سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

ارتقا فرهنگ عمومی، لازمه زندگی بهتر

بعضی از موضوع ها با گذشت زمان و پیشرفت جامعه برای مسوولان بااهمیت جلوه می کنند که امروزه "فرهنگ عمومی" یکی از بارزترین نمونه ها در این زمینه است.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اردبیل، فرهنگ عمومی یکی از مسائلی است که از دیرباز مورد توجه بوده و امروزه به دلیل تاثیر و اهمیت این موضوع در جامعه بیش از پیش مورد توجه مسوولان و مردم قرارگرفته است.  

فرهنگ عمومی مجموعه اعمال و رفتارهایی در جامعه است که عناصر تشکیل دهنده آن ها عموم مردم هستند که این فرهنگ نقش بسزایی در زندگی مردم دارد.

مقام معظم رهبری در معرفی سبک زندگی ایرانی – اسلامی فرهنگ را به دو بخش تقسیم می کنند که یک بخش آن ظاهری و بارز است مانند شکل لباس و شکل معماری، که این بعد از فرهنگ تاثیر خاصی بر روی ذهنیات، خلقیات، منش و تربیت افراد دارد و بخش دیگرش مربوط به امور نامحسوس مثل اخلاق فردی و اجتماعی مردم، وقت شناسی، وجدان کاری و احترام به بزرگترها است.

معمولا بعد عینی و بارز فرهنگ عمومی در جامعه امروز بیشتر مورد تاکید و قضاوت قرار می گیرد و غالبا بعد دیگر چندان مورد توجه قرار نمی گیرد در حالی که این نمودها هویت ملی یک جامعه را ترسیم می کند و همه نمودهای فرهنگی جزء ارزش های درونی دینی جامعه است.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اردبیل با بیان بخش های مختلف فرهنگ در جامعه فرهنگ عمومی را بخشی از فرهنگ جامعه تعریف کرد که دربین تمام اقشار و طبقات اجتماعی ظهور و بروز دارد.

ناصر اسحاقی اظهار داشت: با توجه به اینکه فرهنگ عمومی عرصه ای فرا بخشی است هر گونه بهبود و ارتقاء در آن نیازمند آگاهی، حساسیت و عزم و اراده عمومی هست درواقع رسیدن به درک مشترک بین دولت و مردم و همچنین درک مشترک بین طبقات اجتماعی مختلف جامعه و نخبگان و توده مردم پایه و اساس کار در تحول فرهنگ عمومی هست.

وی پیدا کردن انگاره های درست در مورد مسائل فرهنگی و تفاهم بین سیاستگذاری رسمی و نظام اجتماعی را مسأله اصلی در حوزه مدیریت فرهنگ عمومی کشور دانست.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی اردبیل افزود: بدلیل اینکه انگاره ها و باورهای سیاستگذاری رسمی با انگاره ها و باورهای نظام اجتماعی همخوانی ندارد در بعضی موارد اختلالاتی را مشاهده می کنیم، همانطوری که شاهد هستیم در سیاست های رسمی هنوز استفاده از ماهواره امری غیرقانونی است ولی در نظام اجتماعی این قانون به طور عملی ناکارآمدی خود را نشان می دهد.

اسحاقی پاسخگویی به نیازها و تقاضاهای وسیع فرهنگی نسل جدید را مهم ترین چالش توسعه فرهنگی استان اردبیل دانست و گفت: توقعات و انتظارات فرهنگی مردم و بویژه نسل جدید با زیرساخت های فرهنگی و امکانات و مقدورات فرهنگی فاصله بسیاری دارد، از این رو باید پرداخت به این موضوع در اولویت قرار گیرد.

