۱. حمام یا دوش آب گرم درست پیشازخواب
البته که حمام یا دوش آب گرم در آرامش و کمک به خواب راحت مؤثر است، اما نهاینکه درست پیشازخواب حمام کنید یا دوش آب گرم بگیرید و بعد بلافاصله به رختخواب بروید. دمای بدن پیشازخواب اُفت میکند. این افت دما درواقع به بدن میفهماند که وقت خواب است. اما حمام یا دوش آب گرم در ارسال این پیام اختلال ایجاد میکند. پس بهتر است که زمان حمام یا دوش آب گرم را به حداقل ۱٫۵ تا ۲ ساعت پیشازوقت خوابتان موکول کنید.
۲. اتاقخواب شلخته
مطالعات نشان داده است که شلختگی و انباشتگی وسایل در اتاقخواب باعث میشود که ذهنتان به کارهایی که درطول روز نتوانستید تمامشان کنید، مشغول شود. این درحالی است که اگر اتاقخوابتان مرتب باشد و از ملحفهی تختتان بوی تمیزی به مشام برسد، زودتر خوابتان میبرد. پس برای اینکه خواب شبانهی خوب و راحتی داشته باشید، همیشه اتاقخوابتان را تمیزومرتب نگه دارید و از بههمریختگی بپرهیزید.
۳. مصرف خوراکیهای شیرین یا نشاستهدار پیشازخواب
غذاخوردن پیشازخواب نهتنها برای سلامتی بدن مضر است، بلکه روی کیفیت خواب نیز تأثیر نامطلوب میگذارد. توصیه شده است که از مصرف خوراکیهای دارای شاخص گلیسمی بالا پیشازخواب بپرهیزید، چراکه این قبیل موادغذایی موجب افزایش سطح کورتیزول (هورمون استرس) در بدن میشوند و این تأثیر تا ۵ ساعت ادامه خواهد داشت. پس بهتر است که از ۵ ساعت پیشازوقت خوابتان از مصرف غذاهایی مانند پیتزا، کیک یا سیبزمینی صرفنظر کنید و درعوض، غذاهای سبکتر مثل ماست یا گوشت کمچربی بخورید.
۴. صبحانهنخوردن
صبحانهخوردن به ساعت بیولوژیکی بدن کمک میکند که فاصلهی زمانی تا استراحت بعدیتان را محاسبه کند. ساعت بیولوژیکی که به «ریتم شبانهروزی» نیز معروف است، عبارت است از چرخهی متناوب خوابوبیداری. اگر فاصلهی بین بیدارشدن از خواب تا خوردن صبحانه خیلی طولانی شود، سطح کورتیزول در بدن افزایش مییابد.
۵. نور اضافه در اتاقخواب
مشاهدهی نور باعث میشود که ترشح هورمون خوابآور ملاتونین در بدن سرکوب شود. توقف ترشح ملاتونین با اختلالات خواب همراه خواهد بود. منظور از نور فقط نورهای طبیعی نیست و حتی نورهای مصنوعی مانند نور صفحهی تلویزیون یا گوشی همراه نیز میتوانند آسیبرسان باشند. پس بهترین کار این است که همهی وسایل الکترونیکی داخل اتاقتان را کاملا خاموش کنید.
۶. دیر بیدارشدن در روزهای تعطیل
کسانیکه درطول هفته، بهجز روزهای تعطیل، ۵ تا ۶ ساعت و در روزهای تعطیل دوبرابر این مقدار میخوابند، ریتم بیولوژیکی بدنشان بههم میریزد. اختلال در ریتم شبانهروزی بدن، علاوهبر اختلالات خواب با افزایش خطر ابتلا به چاقی، دیابت نوع۲ و بیماریهای قلبیعروقی در ارتباط است. بنابراین سعی کنید که ساعت بیدارشدنتان بیشتر از یک ساعت تغییر نکند.
۷. تنظیم ساعت روی زنگ تکرارشونده
فقط چند دقیقه چرت بیشتر هیچ تأثیری نخواهد داشت. اگر ساعت زنگ بزند و تا تکرار بعدی زنگ ساعت، دوباره بخوابید، ممکن است به مرحلهی خواب عمیق فرو بروید و پس از بیدارشدن حتی بیشتر احساس خستگی کنید. توصیه میشود ساعتتان را دقیقا روی همان زمانی که باید از خواب بیدار شوید، تنظیم کنید و همچنین روی نیروی ارادهتان بیشتر کار کنید.
۸. بیبرنامهگی در ساعت خواب
اگر هرشب در ساعت متفاوتی به رختخواب بروید، ریتم شبانهروزی بدنتان بههم میریزد و باعث خوابآلودگی و خستگی صبحگاهی میشود. پس عادت کنید که هرشب سر یک ساعت معین بخوابید.
منبع: جام جم آنلاین
انتهای پیام/
چه کار کنیم صبح ها خواب نمانیم؟