سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

دبیر کمیسیون هنر و معماری شورای انقلاب فرهنگی:

لزوم معرفی صحیح هویت قم

خبری گفت: یکی از ضعف‌ها در شهر قم شناساندن درست هویت آن به مردم شهر، کشور و دنیا است.

  به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از قم؛ محمد علی خبری، دبیر کمیسیون هنر و معماری شورای انقلاب فرهنگی ،در جلسه هفتگی بنیاد قم‌پژوهی که شامگاه سه‌شنبه در مجتمع آموزش عالی طلوع مهر برگزار شد، با اشاره به ظرفیت‌های بسیار زیادی که در قم مغفول مانده است،گفت: اگر از گذشته قم آواربرداری شود متوجه می‌شویم که چه سرمایه‌های بزرگی را در این شهر داریم که امروز آنها را به دست فراموشی سپرده‌ایم.

دبیرکمیسیون هنر و معماری شورای انقلاب فرهنگی گفت: مهم‌ترین مسئله در حوزه قم‌شناسی این است که من به عنوان یک فرد قمی خودم را چگونه می‌شناسم و مختصات این شناخت چیست،یکی از ضعف‌ها در شهر قم شناساندن درست هویت آن به مردم شهر، کشور و دنیا است.

وی افزود:با اشاره به ضرورت بازخوانی کالبد شهری و هویت شهر قم ، از این طریق می‌توانیم به واقعیت‌های انسان شناسی در قم دست پیدا کنیم.

وی با طرح این پرسش که این هویت قمی چه مختصاتی دارد؟ گفت: اگر قرار باشد شهر قم به ما بگوید که من به عنوان یک شخصیت چه ویژگی‌هایی دارم، کدام ویژگی‌ها را مطرح می‌کند؟

خبری افزود: مسئله دیگر دیگر شناسی است. اینکه زمانی که ما در خارج از شهر قم هستیم، شهر ما را با چه ویژگی‌هایی می‌شناسند و یک شهر هفت هزار ساله را چطور می‌بینند؟

وی اظهار کرد: امروز در خارج از قم کسی باور نمی‌کند که این شهر تئاتر و هنرهای تجسمی و فعالیت‌های فرهنگی متنوع داشته باشد و این نشان می‌دهد که قم خوب معرفی نشده است.

این استاد دانشگاه تصریح کرد: باید ببینیم آیا تعریفی که امروز از قم در کشور و جهان وجود دارد را قبول داریم یا خیر و اگر قبول نداریم باید بیشتر برای معرفی این شهر تلاش کنیم چرا که تا کنون ما قمی‌ها بیشتر معرفی شونده بوده‌ایم نه معرفی کننده.

وی گفت: با اشاره به مولفه‌های هویتی یک انسان ،یکی از مهم‌ترین مولفه‌های هویت انسان سرزمین است و پس از آن موضوع زبان.

خبری ادامه داد: در شهر قم پیش از ۵۰ درصد مهاجر هستند و از ۹۰ کشور جهان در این شهر حضور دارند و در چنین شرایطی باید ببینیم چطور می‌خواهیم مولفه‌های قومیتی و زبانی خودمان را در ۱۰۰ سال آینده به جهان معرفی کنیم.

وی افزود: مردم قم در طول تاریخ در تصمیمات شهری و مسائل مربوط به هویت نقش کم‌رنگی داشته‌اند و این موضوعی قابل توجه است.

دبیر کمیسیون هنر و معماری شورای انقلاب فرهنگی ادامه داد: با اشاره به سنت‌های شهر قم ، اگر تنها روز عاشورا به سنت‌های عزاداری نگاه کنید متوجه می‌شوید که گویا در دورن خودمان یک کشور هستیم و نه یک شهر.

وی تصریح کرد:با اشاره به نهادهای مختلف در شهر قم که بخشی از هویت این شهر را می‌سازند،یک انقطاع آشکاری بین این نهادها وجود دارد که به دلیل نداشتن برون داد و عرضه نکردن است.

خبری گفت:با اشاره به مفهوم هویت مکانی ،نظریه‌پردازان بزرگی درباره این موضوع صحبت کرده‌اند که مهم‌ترین مسئله پیوند ناگسستنی هویت شخصی و مکانی است.

وی عنوان کرد: با اشاره به اهمیت معماری ، انسان‌ها شهرها را می‌سازند و بعد شهرها انسان‌ها را می‌سازند چرا که هویت مکانی بخشی از زیرساخت‌های هویت شخصی است.

این استاد دانشگاه گفت: بخشی از هویت ما به شناخت عمومی ما از محل زندگی‌مان برمی‌گردد و اگر به فضای کالبدی شهرمان توجه نداشته باشیم این هویت با اختلال روبه‌رو خواهد شد.

وی بیان کرد: با اشاره به اهمیت تعامل انسان‌ها و فضای فیزیکی که در آن زندگی می‌کنند ، تعامل به اعتماد و مشارکت منجر می‌شود، یکی از مهم‌ترین مسائل هویتی شهرها ریخت‌شناسی است که شهرهایی مانند اصفهان، قم، مشهد و ... را از هم متمایز می‌کند.

وی تصریح کرد:با اشاره به تغییرات کالبدی شهر قم در سال‌های گذشته ، این تغییرات موجب از بین رفتن بخشی از خاطرات مشترک شده و به هویت شهر خدشه‌ وارد می‌کند.

دبیر کمیسیون هنر و معماری شورای انقلاب فرهنگی افزود: با اشاره به اینکه شهر قم در گذشته در باغ‌هایی محاصره شده بود، امروز ویژگی‌های طبیعی و اقلیمی شهر قم تغییر کرده و ارتباط هویتی گسسته شده است.

وی افزود: فضاهای عمومی شهر قم از جمله حمام‌ها، قهوه‌خانه‌ها، زورخانه‌ها و ... در قم از بین رفته و همه اینها در اختلال هویت موثر است.

انتهای پیام/ح

لزوم تبیین هویت شهر قم برای مردم/ عدم شناخت صحیح بیرونی از قم 

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.