سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

کشف شهر زیر زمینی در زنجان+تصاویر

شهر زیرزمینی دژمند در 40 متری زیر زمین یکی از آثار شگفت انگیز تاریخی ایران زمین محسوب می شود که در روستای خوئین قرار گرفته است.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛ روستای خوئین زنجان در ۶۰ کیلومتر جاده زنجان، بیجار قرار گرفته است، این روستا به دلیل وجود آثار تاریخی مشابه بی ارتباط با ماهنشان نیست، در تقسیمات اداری و کشوری حال حاضر هر کدام از این آثار باستانی در یک منطقه قرار گرفته اند، اما در گذشته همه این محوطه‌های باستانی جزو یک منطقه بوده و تحت فرمانروایی حاکم ماهنشان بوده است.

 شهر زیرزمینی دژمنده یا دژمند، اثری بسیار استثنایی است که از دالان‌ها و اتاق‌هایی تشکیل شده که در دل زمین کنده شده اند، معماران خبره‌ای که این شهر زیرزمینی را ساخته اند همه جوانب را در نظر گرفته بودند، چرا که در سقف‌های سنگی این بنا منافذی تعبیه شده بود تا تهویه هوا به خوبی صورت گیرد.

 *کشف شهر زیر زمینی دژمند

کشف این شهر زیرزمینی هم در نوع خود جالب است چرا که همین منافذ باعث شد وجود این شهر زیرزمینی فاش شود به این ترتیب که خانه‌ای در روستای خوئین نشست کرده و درون شهر زیرزمینی فرو می‌رود، به این شکل اهالی روستا دالان‌ها و اتاق‌های سنگی شهر زیرزمینی را کشف می‌کنند، دژمند، این شهر زیرزمینی پیچ و خم‌های زیادی دارد،   شاید یکی از دلایل معماری پرپیچ و خم این شهر این است که هنگام حمله دشمنان مانع پیشروی سریع آن‌ها می‌شد، برای همین ساکنان قدیم خوئین می‌توانستند از فرصت استفاده کرده و در اتاقک‌های تو در توی دژمند پنهان شوند، دژمنده اتاقک و راهروی زیادی دارد.

در بعضی از نقاط این شهر زیرزمینی می‌توان ایستاده حرکت کرد، اما اگر بخواهید تمام و کمال دژمند را جست و جو کنید، باید سینه خیز رفتن را هم یاد بگیرید. محققانی که برای تحقیق به این شهر زیرزمینی رفته اند معتقدند این بنا یکی از شگفتی‌های جهان است چرا که در ۴۰ متری سطح زمین ساخته شده و حدود چهار کیلومتر هم طول دارد، در این شهر زیرزمینی همه چیز حساب و کتاب دارد، منفذ‌هایی که برای تهویه هوا ایجاد شده در فاصله‌های مشخصی قرار گرفته اند و در مکان‌هایی هم شکاف‌هایی برای روشن شدن مسیر تعبیه شده است.

 

این شهر زیرزمینی نظیر چند ورودی دارد، اما دو ورودی این شهر تا به حال بازگشایی شده است یکی از این ورودی‌ها در روستا تعبیه شده و دیگری مشرف به یک دره سرسبز است.   شاید ساکنان قدیم خوئین به خاطر درامان ماندن از جنگ‌های آن زمان، این شهر زیرزمینی را ساخته اند چرا که روی تپه‌های مرتفع این روستا چند برج دیده بانی هم ساخته شده تا به محض حمله دشمن، دیده بان‌ها اهالی روستا را با خبر کنند و آن‌ها به شهر زیرزمینی پناه ببرند.

پیش از این، معدود افرادی که دژمنده را دیده بودند با استفاده از وسایل ابتدایی و شخصی به داخل آن می‌رفتند و اینک که روشنایی داخل غار در مسیر‌های اصلی تامین شده، شگفتی و اعجاب این اثر ویژه تاریخی بیش از پیش قابل درک است.   در حالی که دژمنده خوئین به عنوان یکی از آثار شگفت انگیز تاریخی ایران زمین، به واسطه بی توجهی نهاد‌های ذیربط و مسئولان مرتبط در حال نابودی بود و بعضا اخبار ناخوشایندی درباره آن به گوش می‌رسید، طدر حال حاضر برای ورود به این غار عجیب مدخلی ایجاد شده و روشنایی مسیر‌های رفت و آمد آن نیز با تعبیه لامپ‌های برق تامین شده است.

دژمنده یا همان شهر زیرزمینی خوئین پس از سال‌ها بی خبری و بی توجهی، مدتی است که از سوی سازمان میراث فرهنگی استان زنجان مورد توجه قرار گرفته و گویا از سوی این سازمان بودجه‌ای نیز برای بازسازی و تعمیرات آن در نظر گرفته شده است.

پیش از این، معدود افرادی که دژمنده را دیده بودند با استفاده از وسایل ابتدایی و شخصی به داخل آن می‌رفتند و اینک که روشنایی داخل غار در مسیر‌های اصلی تامین شده، شگفتی و اعجاب این اثر ویژه تاریخی بیش از پیش قابل درک است.

 بدون شک راه‌های متعددی که در طبقات مختلف این غار وجود دارد و برخی از آن‌ها مسدود و برخی همچنان باز است، نیازمند پژوهش‌های گسترده‌ای است.

