سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

باشگاه خبرنگاران جوان گزارش می‌دهد؛

لرزه کاهش نرخ سود بانکی بر اندام بازار بورس و دلار/چرا نرخ تسهیلات تغییری نکرده است؟

بانک مرکزی با کاهش نرخ سود سپرده ها باید جوابگوی شوک های احتمالی وارد بر بازارهای رقیبی چون بورس،مسکن، سکه و ارز باشد.

به گزارش خبرنگار بورس و بانک و بیمه گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان با رسیدن نرخ تورم به محدوده  10 درصدی و برچیده شدن بساط موسسات و صندوق های اعتباری غیرمجاز، اکنون بانک مرکزی به منظور هماهنگی این نرخ با سود بانکی اجرای دستورالعمل کاهش نرخ سود سپرده ها را برای تمامی بانک ها لازم و ضروری دانسته است.

کارشناسان بر این باورند که نرخ سود بالای بانکی منجر به کاهش انگیزه سرمایه گذاری، عدم رونق بخش مسکن و بازار سرمایه، کاهش قدرت بازپرداخت تسهیلات ،افزایش مطالبات غیرجاری، کاهش سودآوری بنگاه های تولیدی، افزایش هزینه تجهیز منابع بانک ها و در  نهایت جلوگیری از رشد پایدار اقتصادی است.

 حال با کاهش نرخ سود بانکی که منجر به خروج سرمایه از بانک ها می شود، مسئولان باید بسترهای لازم را در بازارهای موازی برای ورود حجم سپرده های بانکی مهیا کنند تا این فضاها برای مردم جذاب و قابل اعتماد باشد.

 همچنین از آنجایی که در حال حاضر نقدینگی در کشور به شدت افزایش یافته احتمال می رود با اجرایی شدن کاهش نرخ سود بانکی، تقاضا بر روی بازارهایی مانند ارز، دلار سکه و بورس افزایش یافته و منجر به گران شدن آنها شود به همین دلیل باید مسئولان آمادگی پاسخگویی سریع و مناسب را در قبال شوک های احتمالی داشته باشد.

 در همین خصوص با مهرداد سپهوند عضو پژوهشکده پولی و بانکی مصاحبه ای داشته ایم که به شرح ذیل است:

 آیا کاهش نرخ سود بانکی به نفع بانک ها است؟

 سپهوند: اگر بخواهیم تاثیر تصمیم اخیر بانک مرکزی، مبنی بر کاهش نرخ سود بانکی را در آنچه در حرفه بانکداری بعنوان ارزش خالص، یعنی سود بانکی نام دارد، بررسی کرده و تمایل بانک ها را در پذیرش آن بیان کنیم باید اذعان داشت که هرگونه کاهش در نرخ سپرده ها باتوجه به اینکه تسهیلات با نرخ بالاتری اعطا می شود، عواید مثبتی را متوجه آنها خواهد کرد، بنابراین دلیلی برای مخالفت بانک ها با این موضوع وجود ندارد.

 همچنین باتوجه به شرایط خاص نظام بانکی که بواسطه تنگناهای مالی بوجود آمده امکان ورود بانک ها به رقابت مخرب پرهزینه وجود دارد، از این رو اجرای کاهش نرخ سود بانکی منجر به پایین آمدن هزینه های تامین مالی برای آنها شده و از تشکیل فضایی برای رقابت مخرب جلوگیری خواهد کرد.

 البته بانک مرکزی برای تحقق این امر باید 2 نکته را رعایت کند، اول اینکه؛ بانک ها به این باور قطعی برسند که هرگونه تخطی از این تصمیم بسیار پر هزینه بوده و در  این صورت با برخورد جدی بانک مرکزی مواجه خواهند شد که خوشبختانه این پیگیری و بررسی جدی به نظر می رسد.

 دوم اینکه، بانک هایی که از این تصمیم تبعیت می‌کنند باید به لحاظ تأمین منابع مالی تحت حمایت و توجه بانک مرکزی قرار بگیرند، بطوریکه در کوتاه مدت در بازار پول با بهره گیری از ابزارهای رایج این امر محقق شود.

 باید دقت کرد که این ابزارها ضمن اینکه به بانک ها اجازه می دهند تا در صورت نیاز به نقدینگی به بانک مرکزی مراجعه کنند از نظر ثبات پولی هم بانک مرکزی را در رسیدن به اهدافش دچار مشکل نکند.

 متأسفانه اکنون در این زمینه توفیق لازم حاصل نشده چراکه نگرانی هایی از جهت مطابقت با شریعت در زمینه استفاده از ابزارها وجود دارد که امیدواریم در آینده هرچه زودتر تدابیری برای آنها اندیشیده شود.

