زمانی که ملک سلمان در سال 2011 به عنوان وزیر دفاع و معاون نخست وزیر منصوب شد، محمد بن سلمان وی را همراهی کرد. پس از آن که ملک سلمان در سال 2012 ولیعهد شد، پسر خود را به سمت ریاست دربار ولیعهد منصوب کرد. زمانی که ملک سلمان در ماه ژانویه سال 2015 پادشاه شد، سرعت صعود محمد بن سلمان شدت گرفت. وی به سرعت سمت قبلی پدر خود یعنی پست وزارت دفاع را برعهده گرفت و تا ماه آوریل، به عنوان معاون ولیعهد یعنی دومین فرد منتظر برای رسیدن به تاج و تخت سعودی منصوب شد. سپس در ماه ژوئن گذشته، ملک سلمان، محمد بن نایف ولیعهد وقت را، در بحبوحه شایعات در خصوص اعتیاد وی به مواد مخدر، از سمت خود برکنار و محمد بن سلمان 32 ساله را به عنوان ولیعهد جدید و وارث خود منصوب کرد.
محمد بن سلمان هم اکنون نفر بعدی برای رسیدن به تاج و تخت است و اگر شایعات در خصوص وضع سلامت ملک سلمان درست باشد، وی احتمالا هم اکنون در حال اداره امور عربستان سعودی در پشت صحنه است. از زمان تاسیس پادشاهی عربستان، فقط یک بار - پس از مرگ عبدالعزیز ابن سعود (ملک عبدالعزیز) موسس حکومت سعودی در سال 1953 - قدرت به طور مستقیم از پدر به پسر انتقال یافته است. شش پادشاه از زمان ابن سعود همگی پسران وی بوده اند و قدرت از برادر ناتنی به برادر ناتنی منتقل شده است.
محمد بن نایف نخستین نوه ابن سعود بود که می توانست تاج و تخت را به ارث ببرد. این افتخار هم اکنون احتمالا به محمد بن سلمان خواهد رسید ولی این واقعیت که قدرت از پدرش به وی منتقل خواهد شد، پرسش هایی درباره خویشاوندسالاری به وجود می آورد که به طور تاریخی به عنوان مسئله ای در روند جانشینی در عربستان مطرح نبوده است. عملکرد محمد بن سلمان این نگرانی ها را برجسته می کند. وی به رغم جوانی، شماری از سمت ها و مسئولیت های مهم را برعهده گرفته است.
یک ارزیابی روشن درباره اقدامات مهمی که وی در این پست ها انجام داده است، به طور نگران کننده ای نشان می دهد که وارث تاج و تخت سعودی در همه این طرح ها شکست خورده که راه انداختن جنگ در یمن و به وجود آوردن بحران با قطر از آن جمله است.
انتهای پیام/
نره خره بیشعور