وی ادامه داد: آنان نظرات مثبتی راجع به ایران داشتند، اما مسئله مهم این است که در وهله نخست ما باید از پایبندی آنان به تعهداتشان مطمئن شویم.
لاریجانی با بیان اینکه ما از تعهد اروپایی ها درباره مسئله برجام راضی نیستیم، افزود: سه کشور اروپایی این تعهد را امضا کرده و به تأییدیه اتحادیه اروپا هم درآمده است، اما هنگام برقراری روابط اقتصادی با آنان مشکلاتی داریم، کشورهای اروپایی دائما عنوان میکنند که آمریکا اجازه این کار را به آنها نمیدهد.
دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه بیان کرد: اگر بنا بود که کشورهای اروپایی و به ویژه این سه کشور تعهداتشان منوط به تعهدات آمریکا باشد، پس چرا ما گفتیم گروه 1+5؟ باید به جای این میگفتیم 0+3؛ آنان باید همواره به تعهداتشان پایبند باشند.
وی اظهار کرد: در این دیدار هیئت اروپایی عنوان کرد که ما در صدد این هستیم که گشایشهایی میان شرکتها، کمپانیها و بانکهایی که چندان سرمایهای در آمریکا ندارند را ایجاد کنیم، اما ما خواستار رفع کلیه تحریمها هستیم نه فقط شرکتهای کوچک؛ بنابراین توصیه من این بود که آنان همواره باید به تعهدات خود، عمل کنند.
لاریجانی تصریح کرد: این هیئت مدعی شده بود که در زمینه حقوق بشر ما و آنان دارای تفاوت فرهنگی هستیم، اما ما در پاسخ به آنان مطرح کردیم که تفاوت فرهنگی مشکلی ندارد، مسئلهای اساسی موضع نامناسب ما و آنان است.
دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه تأکید کرد: بعضا دیده میشود که اتحادیه اروپا تخلف برخی از مسئولان قضایی کشورمان را در بوق و کرنا میکند و برخی را مورد تحریم قرار میدهند، البته تحریم اروپایی برای مسئولان قضایی مان مهم نیست، این اظهارات در حالی از زبان آنان شنیده میشود که هر روز صدها جوان و زن یمنی علاوه بر کشته شدن از نعمت غذا و دارو نیز محروم میشوند و اروپا به ندرت طی اعلامیهای عنوان میکند که ما از این وضع نگران هستیم.
وی بیان کرد: جنایت عربستان سعودی در برابر مردم بیگناه یمن به همان شدت گذشته ادامه دارد، درحالیکه هیچ کدام از اقدامات آنان را ما علیه کشوری انجام ندادهایم اما در لیست تحریمها قرار داریم، پس به خوبی معلوم است که موضعگیری اروپا در مورد حقوق بشر مربوط به دفاع از این حقوق نیست که اگر بود میبایستی تناسبی میان این دو وجود داشت.
لاریجانی با بیان اینکه مسئله تفاوت فرهنگی مطرح نیست، گفت: ما صراحتا به آنان توضیح دادیم که ایران یک تجربه بزرگی را در سالهای بعد از انقلاب اسلامی آغاز کرده است که بر اساس آن توانستیم یک نظام مدنی بر اساس عقلانیت اسلامی که با عقلانیت لیبرال و سکولار تفاوت دارد را ایجاد کنیم.
دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه افزود: اکنون ایران توانست با وجود تمام کاستیها و مشکلات، تجربه پیشرفتهترین کشور به لحاظ علم و تکنولوژی در منطقه را به دست آورد و غرب باید به آن با احترام نگاه کند.
وی با اشاره به تأسیس دفتر اتحادیه اروپا در تهران تصریح کرد: ما با مذاکره مخالف نیستیم، اما همواره با اتلاف وقت مخالفیم؛ اگر موضعگیری اروپا راجع به ایران از حالت سیاسی کاری خارج شود، این چشم انداز خوبی است پس باید در وهله نخست ما مطمئن شویم.
لاریجانی افزود: با تأسیس دفتر اتحادیه اروپا در ایران درست قسمتی که مربوط به امور تجاری است، مخالف هستم چراکه کشورهای اروپایی به منظور توسعه روابط اقتصادی خود هیچگاه منتظر اتحادیه نمیمانند و اگر دریابند که در کشور نفعی باشد اقدام به آغاز روابط تجاری با آن کشور میکنند.
دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه گفت: درباره حقوق بشر من به طور جدی با این دفتر مخالف هستم، اما اگر آنها یک موضع معقولی داشته باشند، به نظر میرسد دفتر خوبی برای توسعه همکاریها خواهد بود.
وی بیان کرد: در سال گذشته جز دشمنی، یک جانبه نگری، تبعیض و عدم پایبندی به اصول، چیزی از مواضع اروپایی ندیدهایم، بنابراین این دفتر به پایگاهی برای ادامه شیطنت اروپاییان تبدیل خواهد شد مگر اینکه مواضعشان در آینده تغییر باید.
لاریجانی در پاسخ به سوال خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان که پیشبینی میکنید اولین مذاکرات با ایران درباره حقوق بشر چه زمانی خواهد بود، گفت: اخیرا جمهوری اسلامی ایران دو دوره مذاکره در خصوص مذاکرات جامع و یک کارگروه حقوق بشری با اتحادیه اروپا داشته است که یک دور آن در بروکسل و دور دیگر نیز در تهران انجام شده است.
دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه ادامه داد: این دورهها مقدماتی بوده و در این جلسات نظرات جمهوری اسلامی ایران مطرح شده و اکنون جمعبندی داریم تا بدین طریق دریابیم که این مذاکرات در آینده چه دستاوردی برای ما میتواند داشته باشد.
لاریجانی در پایان بیان کرد: مواضع کشور ما شفاف و بدون هیچ ابهام است تا با اروپا و یا هر طرف دیگری در میان گذاشته شود.
انتهای پیام/