پایگاه اینترنتی این روزنامه در یادداشتی با عنوان «آستانه و مذاکرات واشنگتن در سوریه» به قلم «باسل الحاج جاسم» نوشت: نمی توان دور ششم مذاکرات سوریه در آستانه، پایتخت قزاقستان را نادیده گرفت و می توان گفت این مذاکرات موفقیت آمیزترین نشستی است که در طول شش سالی که از بحران سوریه می گذرد، برگزار شده است. این نخستین بار است که همه طرفهای حاضر در نشست، از جمله دو طرف سوری یعنی نظام و گروه های مسلح مخالف، به توافق جامع دست می یابند. کاملا واضح است، توافقنامه ایجاد مناطق کاهش تنش در سوریه، که از نتایج دور ششم مذاکرات آستانه بود، همه محاسبات، بویژه محاسبات آمریکا و شبه نظامیان جدایی طلب تحت حمایت آن را، به هم ریخت.
تصمیم آمریکا برای حمایت از گروه های موسوم به «نیروهای سوریه دموکراتیک» برای سیطره بر محور عفرین - ادلب دیگر بر کسی پوشیده نیست. اما توافق چهار کشور مشارکت کننده در مذاکرات سوریه در آستانه (روسیه، ترکیه، ایران، نظام سوریه و مخالفان مسلح سوری) امکان تکرار این طرح را از آمریکا سلب کرد. انتظار می رود طرح مسکو برای ایجاد مناطق کاهش تنش به آتش بس طولانی مدت و آغاز اصلاحات جامع سیاسی منجر شود.
نویسنده در ادامه می افزاید: مذاکرات آستانه سه مسئله تازه را مطرح کرد: نخست اینکه: این اولین بار است که گروه های مسلح به طور مستقیم در مذاکراتی شرکت می کنند که هدف آن حل مسئله سوریه است، و این مسئله علامت مهمی در خصوص نتایج مذاکرات به شمار می رود، زیرا در نهایت گروه های مخالف مسلح تصمیم گیرنده اند و اوضاع سوریه، بیش از دیگران، به آنها مربوط می شود.
دوم اینکه حضور نظامیان و سران گروه ها در آستانه نشان می دهد مذاکره بین طرفهای تصمیم گیرنده و کسانی که حرف اول و آخر را می زنند و برای نخستین بار به طور مستقیم و رو در رو بر سر میز مذاکرات حاضر شده اند، امکان پذیر است.
سوم اینکه مذاکرات در یک محفل بین المللی و دور از پایتختهای اروپایی برگزار خواهد شد، برخلاف همیشه که مثلا در ژنو یا وین برگزار می شد، و این مسئله معانی بسیاری دارد و با دیدگاه روسها و تمایل پوتین برای ترسیم نقشه سیاسی جدید برای جهان مرتبط است.
مذاکرات آستانه دو آزمون برای روسیه به شمار می رفت؛ آزمون اول برای سنجش جدیت آن جهت پایان بخشیدن به بحران سوریه و دستیابی به راه حل مسئله سوریه بواسطه مذاکرات آستانه، و آزمون دوم برای سنجش تاثیر روسیه بر همپیمانان خود در سوریه بود. اما پشت سر گذاشتن آزمون دوم با [موفقیت در] آزمون نخستین ممکن می شود زیرا قدرت روسیه برای تاثیرگذاری بر همپیمانان خود در سوریه با میزان جدیت آن برای دستیابی به راه حل اوضاع سوریه مرتبط است. در نتیجه در صورتی که مذاکرات آستانه به شکست بیانجامد، روسیه، بعنوان بازیگر اصلی، ملامت خواهد شد و مسکو به سبب عدم تاثیرگذاری کافی بر همپیمانان خود مورد سرزنش قرار خواهد گرفت.
انتهای پیام/