وی گفت که در حدود ۶۰ بانو در هرات مصروف کار خبرنگاری و رسانهای هستند که این آمار در ولایتی چون هرات بسیار کم است. فقر اقتصادی و مشکلات امنیتی عمدهترین مشکل سد راه حضور خانمها در عرصهی خبرنگاری عنوان میشود.
بارکزی یادآور شد که جامعه سنتی هرات، شرایط را طوری ساخته است که اکثر فامیلها به دخترانشان اجازه کار در رسانه را نمیدهند.
قابل ذکر است که دانشگاههای انگشت شماری در سطح کشور وجود دارد که در آن روزنامهنگاری تدریس شود، دانشگاه هرات در زون غرب یکی از این دانشگاهها محسوب میشود.
با این حال " سهیلا عرفانی" رییس دانشکدهی روزنامهنگاری دانشگاه هرات به گفته است که تاکنون۵۲۴ پسر و ۱۳۱ دختر از این دانشکده سند فراغت بدست آوردهاند. این رقم نشان میدهد که تعداد دخترانی که از دانشکده روزنامهنگاری دانشگاه هرات فارغ شدهاند، به یک پنجم پسران میرسد.
عرفانی به این باور است که انگیزه و علاقهمندی خانمها نسبت به تحصیل در رشته روزنامهنگاری، به دلیل دید تبعیضانه و محدودیتهای جامعه کمتر شده است.
وی تصریح کرد که در اوایل متقاضیان به رشته روزنامهنگاری بیشتر بود اما بازدهی کمتری داشت، حال آنکه این قضیه در زمان کنونی برعکس شده است.
"اورانوس اُنیب" یک تن از خبرنگار و از مسوولان کمیته مصوونیت خبرنگاران در هرات میگوید: " تا زمانیکه موانعی چون دید دوگانه نسبت به خانمها و توانایی آنان در کار رسانهای کنار زده نشود، حضور خانمها در این راستا کمرنگ خواهد بود".
او با اظهار نگرانی افزود که با گذشت ۲۱ قرن تا هنوزهم خانمها به عنوان جنس دوم دیده میشوند و توانایی آنان همواره دستکم گرفته شده است.
از سوییهم " علیاحمد کاوه" جامعه شناس در هرات یادآور شد که دید جامعه رابطهی مستقیم با فضای رسانهها دارد.
وی به این باور است که تحقیق و آماده ساختن فضای رسانه برای حضور یافتن خانمها، راه بیرون رفت از محدودیتهای کنونی در جامعه است.
کاوه تصریح کرد که تحقیقات نشان میدهد که چالشها و مشکلات در جامعه وجود دارد و یا از سوی برخی از افراد ساخته میشود.
گفته میشود در ۲۰ ولایت در حال حاضر هیچ کارمند زن در بخش رسانهها دیده نمیشود. از سوییهم این مسئله باعث نگرانی در ولایات درجه دوم شده است.
در حال حاضر ۱۰ مرکز حمایت از خبرنگاران، ۲۶ رادیوی محلی، ۱۹ تلویزیون محلی، حدود ۲۰ نشریه چاپی و دهها خبرگزاری در سطح شهر و ولسوالیهای هرات در حال فعالیت هستند اما با این همه تنها سه بانو موفق شدند که پستهای کلیدی این رسانهها را بدست بیاورند.
انتهای پیام/