وی با بیان اینکه اگر اکتشافات ادامه یابد، آثار شاخصی کشف خواهد شد، افزود: به دلیل گودبرداری دیوارههای میدان امام(ره) نمیتوانیم کار را ادامه دهیم که اگر ادامه یابد این نهشتهها ممکن است منجر به ساختارهای معماری شود که شهر باستانی همدان را که در دوران ماد بوده، اثبات میکند.
سرپرست کاوشهای باستانشناسی در میدان امام خمینی(ره) ،اظهار کرد: طی کاوشهایی که در میدان امام(ره) انجام شد، دو تابوت سفالی کشف شد که طبق مطالعات انجام شده با نمونههای مشابه آن در موزه هگمتانه، مربوط به دوره اشکانیان است.
شعبانی ادامه داد: پس از ادامه کاوش در لایههای دوره ساسانی متوجه شدیم این اشیای کشف شده مربوط به اوایل دوره اشکانی و اواخر دوران سلوکی است و مشخص شد، در مرکز میدان امام (ره) چنین اشیایی با این قدمت وجود دارد.
سرپرست کاوشهای باستانشناسی در میدان امام خمینی(ره) بیان کرد: سفالهای شاخصی که از دوران سلوکی از محوطههای دیگر به دست آمده است مشابه آن را در مرکز همدان داریم و این موضوع، وجود آثار از دوران سلوکی در همدان را مسجل میکند.
وی با بیان اینکه با ادامه کاوش توانستیم نمونههای مشابه سفالهای عصر آهن 3 یا مادها را به دست آوریم، افزود: به ما 10 روز از سوی میراث فرهنگی و شهرداری فرصت داده شده بود که اعلام کنیم اینجا قابلیت سایت موزه شدن را دارد یا خیر، که باید گفت اما آثار و ساختار معماری در این مدت کشف نشد.
شعبانی خاطرنشان کرد: با توجه به حجم عظیم تخریبهایی که در دورههای مختلف در شهر همدان اتفاق افتاده، خیلی از این آثار از بین رفته است، اما ما در کمتر از 50 متر مربع کار میکنیم و این بخش کوچکی از آن پازل مرکز است که توانستیم آثار دوره ماد را به دست آوریم.
سنگ اندازی شهرداری و میراث فرهنگی برای ادامه کاوش ها
وی با تأکید بر اینکه اگر کاوشها ادامه یافته و بتوان ترانشه را گسترش داد، شاید آثار شاخص دیگری از این دوران به دست آوریم، افزود: بخشی از عدم ادامه کار کاوش در میدان، به شهرداری برمیگردد، زیرا شهرداری میخواهد پروژه آبنمای میدان مرکزی شهر را ادامه دهد.
وی با اشاره به اینکه ما بخش کوچکی از آن نهشتههای باستانشناسی را در چند مترمربع کار میکنیم، بیان کرد: به دلیل گودبرداری دیوارههای میدان امام(ره) نمیتوانیم کار را ادامه دهیم که اگر ادامه یابد این نهشتهها ممکن است منجر به ساختارهای معماری شود که شهر باستانی همدان را که در دوران ماد بوده، اثبات میکند.
سرپرست کاوشهای باستانشناسی در میدان امام خمینی(ره) بخشی دیگر از ادامه کاوش در میدان مرکزی همدان را ناشی از حمایت میراث فرهنگی دانست و گفت: متأسفانه میراث فرهنگی برای ادامه کاوش حمایت نمیکند، زیرا به دلیل هزینههایی که دارد تمایل به تعطیلی کار دارد.
وی با بیان اینکه در دوره ماد یک فرهنگ سفالی وجود داشته و سفال خاصی در آن دوران ساخته میشده است، گفت: بشقاب و کاسههای سفالی زورقی شکل که خاص دوران ماد بوده و در محوطههای تاریخی اطراف همدان از جمله نوشیجان نیز وجود دارد، پس از سالها کاوش در هگمتانه چنین سفالهایی کشف نشد اما در میدان مرکزی همدان نمونههایی از آن را در لایههای در حال باستانشناسی دیدیم.
انتهای پیام/د.ا