سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

شرکت هاى سنگ تالک در ننگرهار خواهان تمديد قراردادها شدند

مسوولين شرکت‌هاى قراردادى تالک در ننگرهار مى‌گويند که اگر وزارت قراردادهایش را تازه نکند، هزاران تن بيکار خواهند شد.

به گزارش حوزه افغانستان باشگاه خبرنگاران جوان، آنها مى گويند که اين کار حکومت، سبب خساره مند شدن ميليون ها افغانی به آنها خواهد شد؛ چون که سرمايۀ بيشتر خود را در فابريکه ها و شرکت هاى يادشده بند کرده؛ اما حالا هيچ فعاليت ندارند.

سنگ تالک در دامنه هاى کوه سپين غر ننگرهار وجود دارد که از آن، در ١٣٠ مورد زينتى، صحى و اجناس ديگر استفاده صورت مى گيرد.

هرچند در افغانستان قبلا براى استفادۀ اين نوع سنگ قيمتى هيچ فابريکه اى وجود نداشت؛ اما اکنون ده ها فابريکۀ پروسس ابتدايى اين سنگ، به اساس فرمان رييس جمهور در ننگرهار فعال شده است.

در اين فابريکه ها و شرکت هاى استخراجى، بيش از هفت هزار کارگر به شکل مستقيم و مجموعاً حدود ١٥ هزار کارگر ديگر، در اوقات مختلف کارى کار مى کنند؛ اما با گذشت هرروز تعداد اين کارگران کاهش مى يابد.

 درحال حاضر در ولايت ننگرهار ٣٨شرکت استخراجى و همچنان ٢٤ فابريکۀ پروسس وجود دارد که فابريکات آن در پارک صنعتى شيخ مصرى، و شرکت ها در بخش هاى مختلف شهر وجود دارند.

عدم تمديد قراردادها، يگانه مشکل مسوولين فابريکه ها نيست، بلکه نبود امنيت، برق و ساير سهولت ها در پارک صنعتى شيخ مصرى، از مشکلات اساسی عنوان  شده است.

سيد انورعمر مسوول فابريکۀ پروسس تالک سلمان شيرزاد گفت که استخراج سنگ تالک خيلى مشکل است و فايدۀ کم دارد.

وى افزود که استخراج اين سنگ از معادن ولسوالى نا امن شيرزاد، با مشکلات زياد استخراج و ازمسيرخيلى ها نا امن تا شهر جلال آباد و شهرک شيخ مصرى انتقال ميگردد؛ سپس پروسس گرديده  وً از طريق  پاکستان به کشورهاى آسيايى، اروپايى و امريکايى انتقال مى دهند.

او گفت که سنگ تالک در ١٣٠ مورد زينتى، صحى و اجناس ديگر استعمال مى گردد؛ فابريکه هاى پروسس کامل آن، درچند کشور محدود وجود دارد؛ اما دراين اواخر فابريکه هاى نيمه پروسس آن در ننگرهار نيزايجاد شده است.

موصوف افزود: "سيستم برق، پايه ها و ترانسفرمر را به هزينۀ شخصى تا اين محل انتقال داديم؛ دولت با وصل لين هاى برق به اين مشکل نقطه پايان بگذارد."

در ولايت ننگرهار، يک اتحاديۀ شرکت هاى کندن کارى و پروسس تالک نيز وجود دارد که به مشکلات شرکت ها رسيدگى مى کند.

حاجى ولى خوگيانى رييس اين اتحاديه، به پژواک گفت که در ولايت ننگرهار ٣٨ شرکت تالک وجود دارد و ٢٤ فابريکه به منظور پروسس سنگ تالک ايجاد شده است.

او گفت که عدم موجوديت برق، امنيت و ساير سهولت ها، همچنان عدم تمديد قراردادها، مشکل بزرگ فعلى است که وزارت معادن درين بخش با آنها کمک نمى کند.

وى افزود که در اين فابريکات و شرکت ها، به شکل مستقيم به هفت هزار و به شکل غيرمستقيم به ١٥هزار تن، زمينۀ کار مساعد شده و همچنان ميليون ها دالر سرمايه گذارى در اين شرکت ها صورت گرفته؛ اما عدم تجديد قراردادها، فعاليت شمارى از قراردادها را متوقف کرده است.