وی همچنین به تاثیر حفظ سنت ها در جذب گردشگر در سطح استان اشاره کرد و تصریح کرد: تجربه فرهنگی لذت بخش ترین عرصه جذابیت های گردشگری هست، تنوع فرهنگی و خاص بودن فرهنگ هر منطقه به جذابیت آن می افزاید نه مشابه بودن فرهنگ یک منطقه با مناطق دیگر، از این رو حفظ سنت ها و آداب و رسوم ارزشمند برای منطقه ما یک مزیت گردشگری خواهد بود.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد استان اظهار داشت: برای اینکه صنعت گردشگری دراستان غنی تر شود ما نیازمند سرمایه گذاری و توسعه زمینه های گردشگری فرهنگی هستیم، توجه به میراث های فرهنگی ملموس و ناملموس و همچنین فرهنگ ولایی و فرهنگ بومی و محلی باید در کانون توجه قرار گیرد.

کالاهای فرهنگی عامل سستی فرهنگ ایرانی

عصری که در آن به سر می بریم عصر رقابت های فرهنگی است، اگر در بین جوامع گذشته رقابت ها برسر قدرت نظامی، سیاسی و اقتصادی بود اکنون این رقابت ها در قرن بیست ویکم به حوزه فرهنگ کشیده شده است.

یکی از کارشناسان علوم اجتماعی با بیان تعریف فرهنگ عمومی اظهار کرد: برای ارتقا فرهنگ در جامعه بهترین شیوه عملی استفاده از نیروهای هنجار و عمل کردن به جای بکار بردن کلمات کلیشه ای است.

داوودزاده به نقش والدین در ارتقا فرهنگ جامعه اشاره کرد و گفت: از آنجایی که والدین در زمینه های مختلف ازجمله اخلاق، رفتار و عمل الگوی فرزندانشان هستند بنابراین برای داشتن فرزندانی با سطح فرهنگ بالا ابتدا باید شاهد ارتقا سطح فرهنگ والدین باشیم.

وی با اشاره به افزایش روزافزون استفاده از اینترنت و ماهواره افزود: در دنیای امروز نظام هایی موفق هستند که بتوانند سبک زندگی عرضه کنند و از سوی مردم مورد توجه قرار گیرد که امروز نظام ارزشی غرب در صدد هست با بهره گیری از صنایع و تکنولوژی های ارتباطی و فرهنگی همانند اینترنت، تلویزیون های ماهواره ای و عرضه سرسام آور کالاها و محصولات فرهنگی، ارزش های غربی را در تمام دنیا تسری دهند.

داوودزاده تصریح کرد: رشد عجیب شبکه های اینترنتی وشبکه های تلویزیونی ماهواره ای فارسی زبان با سبک و سیاق های فرهنگی مختلف با هزینه های دولت های غربی، حکایت از آن دارد که ما بایک هجمه فرهنگی گسترده ای روبرو هستیم بنابراین امروز بیش از پیش ضعف در سواد رسانه ای و هوش فرهنگی می تواند آسیب های جبران ناپذیری در جامعه ایجاد نماید.

یک مادر 40 ساله اردبیلی گفت: من سه فرزند دارم که متاسفانه الگوی هر کدامشان شخصیت های معروف خارجی هستند، بچه ها حتی در کارهای خیلی ظریف و کوچک نیز سعی می کنند به مانند آن ها عمل کنند،من این موضوع را نه تنها در فرزندان خود بلکه در دوستان و هم سن و سالهایشان هم شاهد هستم.

خانم محمدزاده با ابراز نگرانی خود از وضعیت کنونی و آینده فرزندانشان تصریح کرد: با ادامه این آداب و رسوم بیگانه در جامعه بعد از چند سال دیگر و در نسل های آینده نشانه ای از فرهنگ و آداب و رسوم ایرانی دیده نخواهد شد.

وی افزود: برای جلوگیری از فراموشی آداب و فرهنگ ایران مسوولان باید با برگزاری برنامه های متنوع و جذاب برای نسل جوان آن ها را به سمت حفظ و نگهداری فرهنگ جامعه خود کند.

