وی بیان کرد: در سال 2015 میلادی تعداد 415 میلیون نفر در جهان مبتلا به دیابت بودهاند که هماکنون تعداد مبتلایان به دیابت به 421 میلیون نفر میرسد و پیشبینی میشود که تا سال 2040 میلادی 642 میلیون نفر در جهان مبتلا به دیابت باشند.
معاون اجرایی دفتر مدیریت بیماریهای غیرواگیر وزارت بهداشت افزود: 80 درصد رشد دیابت در کشورهای در حال توسعه است، در سال 2015 میلادی از هر 11 نفر فرد بالغ، 1 نفر به دیابت مبتلا بوده است که در سال 2040 میلادی پیشبینی میشود که از هر 10 نفر فرد بالغ یک نفر دچار بیماری دیابت باشد. این در حالیست که در سال 1985 میلادی ما کمتر از 100 میلیون نفر یا بنا به آمار دیگری کمتر از 35 میلیون نفر مبتلا به دیابت داشتیم.
مهدوی تاکید کرد: اگر قندخون ناشتای فرد در محدوده بین 100 تا 125 یا 110 تا 125 میلیگرم در دسی لیتر باشد ، فرد در مرحله پیشدیابت (پری دیابت) قرار دارد. افرادی که دچار پیشدیابت هستند باید بیماری خود را کنترل کنند زیرا ممکن است که در 5 سال آینده بیش از یک چهارم آنها دچار دیابت شوند. همچنین احتمال شیوع بیماریهای قلبی عروقی در افرادی که در مرحله پیشدیابت قرار دارند ، زیاد است.
وی تصریح کرد: در هر 3 ثانیه، یک نفر به دیابت دچار میشود و در هر 6 ثانیه، یک نفر به علت دیابت جان خود را از دست میدهد و در هر 20 ثانیه یک عضو به علت دیابت قطع میشود. همچنین 12 درصد از کل هزینههای بهداشتی و درمانی جامعه صرف بیماری دیابت میشود.
معاون اجرایی دفتر مدیریت بیماریهای غیرواگیر وزارت بهداشت گفت: 80 درصد امکانات درمانی در مناطقی از جهان توزیع شدهاند که 20 درصد از بیماران دیابتی در آنجا قرار دارند. در منطقه ما 4/35 میلیون نفر به دیابت دچار هستند که پیشبینی میشود در سال 2040 میلادی به 72.1 میلیون نفر برسد. همچنین دیابت 41 درصد از افراد تشخیص داده نشده است.
مهدوی عنوان کرد: بیماریهای قلبی و عروقی، سرطان، بیماریهای مزمن تنفسی و دیابت، 4 گروه اصلی بیماریهای غیرواگیر را تشکیل میدهند. در سال 91 دیابت ششمین علت مرگ و میر در ایران بود که در سال 94 دیابت سومین علت مرگ و میر در ایران شناخته شد. مصرف الکل و استعمال دخانیات، رژیم قضایی ناسالم و کمبود فعالیت بدنی از جمله عوامل خطر بیماری دیابت هستند. در منطقه مدیترانه شرقی، دیابت چهارمین عامل مرگ و میر محسوب میشود.
وی افزود: دیابت تقریبا همه قسمتهای بدن را تحت تاثیر قرار میدهد به طوری که این بیماری شایع ترین علت نابینایی در کشورهای پیشرفته شناخته میشود. همچنین 60 تا 70 درصد بیماران دیابتی مبتلا به مشکلات عصبی مانند نوروپاتی ( بیحسی دست و پا) هستند.
معاون اجرایی دفتر مدیریت بیماریهای غیرواگیری وزارت بهداشت اظهار کرد: در برنامه کشوری کنترل دیابت پیشگیری از این بیماری هدف کلی ما بود و زنان باردار، افراد بالای 30 سال و بیماران دیابتی گروه هدف ما را تشکیل میدادهاند. اگر قندخون ناشتای فرد (اس بی اس) پس از 2 بار اندازه گیری بیشتر از 126 میلیگرم در دسیلیتر باشد، فرد دچار دیابت است.دیابت و فشارخون همراه هم هستند و مدیریت دیابت، فشار و چربی خون باید باهم صورت بگیرد.
مهدوی یادآور شد: با اصلاح شیوه زندگی میتوان ورود دیابت را 11 سال به تعویق انداخت و حتی در 20 درصد موارد بروز آنرا منتفی کرد. متاسفانه امروزه به علت سبک زندگی نادرست زنگ خطر ابتلا به دیابت نوع 2 در بین کودکان ،نوجوانان و جوانان به صدا در آمده است. مبتلایان به دیابت باید به صورت منظم به پزشک مراجعه کنند و داروهای خود را به صورت منظم و به موقع مصرف کنند.
انتهای پیام/