سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

آئین های پاییزی در کرمان؛

دوشاب پزی ، رسم قدیمی شهربابکی ها

در شهربابک همه ساله از اواخر شهریور تا اواسط مهر ماه مراسم باستانی دوشاب‌پزان برگزار می شود که جالب توجه است.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از کرمان پس از اتمام چیدن انگور، محصول جمع‌آوری شده در مكانی كه قبلاً برای له كردن و پختن دوشاب ، آماده شده که به اصطلاح قدیمی ها کارخانه نامیده می شود ، قرار داده می‌شود .

پس از خنك شدن هوا، مردان خانواده اقدام به له كردن انگورها درون حوضچه بالایی کارخانه كرده و آب آن وارد حوضچه پایینی می شود ، شیره به دست آمده را پس از عبور دادن از صافی‌های مخصوص درون دیگ های بزرگ می‌ریزند . بسته به مقدار انگور چیده شده عملیات له كردن در یك روز یا بیشتر انجام می‌شد چرا كه شیره تهیه شده حتماً باید تا فردای آن روز پخته شود .

سپس شیره درون دیگ پس از خنك شدن آماده افزودن خاك سفید است این خاك خاصیت تصفیه‌كنندگی دارد و باغداران آن را با مهارت خاصی از محل های خاصی در اطراف تهیه می کنند .
افزودن خاك ، شیره را تصفیه می‌كند طوری كه باعث جمع شدن مواد و ذرات سبك و ریز به صورت كف در بالا و مواد سنگین به همراه خاك در كف دیگ می‌شود سپس شیره را حدود 2 تا 3 ساعت به حال خود رها می‌كنند تا مواد زاید آن كاملاً جدا شود همچنین افزودن خاك باعث از بین رفتن باكتری‌های مضر موجود در شیره شده و در اصطلاح شیره را شیرین می‌كند .

آماده ‌سازی شیره و پختن دوشاب تخصص خاص خود را می‌طلبد كه این امر حضور یك شخص مجرب در حین آماده ‌سازی و پخت را ضروری می‌كند . پس از سپری شدن مدت زمان لازم جهت زلال شدن شیره ، كف جمع شده در بالای دیگ با احتیاط تمام جمع شده و دور ریخته می‌شود و شیره زلال به ‌دست آمده درون ظرف مجزایی ریخته می‌شود تا آماده پخت شود .

صبح زود شیره را درون ظرف بزرگی می‌ریزند و روی اجاق مخصوص قرار می‌دهند . به محض حرارت دیدن شیره نجس می‌شود و برای پاك شدن باید ثلث آب آن حرارت دیده و بخار شود . در این مدت كف سفیدرنگی روی سطح شیره ظاهر می‌شود كه باید دور ریخته شود . پس از تبخیر شدن یك سوم آب شیره و حلال شدن آن شیره باید هم زده شود یا اصطلاحاً هوا داده شود ، كه این عمل كیفیت دوشاب تولیدی را بالاتر می‌برد . همچنین بسته به ذائقه استفاده‌كنندگان از هر 5 تا 6 لیتر شیره یك لیتر دوشاب به دست می‌آید .

انتهای پیام/ح

فصل دوشاب پزان  شیرین شهربابکی

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.