحی که میخواهند ببافتند به خانههای خود میبرند و آنجا فرش را میبافتند و در ازای کار روزانه خود دستمزد میگیرند.
وی در ادامه گفت: ما اینجا فرش دستبافت، تابلو فرش، سیم و زر بافت ۶ متری میبافیم که تولید ما در سال به ۱۰۰۰ متر میرسد.
افرادی که مشغول به کار میبودند از وجود تعاونی خوشحال بودند و از اینکه میتوانند کار هنری انجام دهند و برای خود و جامعه مفید باشند اظهار خوشحالی میکردند.
تجدد فر مسئول تعاونی فرش دستباف در بروجرد گفت:در این تعاونی تمام طرحهایی که استفاده میشود برگرفته از طرحهای اصیل فرش لری است.
فردی که کار طراحی فرش را انجام میداد درباره این طرحها گفت: ما اینجا خودمان طرحها را طراحی میکنیم و به دست بافندهها میرسانیم، البته طرحهای ما تماما اصیل و سنتی هستند.
وی افزود: برای بافت فرش دستبافت، بیشتر از طرحهای قدیمی و اصیل لری استقبال میشود، ما هم به خاطر همین بیشتر روی چنین طرحهایی کار میکنیم که هم فروش آنها بیشتر است و هم برای حفظ فرش لری مفیدتر خواهیم بود.
تجدد فر مسئول تعاونی فرش دستباف در بروجرد و کارآفرین موفق لرستانی با خلاقیت و نوآوری توانسته برای چندمین بار به عنوان کارآفرین و تعاونی برتر انتخاب شود.
تجربه سی ساله آقای تجدد در زمینه فرش بافی به او در ساخت دستگاهی چله دوانی کمک کرده و توانسته این دستگاه را برای اولین بار در کشور بسازد.
تجددفر درباره اختراع این وسیله گفت: بنده این دستگاه را با وسایل دور ریختنی و با توجه به احتیاجات خودمان برای فرش بافی اختراع کردم. این دستگاه کار یک استاد کار را که در طول ۲ روز باید وقت بگذارد تا انجام دهد، میتواند در طول ۱۰ دقیقه انجام دهد و در سرعت کار تاثیر بسزایی داشته باشد.
آقای تجددفر تامین تمام نیازهای اولیه خود توانسته نیازهای اولیه استان راهم برآورده کند.
وی در این باره گفت: ما صفر تا صد کارمان را خودمان انجام میدهیم، برای رفع احتیاجات تعاونی کارهای رنگرزی را خودمان انجام میدهیم.
این کارآفرین در ادامه گفت: ما اینجا علاوه بر تامین نیازهای تعاونی خودمان، توانسته ایم احتیاجات کل استان را هم برطرف کنیم و نخ مورد نیاز شهرهای همجوار را هم تامین کنیم.
وی افزود: با انجام کارهای خود از صفر تا صد توانسته ایم چند سال متوالی به عنوان تعاونی برتر انتخاب شویم.
وجود ۲۳ هزار بافنده فرش در لرستان با تولید بیش از ۱۰ هزار متر مربع فرش این روزها با مشکلاتی دست و پنجه نرم میکنند که اگر برای حل مشکل انها چارهای اندیشیده نشود آینده روشنی در انتظار این صنعت نخواهد بود.
یکی از این بافندهها در مورد مشکلات خود گفت: متاسفانه هم نخ گران است و هم برای ادامه کارمان تسهیلاتی در اختیار ما قرار نمیدهند.
یکی دیگر از این بافندهها گفت: ۱۰ سال سابقه بیمه دارم، ولی به تازگی بیم مرا قطع کرده اند. مامور بیمه وقتی برای سرکشی به منزل افراد بافنده میآید اگر بافنده در خانه نباشد به هیچ دلیلی بیمه فرد را قطع میکنند.
از بافنده پرسیدم مشکل شما برای ادامه کار چیست وی در پاسخ گفت: در قانون جدید هر بافنده باید روزی ۴ هزار گره را ببافند و مورد تایید باشد وگرنه بیمه آن فرد قطع خواهد شد.
وی افزود: با مشکلاتی که یک زن خانه دار دارد امکان اینکه بتواند ۴ هزار گره در روز بزند برایش ممکن نیست، من اگر صبح تا شب بدون استراحت مدام فرش ببافم روزی ۴ هزار گره را نمیتوانم تمام کنم، با این قانون جدید بیمه دیگر هیچ بافندهای دوام نمیاورم تا کار خود را ادامه دهد، کم کم همه از بافت فرش دلسرد میشوند و دیگر بافندهای در استان باقی نمیماند.
گودرزی، مدیر اتاق فرش شهرستان بروجرد گفت: دستورالعمل جدید بافت ۴ هزار گره در روز است، ولی تمام بافندهها به این دستور العمل اعتراض دارند و درخواست کردند که این قانون تغییر داد شود.
با باز کردن گره کور هنر صنعت قالی بافی در لرستان میتوان شاهد اشتغالزایی و رونق هر چه بیشتر این صنعت در استان بود.
گزارش از سعیده دریکوند
انتهای پیام/د