به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از لرستان؛ کاروانسرا، به ساختمانی گفته می شود که در مسیر عبور کاروانها برای منزل دادن مسافران ساخته شده است.بعضی از این کاروانسراها برای نگهداری دام هم استفاده می شده است.
استان لرستان با قرار گرفتن در مسیر شاهراه شمال به جنوب یکی از استانهایی است که تعداد زیادی کاروانسرا برای اقامت مسافران در آن ساخته شده است.
اسدی، معاون سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری لرستان در مورد کاروانسرایهای موجود در مسیر شاهراه شمال به جنوب گفت:در این مسیر بیش از ۱۵ کاروانسرا قرار دارد که بیش از ۵۰ درصد از این کاروانسراها به ثبت ملی رسیده اند.
وی افزود: از مهمترین این کاروانسراها میتوان به کاروانسرای میرزا سید رضا در مرکز شهر خرم آباد، قلارزه (قلعه رزمان یا رزمانان)، میشوند، قلعه نصیر، چمشک، گوشهی شهنشاه نام برد.
در این گزارش به معرفی کاروانسرای چمشک پرداختیم.
این کاروانسرا با مساحت ۴ هزار مترمربع در منطقه چمشک از توابع شهرستان پلدختر و در مسیر راه باستانی شاپور خواست به خوزستان قرار گرفته است.
داوودی کارشناس میراث فرهنگی در مورد این بنا گفت: شکل اصلی بنا به صورت چهار ضلعی و ارتفاع آن به ۵ متر میرسد و ورودی آن به سمت جنوب و هلالی شکل است.
وی در ادامه گفت: این بنا دارای ۱۲ اتاق است که بعضی از اتاقها برای سکونت کاروانیان و تعدادی دیگر از اتاقها جهت نگهداری چهارپایان مورد استفاده قرار میگرفته است.
داوودی کارشناس میراث فرهنگی گفت: مصالح مورد استفاده در این بنا سنگ، گچ وملات میباشد ناودانهای آن همه از سنگ ودارای بارویی با کنگرههای نیم دایره تزئینی است.
این کاروانسرا دومین منزل از خرم آباد به خوزستان است که پس از آن کاروانسراهای قلعه نصیر، اوسر، میشوند، چارتا و قلعه رزه، واقع شده اند.
این بنا با داشتن ۳ حیاط بزرگ یکی از منحصر به فردترین بناها و کاروانسراها شناخته شده است.
بنای مذکور مربوط به دوره صفویه میباشد (شاه عباس اول) وبه شماره ۲۱۱۹ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
گزارش از سعیده دریکوند
انتهای پیام/د