گزارش مشترک صندوق کودکان ملل متحد (یونیسف) و سازمان بین المللی مهاجرت (IOM) حاکی از آن است که سه چهارم کودکانی که از طریق دریای مدیترانه به صورت غیرقانونی وارد اروپا می شوند مورد سوء استفاده و استثمار قرار گرفته و عده ای نیز در باندهای قاچاق مواد مخدر کشورهای اروپایی به خدمت گرفته می شوند.
در حالی که همه مهاجران و پناهجویان در معرض خطر هستند، کودکان و نوجوانان در مسیر مهاجرت غیرقانونی به اروپا بیش از افراد بالای 25 سال مورد استثمار قرار می گیرند. این رویه در مورد کودکانی که از منطقه صحرای آفریقا به اروپا مهاجرت می کنند بیشتر است.
سفر دریایی از کشورهای شمال آفریقا (عمدتا لیبی) و عبور از دریای مدیترانه برای رسیدن به کشورهای اروپایی همپون ایتالیا و مسیر مدیترانه شرقی که پناهجویان را از ترکیه و یونان به اروپا می رساند، دو مسیر اصلی ورود مهاجران غیرقانونی و پناهجویان به قاره سبز است.
نگارنده این گزارش به نقل از یک نوجوان 16 ساله اهل گامبیا به نام «آی مامو» می نویسد: اگر فرار کنید، به شما شلیک می کنند. اگر کار نکنید شما را کتک می زنند. ما همانند برده بودیم که به وسیله قاچاقچیان انسان از لیبی به اروپا منتقل شدند.
حدود 83 درصد کودکان صحرای آفریقا که از طریق لیبی سعی دارند به اروپا بروند با خطر استثمار و قاچاق مواجه هستند. این در حالی است که 56 درصد آنها به واسطه نژادپرستی اروپایی ها مورد سوء استفاده قرار می گیرند.
سازمان بین الملل مهاجرت در گزارش که چندی پیش منتشر کرد اعلام کرد شمار کودکان پناهجو یا مهاجری که به تنهایی مهاجرت کرده اند به بالاترین سطح خود افزایش یافته است. آمارهای به دست آمده از 80 کشور جهان حاکی از آن است که شمار کودکانی که در سال های 2015 و 2016 به تنهایی مهاجرت کرده اند به دست کم 300 هزار نفر رسیده است. این در حالی است که در سال های 2010 و 2011 این رقم از 66 هزار نفر فراتر نمی رفت.
«افشان خان»، مدیر منطقه ای یونیسف در اروپا در بیانیه ای اعلام کرد: واقعیت این است که کودکانی که به صورت غیرقانونی از آفریقا وارد اروپا می شوند مورد آزار و اذیت، ضرب و شتم و تبعیض قرار می گیرند. سران اتحادیه اروپا باید راه حل های اساسی شامل راهکار های امن و قانونی مهاجرت، ایجاد روش های حفاظت شده و پیدا کردن جایگزینی برای بازداشت کودکان مهاجر را ارائه دهند.
سازمان بین المللی مهاجرت در گزارش جداگانه ای که روز دوشنبه منتشر کرد از ثبت بیش از 23 هزار مورد از مرگ و میر مهاجران از سال 2014 خبر داد. این گزارش نشان می دهد رقم مرگ و میر مهاجران غیرقانونی می تواند بیشتر شود چراکه اجساد برخی از مهاجران یا پیدا نمی شوند و یا قادر به شناسایی نیستند.
انتهای پیام/