سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

عرضه داربست پلیمری برای ترمیم استخوان آسیب دیده

پژوهشگران دانشگاه صنعتی امیرکبیر روشی را برای ترمیم استخوان‌های آسیب دیده ارائه دادند.

به گزارش خبرنگار حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ دلارام زمانی افزایش سن امید به زندگی و احتمال ابتلا به بیماری‌های مفصلی و استخوانی را یکی از چالش‌های جوامع جهانی دانست و گفت: از این رو نیاز به جایگزین‌های استخوانی به شدت رو به افزایش است.

وی عیوب استخوانی ایجاد شده را ناشی از عواملی چون آسیب‌های فیزیكی ناشی از تصادفات، تومورها، عفونت‌ها و مشكلات مادرزادی ذکر کرد و یادآور شد: اگر چه بافت استخوان قابلیت بالایی برای ترمیم دارد ولی اگر عیوب ایجاد شده از حدی بزرگتر شود که و یا بدن بنا به دلایلی چون بیماری دیابت قدرت ترمیم خود را از دست داده باشد باید راه حل دیگری برای ترمیم آسیب پیدا کرد.

زمانی پیوند استخوان و کاشت کاشتنی‌ها از روش‌های کلینیکی را از جمله راهکارهای سنتی بهبود صدمات استخوانی نام برد و یادآور شد: پیوند استخوان به علت کمبود اهداکننده، تعداد زیاد افراد متقاضی و احتمال باز پس زدن و یا انتقال بیماری از اهداکننده به دریافت شونده با محدودیت‌هایی همراه است.

به گفته مجری طرح پروتزهای مصنوعی و ابزارهای مكانیكی با وجود بهبود بخشیدن به زندگی میلیون‌ها بیمار، روشی ایده آل برای جایگزینی بافت آسیب دیده نیستند؛ چرا که این ابزارها در معرض شكست مكانیكی در زمان ایمپلنت شدن طولانی مدت قرار دارند.
زمانی اضافه کرد: علاوه بر آن ابزارهای مكانیكی به ندرت با بافت میزبان یكپارچه می‌شوند و می‌توانند با تحریک پاسخ ایمنی میزبان به بافت سالم اطراف ایمپلنت آسیب برسانند از این رو مهندسی بافت رویکرد دیگری برای ترمیم و بازسازی بافت آسیب دیده بدون نیاز به پیوند و یا کاشتنی ارائه می‌دهد.

این محقق از اجرای پروژه تحقیقاتی در این زمینه خبر داد و یادآور شد: این پروژه که با عنوان " ساخت و مشخصه‌یابی داربست کامپوزیتی متشکل از آلجینات/شیشه زیست فعال حاوی روی و منیزیم جهت کاربرد د مهندسی بافت سخت" اجرایی شد، با استفاده از داربست‌های پلیمری قابل‌جذب، رشد سلولی می‌تواند تا جایگزینی کامل محل توسط بافت میزبان هدایت شود.

وی با اشاره به جزئیات اجرای این طرح توضیح داد: برخی از فاكتورهای كلیدی برای یک داربست ایده‌آل به منظور مهندسی بافت استخوان شامل "شباهت داربست‌های استخوانی به ماتریس خارج سلولی و تقلید هرچه بیشتر ساختارطبیعی ماتریس استخوان، "میكرو و ماكروتخلخل‌ها"، "تخلخل‌های باز متصل به هم" و "استحكام مكانیكی كافی و سینتیک كنترل شده تخریب" و "توانایی ایجاد اتصال با بافت زنده توسط تشکیل لایه‌ای از هیدروکسی آپاتیت" می‌شود که در این پژوهش به تمامی این ویژگی‌ها دست یافتیم.

زمانی خاطر نشان کرد: برای تولید این داربست در ابتدا با در نظر گرفتن مواد تشکیل دهنده كامپوزیت طبیعی استخوان كه از یک زمینه آلی (كلاژن نوعΙ) و نانوكریستال‌های معدنی آپاتیت تشكیل شده است، از پلیمر زیست تخریب پذیر طبیعی آلجینات به عنوان ماتریس به همراه شیشه‌های زیست ‌فعال كه توانایی اتصال شیمیایی با بافت‌های زنده را دارند، استفاده شد.

وی با بیان اینکه در ساخت شیشه از یون هایی چون روی و منیزیم که برای تسهیل تشکیل بافت استخوان ضروری هستند،استفاده شد، ادامه داد: نتایج این تحقیقات نشان داد حضور شیشه‌های زیست فعال استحکام مکانیکی را نیز به صورت چشمگیری افزایش داده است. ضمن آنکه تخلخل برای انتقال اکسیژن و مواد غذایی به داخل داربست‌ها ضروری است از این رو تخلخل‌های کنترل ‌شده بیش از 70 درصد برای کاربردهای مهندسی بافت در این داربست ایجادشد.

به گفته این محقق داربست کامپوزیتی تهیه‌ شده در این پژوهش ساختار متخلخل (تخلخل حدود 80 تا 90 درصد) و دانسیته مناسب بین 2 دهم تا 5 دهم از خود نشان داد و نتایج به دست آمده بیانگر مناسب بودن داربست آلجینات/شیشه زیست فعال برای ترمیم بافت‌های استخوانی است.

زمانی تاکید کرد: شیشه‌های زیست فعال حاوی روی و منیزیم از روش سل-ژل سنتز و داربست کامپوزیتی آلژینات/شیشه زیست فعال با نسبت‌های مختلف توسط روش فریز درای ساخت و مشخصه یابی شدند.

این دانش آموخته دانشگاه صنعتی امیرکبیر افزود: از نتایج به‌دست‌آمده از این پروژه می‌توان در مطالعه و ساخت جایگزین‌های طبیعی بافت استخوان با فراهم كردن یک محیط سه بعدی برای چسبندگی، مهاجرت،تمایز سلول‌ها و در نهایت رشد و جایگزینی بافت جدید استفاده کرد.

زمانی با بیان اینکه تاکنون تحقیقات بسیار کمی در مورد داربست های کامپوزیتی به خصوص آلجینات با شیشه های زیست فعال انجام ‌شده است، گفت: در هیچ کدام از تحقیقاتی که در این زمینه انجام شده تأثیر ترکیبات این نوع شیشه بر روی داربست های پایه پلیمری بررسی نشده بود که در این پروژه موفق به ساخت این داربست شدیم.

مجری طرح همچنین اضافه کرد: مطالعات گسترده‌ای در جهان برای دستیابی به ترکیبی مناسب جهت ساخت داربست‌های مهندسی و بازسازی بسیاری از بافت‌ها صورت گرفته است و این در حالی است که اگرچه استفاده از پلیمرها بارها به‌تنهایی برای کاربردهای استخوانی گزارش‌شده است ولی متأسفانه این مواد، از انعطاف پذیری بیش ‌از حد و خواص مکانیکی بسیار ضعیفی برای اکثر کاربردهای تحت بارگذاری برخوردار هستند، بنابراین اخیرا مطالعات به سمت استفاده از مواد غیرآلی به عنوان جزء دوم مشابه با بخش معدنی استخوان است جهت گرفت است.

وی وجه تمایز این داربست را استفاد از شیشه زیست فعال دانست و اظهار کرد: شیشه زیست فعال خواص مکانیکی و تشکیل هیدروکسی آپاتیت بر روی سطح را بهبود می بخشد و علاوه بر این توانایی آزادسازی یون های مورد نیاز برای تشکیل استخوان مانند روی و منیزیم را دارد.

انتهای پیام/

 

روشی جدید برای ترمیم استخوان آسیب دیده

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.