متن سخنرانی به شرح زیر است.
وزرای محترم امور خارجه، روسای محترم گروه های کاری، خانم ها و آقایان
افتخار دارم در ابتدا از میزبانی و مهمان وازی دولت فدراسیون روسیه و تلاش دوست و همکار عزیزم جناب آقای سرگئی لاوروف برای برگزاری این نشست قدردانی کنم. فرصت با ارزشی است تا در شهر زیبای مسکو در کنار مقامات عالی مقام خود، چشم اندازهای آینده خزر ترسیم کنیم.
همکاران محترم
برگزاری نشست وزیران امور خارجه کشورهای حاشیه دریای خزر نشان از پایبندی 5 کشور به اصل گفتگو و تعامل است. گفتگوهایی که از سطح خارجه ادامه یافت و سرانجام به اجلاس سران منتهی شد. چنین اهتمام جمعی تاکنون منجر به برگزاری چهار دوره اجلاس روسای جمهور، هفت دوره مذاکرات وزیران امور خارجه ، 49 دور گفتگوهای گروه کاری و چندین نشست فوق العاده شده است.
از مهمترین دستاوردهای این مذاکرات، می توان به امضای کنواسیون تهران و چندین پروتکل الحاقی زیست محیطی اشاره کرد. امضای موافقتنامه همکاری های امنیتی، موافقتنامه حفاظت از منابع زنده آبی، موافقتنامه آبوهواشناسی و موافقتنامه مقابله با شرایط اضطرار در دریای خزر از دستاوردهای شاخص به شمار میرود. در حال حاضر نیز بیش از 12 موافقتنامه و پروتکل در حال مذاکره و نهایی شدن است.
از دیگر دستاوردها می توان به تحکیم مبانی صلح و ثبات در این دریا، افزایش روزافزون اعتماد و کاهش دامنه اختلافات میان کشورهای ساحلی، گسترش تعاملات در زمینه دریانوردی و بندری، حمل و نقل و ترانزیت، همکاریها در زمینه انرژی، امنیتی، مرزبانی، افزایش سرمایهگذاری های مشترک و گسترش روابط میان اتاقهای بازرگانی، برگزاری مانورهای امداد و نجات دریایی، بازدیدهای متقابل ناوگروههای صلح و دوستی کشورهای ساحلی از بنادر یکدیگر، همکاری در حوزه جوانان، برگزاری مسابقات ورزشی و برنامههای رسانهای و فرهنگی نیز اشاره کرد.
و امروز با پشتوانه چنین دستاوردهایی با افتخار اعلام میکنم همه کشورهای ساحلی بر حل مسائل دریای خزر توسط خود، ممنوعیت در اختیار قرار دادن قلمرو خود برای اقدام نظامی علیه یکدیگر، ممنوعیت حضور نیروهای نظامی بیگانه، انحصار دریانوردی زیر پرچم 5 کشور، تعیین عرض مناطق دریایی و بخش اعظم پیشنویس کنوانسیون رژیم حقوقی خزر اتفاق نظر دارند.
انتهای پیام/