او گفت که تعداد کارگران، روز تا روز کاهش مى يابد و بعضى فابريکات نيز به سوى سقوط مى رود.

وى افزود اگر وزارت قراردادهاى شان را تمديد نکند، پس شرکت داران ميليون ها دالر ضرر خواهند کرد.

موصوف افزود که يک فابريکه دار، از پنجصد هزار تا دو ونيم ميليون دالر سرمايه گذارى کرده؛ اما عدم توجه دولت، آنها را با مشکلات زياد مواجه خواهد کرد.

موصوف گفت که اگر حکومت به اين مشکل شان رسيدگى نکند، آنها مجبوراند که براى تامين حق خود تحرکات مدنى را آغاز نمايند.

او افزود: "اگر به مشکل ما رسيدگى نشود، پس تظاهرات حق ما نيست، راه بندى حق ما نيست، حرکت مدنى حق ما است؛ ما همين کار را انجام خواهيم داد."

کارگران فابريکه نيز خواهان تجديد قراردادهاى شرکت ها و فابريکات يادشده از سوى دولت هستند.

عبدالظفريکى از کارگران فابريکه پروسس احمدشاه تلک گفت که سابق، همه روزه در حدود ١٥٠ تن در اين فابريکه کار مى کردند؛ اما حالا اين تعداد تا پنجاه تن کم شده است.

موصوف خواست که حکومت بايد به منظور جلوگيرى از بيکارى مردم، قراردادهاى شرکت هاى يادشده را تجديد نمايد.

انجنير عبدالهادى ساپى سرکارگر فابريکۀ پروسس تالک نبى افغان گفت که فعلاً بيش از صد تن با وى کار مى کنند؛ اما اگر قرارداد شرکت ها تمديد نشود، تمامى آنها فرصت کار و وظيفه را از دست خواهند داد.

وى افزود که عدم توجه حکومت، باعث اين مشکل شده و حکومت بايد تمامى قراردادها با حکومت را تجديد نمايد.

در همين حال، مسوولين وزارت معادن و پطروليم مى گويند که علت تاخير در قراردادها، ايجاد پاليسى هاى ويژه در اين بخش است.

عبدالقادر مصطفى سخنگوى اين وزارت، به آژانس خبرى پژواک گفت که در تلاش حل مشکلات فرا راه قراردادها هستند و مشکل قراردادهاى کوچک به زودى حل خواهد شد؛ اما قراردادى هاى بزرگ بايد خود را با ميتود جديد اين وزارت عيار سازند.

وى گفت که بعد از عقد قرارداد مشکلات به وجود مى آمد؛ اما آنها حالا اصول وضع کرده و تا زمانى که شرکت قراردادى آن را رعايت نکند، قرارداد را به دست آورده نمى تواند.

سخنگوى وزارت از کميسيون تدارکات دراين بخش نيز يادآورى کرد و گفت که بعد از تکميل کردن شرايط، هر شرکت قراردادى مجبور است که به اين پروسه انتظار بکشد، تا شفافيت کامل در قرارداد به وجود آيد.

عطاءالله خوگيانى سخنگوى والى ننگرهار گفت که يک اندازه کار در بخش امنيت و برق پارک صنعتى شيخ مصرى صورت گرفته؛ اما در پلان دارد که تمامى مشکلات حل گردد.

او گفت که يک پوستۀ امنيتى به منظور تامين امنيت پارک در قسمت اخير پارک ايجاد نموده، که مسووليت حفاظت تمامى پارک را بر عهده دارد.

وى افزود که به بعضى فابريکه ها برق داده شده؛ اما تاکنون به تمامى فابريکه ها به علت کمبود ظرفيت برق، برق داده نشده؛ اما تلاش ها در اين مورد جريان دارد.

موصوف در مورد ساخت سرک ها و ساير سهولت هاى پارک صنعتى شيخ مصرى گفت: "تمامى بخش ها را در پلان گرفتيم و به همه مشکلات رسيدگى خواهد شد؛ اما به کمى وقت نياز دارد."

هر چند روند سرمايه گذارى در ننگرهار خيلى کمرنگ است؛ اما مردم تاکيد دارند که قراردادهاى شرکت هاى يادشده بايد تازه شود.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.