در عین حال افزایش ظرفیت دانشگاهها و مراکز آموزش عالی، منجر به عدم تعادل بین فرصتهای شغلی موجود و نیاز واقعی بازار کار و جمعیت فارغ التحصیل دانشگاهی شده است.
بخشی از جمعیت فارغ التحصیل دانشگاهی قبل از فارغ التحصیل شدن، ضمن تحصیل شاغل هستند. از 4.8 میلیون نفر دانشجو حدود 800 هزار نفر ( 17درصد) شاغل هستند.
بخشی از جمعیت فارغ التحصیل دانشگاهی از نظر اقتصادی غیر فعال هستند این موضوع بویژه در مورد زنان صدق می کند.
حدود 34 درصد از کل فارغ التحصیلان و 52 درصد از زنان فارغ التحصیل دانشگاهی غیر فعال هستند. از آنجا که تعداد کل فارغ التحصیلان دانشگاهی در سال تحصیلی 94-93، حدود 850 هزار نفر است (500 هزار نفر مرد و 350 هزار زن)، می توان گفت حدود 290 هزار نفر( 34درصد) از کل فارغ التحصیلان دانشگاهی و 180 هزار نفر( 52 درصد) از زنان فارغ التحصیل دانشگاهی از نظر اقتصادی غیرفعال هستند و تمایلی برای ورود به بازار کار ندارند.
از کل جمعیت فارغ التحصیل و در حال تحصیل دانشگاهی( 11.8میلیون نفر) حدود 4.5 میلیون نفر شاغل و 1.1میلیون نفر بیکار هستند یعنی در مجموع 5.6 میلیون نفر جزء جمعیت فعال اقتصادی و ما بقی(6.2 میلیون نفر معادل 52 درصد) غیر فعال هستند.
وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در جمع بندی مطالعه انجام شده از وضعیت اشتغال دانش آموختگان دانشگاهی به این نتیجه رسید که با در نظر گرفتن غیر فعال بودن 34 درصد از فارغ التحصیلان و شاغل بودن حدود 17 درصد از افراد در حال تحصیل، در مجموع 51 درصد از این جمعیت در زمره افراد بیکار و در جستجوی کار قرار نمی گیرد و می بایست برای نیمی از آنها فرصت شغلی ایجاد کرد و اظهاراتی همچون ایجاد فرصت شغلی معادل همه فارغ التحصیلان دانشگاهی، خطای بزرگی است و موجب انحراف در تصمیم گیریها و برنامه ریزیهای کلان میشود.
اما آمارهای دیگر حاکی از این است که 36 درصد از بیکاران فارغ التحصیلان دانشگاهی هستند. همچنین در جمعیت در حال تحصیل آموزش عالی کشور، 800 هزار نفر شاغل و 200هزار نفر بیکار هستند؛ همچنین در بین 7 میلیون فارغ التحصیلان سال 94نیز، 3.7میلیون شاغل و 900 هزار نفر بیکار هستند.
منبع: تسنیم
انتهای پیام/