برای ارتقاء فرهنگ عمومی همه بخش ها و آحاد مردم و تمامی سازمان های دولتی و عمومی سهم و نقش دارند که باید در جهت ایفا نقش خود نهایت سعی خود را بکار گیرند.

مدیریت افکارعمومی توسط رسانه ها

روابط عمومی ها نقش مهمی در آگاه سازی مردم و ارتقای فرهنگ عمومی جامعه دارند، از آنجاییکه بازخورد برنامه ها و اقدامات این حوزه در جامعه به خوبی قابل مشاهده است، می توان از این ظرفیت جهت ارتقا فرهنگ عمومی جامعه با برنامه ریزی درست به نحو احسن استفاده کرد.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی اردبیل گفت: روابط عمومی ها و رسانه ها در راستای تحقق ارتقا فرهنگ عمومی نقش مدیریت افکار عمومی را داشته و درواقع حلقه واسطه بین نهادهای اجتماعی و سازمان های رسمی دولتی هستند.

ناصر اسحاقی افزود: این اقشار باید بتوانند درک متقابل بین دولت و نظام اجتماعی را ایجاد کنند، اینکه چه چیزی مسأله فرهنگی هست و دولت و مردم باید به چه مسائل فرهنگی بپردازند مهمترین سوالی است که باید به آن پاسخ دهند.

وی تصریح کرد: با برنامه ریزی دقیق توسط مسئولان می توان از این ظرفیت بزرگ نهایت استفاده را در جهت ارتقا سطح فرهنگی مردم جامعه استفاده کرد.

نقش دانشگاه و دانشجویان در ارتقا فرهنگ

امام خمینی (ره) برای دانشگاه و دانشگاهیان و دانشجویان پیام ها و سخنان مبسوطی بیان فرموده اند که با بررسی و تجزیه و تحلیل دقیق آن ها راه نجات یک کشور مشخص می شود و در صورت عمل به آن رهنمودها جامعه به پیشرفت های چشمگیری دست خواهد یافت.

اندیشه های حضرت امام خمینی (ره) نشان می دهد که در میان اقشار مختلف اجتماعی برای دانشگاه و دانشگاهیان جایگاه ممتازی قائل بوده اند و همواره این قشر را قشر تاثیر گذار در جامعه معرفی کردند.

دانشگاه به دلیل تاثیرگذاری فرهنگی، سیاسی و اجتماعی خود نقش بسیاری در تحولات جامعه دارد به طوری که اصلاحات اجتماعی تابعی از اصلاحات دانشگاه است.

یکی از استادان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل در خصوص نقش دانشگاه در ارتقاء فرهنگ عمومی نسل جوان و درنتیجه عموم مردم گفت: دانشگاه ها ظرفیت بسیار خوبی برای ارتقاء فرهنگ نسلی است که آینده کشورمان در دست آنان است که البته این فرهنگ سازی نیازمند تدبیر و تفکر عاقلانه است.

حجت الاسلام واحدی زاده تصریح کرد: ما می توانیم با برنامه ریزی دقیق و صحیح و با برگزاری کلاس های متنوع و جذاب فرهنگی و همچنین با اصلاح رفتار و اخلاق کارمندها و اساتید دانشگاه بر فرهنگ دانشجویان تاثیرگذار باشیم.

وی افزود: دانشگاهها باید تربیت نیروهای متخصص در حوزه فرهنگی را در کانون توجه خود قرار دهند و دولتمردان را در زمینه اتخاذ سیاست ها و تصمیم گیری های درست در عرصه فرهنگی یاری کنند.

برای دستیابی به سطح بالای فرهنگ عمومی در جامعه و همچنین حفظ ارزش ها و سنت های دیرینه، هر فرد در جامعه و مسوولان باید در ایفا نقش و انجام وظایف خود نهایت سعی خود را به کار گیرند.

انتهای پیام/ح

 

 

 

 

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.