همچنین درب سنگی نسبتا بزرگی که به نظر می‌رسد در میانه مسیر اصلی این مجموعه قرار دارد و غار را به دو بخش اصلی و فرعی تقسیم می‌کند، دارای کتیبه‌ای است که متخصصان زبان‌های باستانی کشورمان بایستی در رمز گشایی آن تلاش کنند.

 

 

 

 

 

 

منبع:موج رسا 

انتهای پیام/

 

 معرفی یکی از آثار شگفت انگیز تاریخی ایران زمین

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۹
در انتظار بررسی: ۰
احمدی
۰۸:۳۲ ۲۸ آذر ۱۳۹۷
عالی بود یاشاسین زنجان
شهریار زنگان اوغلی
۰۰:۲۳ ۲۷ مهر ۱۳۹۶
یاشاسین قیزیل آذربایجان زنگانیم
ناشناس
۱۳:۳۱ ۲۵ مهر ۱۳۹۶
خیلی جالب و قشنگه دوست دارم زودتر برم ببینم لطفا مسئولین محترم یه همچین جایی رو خوب مرمت ورسیدگی کنند برا جلب توریست خیلی میتونه درآمدزا باشه البته بنده یک کتاب خوندم که نوشته بود شهری زیرزمینی بوده در منطقه کازرون یا همینجاها فکر کنم شامل آب راهها و دهلیزهای زیادی بوده و یک در ورودی که دارای رمزبوده و سنگ نوشته (یک سنگ بزرگ بعنوان یک در ورودی) برای همین دلم میخاد اونجا رو ببینم .
علی اصعر
۱۶:۰۲ ۲۴ مهر ۱۳۹۶
بسیار عالی
ناشناس
۱۵:۵۳ ۲۴ مهر ۱۳۹۶
چه جالب است و بامزه
ناشناس
۱۵:۵۳ ۲۴ مهر ۱۳۹۶
چه جالب است و بامزه
ناشناس
۱۳:۲۳ ۲۴ مهر ۱۳۹۶
یادآور میشم سرزمینهای کوهپایه‌ای شرق زاگرس از ارس تا اصفهان را قدیم پهله (پهلوی کوه) میگفتند و شعرهایی هم که از این مناطق باقی مانده به همین مناسبت میگفتند که نمونه‌ی معروفش دیوان باباطاهر همدانیه. بخاطر همین توی این مسیر روستاهای بسیاری هستند که واژه‌های مشترک دارند.
ناشناس
۱۲:۴۸ ۲۴ مهر ۱۳۹۶
آخ جون گنج
ملکوت
۱۰:۳۵ ۲۴ مهر ۱۳۹۶
جالب هست
ناشناس
۱۰:۲۴ ۲۴ مهر ۱۳۹۶
چه جالبه
رامین
۱۰:۲۴ ۲۴ مهر ۱۳۹۶
باسلام
بسیار زیبا و جالب بود
امیدوارم به این بنای زیبا رسیدگی بشود و برای گردشگران داخلی و خارجی بیشتر معرفی شود تاهمه و دنیا بدانند که ایران هم جاهای زیبا و شگفت انگیز بسیاری دارد.تشکر
زنجانی
۰۹:۱۶ ۲۴ مهر ۱۳۹۶
سلام این غار بیش از ده ساله که کشف شده ؛
و بیش از 16 کیلومتره و چهار تا روستا رو بهم وصل میکنه ؛
غار بعضی جاها دو طبقه است و بوسیله سوراخ به قطر 30 سانتی بهم وصل میشه ؛
بعلت عدم توجه و بخاطر سیلاب بعضی از قسمت های غار با گل و لای پر شده ؛
غار در جایی انتخاب شده که سنگ آن خیلی مقاوم بوده و جلبک نمی بندد ؛
در وسط تابستان هم داخل غار باشی بخاطر کولرهای طبیعی که کنده شده خیلی خنک است ؛
قدمت بالای 800 ساله داره ؛
من خودم در خدمت هموطنان عزیزی هستم اگه بخوان این غار شگفت انگیز و یا کوههای رنگی یا مردان نمکی 2500 ساله گنبد سلطانیه قلعه مهستان یا دودکش های شیطان و مقبره مغول ها و مقبره شهدایی که در جنگ با مغول ها کشته شدن و خیلی جاهای دیدنی و بکر زنجان رو ببینن راهنمایی کنم
ناشناس
۰۷:۲۶ ۲۴ مهر ۱۳۹۶
وای من انقدر دوست دارم کاشکی خونه من اونجا بود
ناشناس
۰۷:۱۶ ۲۴ مهر ۱۳۹۶
جالبه
ناشناس
۰۲:۰۰ ۲۴ مهر ۱۳۹۶
بسیارعالی
ناشناس
۰۱:۰۲ ۲۴ مهر ۱۳۹۶
جالب بود . یاشاسین زنجان
ناشناس
۰۰:۵۹ ۲۴ مهر ۱۳۹۶
خیلی جالبه
ناشناس
۰۰:۳۹ ۲۴ مهر ۱۳۹۶
جن داره
محمد جواد عرب
۰۰:۳۸ ۲۴ مهر ۱۳۹۶
ب کوری چشم ترامپ. بی اصالت بی فرهنگ. واسش بفرستین که بفهمه تمدن ارایایی مهندسی شده قرنهاست ترامپ روانی مگر ما ساده ایم که بتو عتیقه باج بدیم