«ساشا ریاحی مقدم» مدیر پایگاه پژوهشی شهر تاریخی میبد در این خصوص گفت: مطالعه، پژوهش و طرح ساماندهی بافت پیرامون شارستان میبد محدوده دروازه غربی (کثنوا) تا دروازه شمالی (سید قنبر) در حالی سال گذشته توسط پایگاه پژوهشی شهر تاریخی میبد تهیه شد که هم اکنون فاز اول عملیات اجرایی آن بر اساس طرح به اتمام رسید.
وی افزود: این فاز مرمتی با هدف حفاظت، مرمت و احیای محورهای فرهنگی، تاریخی شارستان، محور دروازه غربی تا مسجد جامع کهن که در مرکز هسته تاریخی شارستان قرار دارد انجام شده و هم اکنون مرمت و ساماندهی این محور شامل کف سازی گذرها، بدنه سازی معابر، ایجاد کانال تاسیسات، رفع خطر و مرمت جداره ها، تسهیل دسترسی ها و مرمت منظر تاریخی می شود.
ریاحی مقدم همچنین اشاره کرد: در صورت تخصیص اعتبار لازم و مشارکت شهرداری میبد و جامعه محلی این عملیات اجرایی می تواند در محورهای اصلی و شاهراه های چهارگانه شارستان به طور مستمر تداوم یابد و این رویکرد به سایر محلات شهر تاریخی توسعه پیدا کند.
مدیر پایگاه میراث فرهنگی میبد در ادامه افزود: شهریت به معنای اداری، حكومتی و مدنی آن در شارستان منظومه تاریخی میبد معنی میشود. شارستان درست بر لبه افتادگی زمین قرار داشته و شیب زمین عاملی تعیینكننده در شكل یابی و شكل پذیری آن محسوب میشود.
وی افزود: طرح پایهای این محدوده با حصارهای ستبر گرداگرد و خندق و چهار دروازه در چهار جهت بسته شده و محورهای اصلی شهر در مكان مركزی مسجد جامع با یكدیگر تلاقی پیدا میکنند و محلات سه گانه شهر محصور در حصار هستند. همچنین مسجد جامع مركز مذهبی و اعتقادی و منبر آن ضامن مشروعیت شهری و سرزمینی است. مردم هر جمعه از آبادیهای دور دست و نزدیك برای برپایی نماز جمعه به این مكان رجعت میكردند.
ریاحی مقدم در ادامه گفت: محلههای داخلی، گستره سكونتی اهالی شهرنشین بوده و هر محله بر پایه نظام اجتماعی و كالبدی ویژه حیات داشته است. در محله بالا، سفالگران و صنعتگران، در محله پایین، اعیان و ادارهکنندگان شهر و در محله کوچک کشاورزان و زارعین زمین دار سکونت داشتند. این در حالی است که محله بالا در بخش جنوب غربی، بر بستر شیب دار زمین، بافتی فشرده دارد و كمترین فضای باز و باغات در آن مشاهده میشود. آب قنات در عمق پایین زمین در زیر این محله جریان داشته و كارگاه های سفالگری در آن قابل توجه بود. راسته بازار شهر از این محله میگذشت. محله پایین با بافتی متراكم, كم ترین واحدهای ساختمانی را داشته و در پای قنات خارجار سرزندگی ویژه ای دارد. بیشترین گستره این محله را باغات تشكیل میدهند.
انتهای پیام/