 همچنین در این زمینه برخی از بانک ها بواسطه محدودیت هایی که در جهت استفاده از نرخ برای تامین منابع داشتند، دچار مشکلاتی شده اند که بانک مرکزی امکاناتی را برای آنها در نظر گرفته بطوریکه بعضی از بدهی ها را به خط اعتباری تبدیل کرده است.

 آیا نظر تمامی بانک ها در این تصمیم دخیل بوده است؟

 سپهوند: این فرض که مقام ناظر باید در تصمیم‌گیری های خود موافقت تک تک بانک ها را جلب کند، تصور درستی نیست ،چراکه هر یک از بانک‌ها به طور جداگانه‌ای به منافع خود نگاه می‌کنند و در این میان آن چیزی که بعنوان فایده یا هزینه اشتباهی وجود دارد، نادیده گرفته می‌شود.

 همچنین بانک ها از دید سهام داران به مسائل نگاه می‌کنند در حالیکه بالغ بر 20 درصد منابع بانکی سپرده های مردم  است و در این بین بانک مرکزی به‌عنوان نماینده سپرده گذاران وقتی که تشخیص می‌دهد موضوعی به نفع بانک است، می تواند به تنهایی وارد عمل شود، بنابراین اگر بانکی مخالف هم باشد باید در جهت منافع عمومی، آن تصمیم را به مرحله اجرا در بیاورد.

 چرا نرخ تسهیلات تغییری نکرده است؟

 سپهوند: در زمینه تسهیلات آن چیزی که باید اتفاق بیافتد پایین آوردن نرخ نیست، بلکه فراهم آوردن زمینه رقابت در این حوزه است، بطوریکه امکانی فراهم شود تا در بازار اعتبار این موضوع به خودی خود اتفاق بیافتد. بعنوان مثال بانک مرکزی می تواند هیمن الان دستورالعملی صادر کند که نرخ تسهیلات کاهش یابد، اما سوال اینجاست؛ کدامیک از اجزایی که باعث می شوند بین نرخ سود سپرده وتسهیلات این تفاوت وجود داشته باشد، تدبیری در موردشان به  کار گرفته شده و آیا این کاهش ضرورت دارد؟

 از جهت منطق اقتصادی ما مادامی که این اتفاق نیافتد نرخ موجود صرفاً گویای این است که آنجا مشکلاتی وجود دارد .بعنوان نمونه اگر در بازار اعتبار، تسهیلاتی که اعطا می شود ، برگشتی در حد انتظار اعتبار ندارد، بطوریکه میزان معوقات آن رقمی بالاتر از 10درصد است، این موضوع برای بانک مشکل ساز خواهد بود.

 برای رفع این مشکل هم باید شرایطی را که برای بازار فراهم نیست مهیا کرد که یکی از این بسترها، ارزیابی تسهیلات گیرندگان به لحاظ اعتباری است که نیازمند اطلاعات بوده و در صورتیکه به درستی انجام شود آن زیرساخت ها با اطلاعات بانکی به روز می شوند؛ البته بخشی از این موارد به بانک مربوط نبوده و به پروتکل برمی‌گردد که به زمینه گرد آوری و دسترسی اطلاعات مرتبط است.

 مقام ناظر باید کمک کند تا زیرساختها توسعه یابد، چراکه کاهش هزینه ها و امر توسعه به معوقات بانکی مرتبط است و خود به خود نرخ سود تسهیلات را کاهش می دهد در بازار تسهیلات نمی‌توان به طور دستوری به کاهش نرخ سود اهتمام ورزید.

 کاهش نرخ سود باعث افزایش قیمت مسکن خواهد شد؟

 سپهوند:کاهش نرخ سود قطعاً روی بازارهای موازی تأثیر گذاشته و شاهد تلاطم کوتاه مدت در بازارهای رقیب خواهد بود ولی تصور می کنم جای نگرانی زیادی نباشد، چراکه بازارمسکن مدت ها در رکود بوده و آنچه اکنون تجربه می‌کند بسیار دورتر از فضای گذشته اش محسوب می‌شود.

 اکنون که بین عرضه و تقاضا در بازار مسکن، عرضه قوی تر است در چنین وضعیتی بعید می دانم که بازار افزایش شدید نرخ ها را تجربه کند.

 البته ممکن است درحوزه های دیگری چون بورس و دلار نگرانی هایی ایجاد کند ولی وقتی بانک مرکزی زمان حال را برای اجرای این دستورالعمل انتخاب کرده حتماً دلایل خوبی داشته و می تواند در قبال شوک های احتمالی وارده به بازار جوابگو وکنترل کننده باشد.

