رسم چنین است که پیش از از روز برگزاری بازی بزکشی گوساله یا هم بز بزرگ را حلال کرده سر و دست و پاهایش را از زانو و آرنجش قطع میکنند. بز یا گوساله را به میدان بزرگ که در نهایت آن یک بیرق نصب شده است قرار میدهند. به کسی که در اين بازی شرکت میکند چاپانداز میگویند. چاپاندازها بز را از زمین برداشته و بعدا بز را به قطعه مشخصی که دايره حلال ناميده میشود، میاندازند.
بزکشی در افغانستان از حمایت دولتهای متوالی برخوردار بوده است؛ این بازی در میان مردمان آسیای میانه و افغانستان از جمله ازبکها، قرقیزها، ترکمنها، هزارهها، تاجیکان، و پشتونها انجام میشده است و بعضاً هنوز هم انجام میشود. ریشه آن مبهم است.
بزکشی مسابقهای است که تاریخ ایجادش به دوران باستان باز میگردد. نام این ورزش به معنای کشتن بز است که از شکار بزهای کوهای توسط قهرمانان اسب سوار استنتاج شده است. امروزه اسب سوار یا تیمی که در این مسابقه شرکت میکند باید نعش این بز را به خط پایان برساند آن هم به عنوان نفر اول.
در افسانهها آمده است که این ورزش برای اولینبار در حوزه آمودریا انجام میشده است. ترکان آن دیار و دیگر مردم آن منطقه از استپهای آن مناطق به سمت افغانستان کنونی مهاجرت کردهاند و از اسب بعنوان یک وسیله که در جنگها به کارشان میآمده است استفاده میکردند. معروف است که دو نوع اسب متعلق به افغانستان هستند. قتغن یک اسب نیرومند است که به قدرت و پایداری شهرت دارد. البته اسب دیگر از قتغن بزرگتر است و در فاریاب و بلخ بیشتر حضور دارد. هر دوی این گونه اسبها برای بزکشی پرورش مییابند و مورد استفاده قرار میگیرند. اسب سوار نیز معمولا مردان هستند که به این ورزش عادت دارند.البته بازیکنان بزکشی يا چپاندازان، گاه برای کسب مهارت به سالها تمرین نیاز دارند.
انتهای پیام/