 آیا بانک های خصوصی از  کاهش نرخ سود بانکی استقبال خواهند کرد؟

 سپهوند: مشاهدات ما از بانک ها خصوصی بیانگر این است که آنها نیز اجرای کاهش نرخ سود بانکی را جدی گرفته اند.

 آیا وقفه موجود از زمان ابلاغ تا اجرای مصوبه، به صلاح بوده است؟

 سپهوند: در مدیریت این دوره گذار، اینکه آیا اعلام اجرای یکباره نرخ درست بوده یا اعلام اجرای آن با فاصله زمانی باید گفت به‌علت تعدیل تلاطم احتمالی در نظر گرفته شده در بازار، شاید ابلاغ یکباره تصمیم مذکور مطلوب نباشد ولی آنچه اهمیت دارد باور این امر است که بانک مرکزی در این خصوص کاملاً جدی است. 

گزارش: پریسا مهریان

انتهای پیام/

تبعات کاهش نرخ سود بانکی برای بازارهای موازی

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۶۶
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۰۸:۳۲ ۱۱ مهر ۱۳۹۶
متاسفم
ناشناس
۰۸:۳۲ ۱۱ مهر ۱۳۹۶
خدارحم کنه
ناشناس
۱۳:۴۴ ۱۲ شهريور ۱۳۹۶
خوب نیست
محسن خرمی
۱۰:۴۳ ۱۲ شهريور ۱۳۹۶
سودو کم کردن که پول بیاد تو بازار یه حرف مسخره من اگه بلد بودم با پولم کار کنم که نمیذاشتمش تو بانک .. شما بیا جایه سرمایه گذاریو باز کن تضمینم بده بعد من بیام پولمو بذارم تو بازار اونی که بلده تو بازار کار کنه پولش تو بازاره اونی که بلد نیست پولش تو بانکه وپولشو بیاره تو بازار صد در صد میخوره زمین با این اوضاع
مجتبی
۰۱:۰۳ ۱۲ شهريور ۱۳۹۶
اولین مشکل بزرگی که این کار بوجود میاره .واسه مستاجرای بدبخته ،صاب خونه پول رهن خونشو بر اساس نرخ ۱۵درصد حساب میکنه و به مستاجر میگه باید پول بیشتریو واسه رهن خونه بده چون مبلغ قبلا بر اساس نرخ ۲۰درصد بوده ولی الان ۱۵درصده ......و این دفعه الفاتحه
مجتبی
۰۱:۰۳ ۱۲ شهريور ۱۳۹۶
اولین مشکل بزرگی که این کار بوجود میاره .واسه مستاجرای بدبخته ،صاب خونه پول رهن خونشو بر اساس نرخ ۱۵درصد حساب میکنه و به مستاجر میگه باید پول بیشتریو واسه رهن خونه بده چون مبلغ قبلا بر اساس نرخ ۲۰درصد بوده ولی الان ۱۵درصده ......و این دفعه الفاتحه
مهدی
۲۱:۴۱ ۱۱ شهريور ۱۳۹۶
نرخ سود سپرده ها قرار است کم بشه، خبری از کاهش نرخ سود تسهیلات نیست.
ناشناس
۱۶:۳۱ ۱۱ شهريور ۱۳۹۶
همچنین اتفاقی نخواهد افتاد
محمد
۱۵:۴۴ ۱۱ شهريور ۱۳۹۶
من فقط این را میدونم که با این وضع موجود و تداوم آن تا آخر سال خیلی از شرکتها بسته خواهند شد
شهروز
۱۵:۰۸ ۱۱ شهريور ۱۳۹۶
نقشه عالیی بود
ناشناس
۱۴:۵۳ ۱۱ شهريور ۱۳۹۶
عجببب
ناشناس
۱۴:۰۲ ۱۱ شهريور ۱۳۹۶
جالبه
ناشناس
۱۳:۴۰ ۱۱ شهريور ۱۳۹۶
خدا کمک کنه
ناشناس
۱۲:۵۱ ۱۱ شهريور ۱۳۹۶
باید یک راه حل اساسی در نظر گرفت
ناشناس
۱۰:۵۹ ۱۱ شهريور ۱۳۹۶
خدا رحم کنه
ناشناس
۱۰:۴۵ ۱۱ شهريور ۱۳۹۶
یارانه ها را زیاد کنید...... برای کسایی که احتیاج نداره قطع کنه کسایی که وام گرفته از بانکها سودش کم کنن
ناشناس
۰۹:۴۷ ۱۱ شهريور ۱۳۹۶
واقعا که
ناشناس
۰۸:۰۲ ۱۱ شهريور ۱۳۹۶
فعلا مردم تا يك سال ديگه پولشون رو در بانك ها گذاشتن و قرارداد يك سال ميكشه اين دوره سود تموم بشه
ناشناس
۰۷:۵۳ ۱۱ شهريور ۱۳۹۶
واقعاکه
ناشناس
۰۶:۳۸ ۱۱ شهريور ۱۳۹۶
بعید میدونم تاثیری داشته باشه
ناشناس
۰۶:۰۶ ۱۱ شهريور ۱۳۹۶
خدا کنه همه مشکلات هرچه سریع تر رفع بشه
ناشناس
۰۴:۵۳ ۱۱ شهريور ۱۳۹۶
چرا اینطوری شده
ناشناس
۰۲:۵۳ ۱۱ شهريور ۱۳۹۶
خدا کمک کنه
ناشناس
۰۱:۳۷ ۱۱ شهريور ۱۳۹۶
امیدوارم بااینکارمشکلات مردم کم شود....
ناشناس
۰۱:۱۳ ۱۱ شهريور ۱۳۹۶
تا زمانی که نرخ دلار کم نشه اوضاع همینجوری خواهد بود
ناشناس
۰۰:۵۲ ۱۱ شهريور ۱۳۹۶
سود بانکی اومد پایین ،اعلام کنیدسود تسهیلات راهم بیارن پایین،
ناشناس
۰۰:۴۳ ۱۱ شهريور ۱۳۹۶
خدا کنه سود تسهیلات راهم بیا رن پایین
کارنشناس
۰۰:۴۱ ۱۱ شهريور ۱۳۹۶
امیدوارم درست بشه
ناشناس
۰۰:۳۷ ۱۱ شهريور ۱۳۹۶
باسلام.اگراین دستورالعمل واقعا و عملا اجرابشه خیلی خوب می شه
ناشناس
۲۳:۵۵ ۱۰ شهريور ۱۳۹۶
چرا
ناشناس
۲۳:۴۷ ۱۰ شهريور ۱۳۹۶
ربا...ربا...ربا...
mahdi
۲۳:۳۴ ۱۰ شهريور ۱۳۹۶
یه جوری این قضییه نرخ سود تسهیلات رو پیچونده که آدم متوجه نمیشه
ناشناس
۲۳:۳۳ ۱۰ شهريور ۱۳۹۶
روز .روز بانکهاست سود سپرده کم سود تسهیلات بالای ۳۵درصد جالبه که هنوز هم دارن ورشکست می شن .معلوم هست کی داره این کارشناسی‌ها را میکنه احتمالا خودش یا بانک داره یا سهام دار بانکه
حقوقدان
۲۳:۲۲ ۱۰ شهريور ۱۳۹۶
چشمه باید از اول چشمه باش ،،،،قشرهایی هستن که مقداری پس انداز در بانک دارن که با اون زندگیشون و میچرخونن
ناشناس
۲۱:۴۳ ۱۰ شهريور ۱۳۹۶
15 درصد سود
تورم هم باید 19 درصد باشه
مردم چرا این رو نمی فهمند
ناشناس
۲۰:۳۰ ۱۰ شهريور ۱۳۹۶
راه هايي ديگرى براي جلوگيري از عوارض كاهش سود بانكي وجود دارد

مديران دربانك مركزي كه اكثرا دكتر هستند خودشان رافريب ميدهند.
ناشناس
۱۹:۵۱ ۱۰ شهريور ۱۳۹۶
سود بانكي كاهش يافت دولت و بانك مركزي هم اظهاراتى داشتند ولي اينجور نيست منتظر عوارض زودرس ان باشيد
پيشگيري از عوارض پيچيدگي ندارد راهش ساده است ولى بانك مركزي نميداند.
ناشناس
۱۹:۲۰ ۱۰ شهريور ۱۳۹۶
رونق اقتصادی زمانیه که این چند مورد رعایت بشه 1-محدودکردن واردات وتوجه به تولید داخلی 2-مداخله نکردن بانک مرکزی در مقدار سودبانکی 3-تزریق درآمدهای ارزی به سبد خانواده وبالا بردن قدرت خرید مردم وجلوگیری از فقر
وحید2
۱۸:۵۶ ۱۰ شهريور ۱۳۹۶
اگه راست میگن سود تسهیلات رو بیارن پایین
هنر نکردن که سود بانکی رو میارن پایین
مثلا مردم برن تو چ کاری سرمایه گذاری کنن با این وضع ورشکسته مملکت
ناشناس
۱۸:۵۲ ۱۰ شهريور ۱۳۹۶
بزودی امن ترین محل برای پول قشر ضعیف همان بالش های قدیمی میباشد حداقل شاید خاک شد وگنجی شد بدرد کسی در اینده هی هی
ناشناس
۱۸:۵۱ ۱۰ شهريور ۱۳۹۶
پولی که مردم در بانک میزارن اگه دولت کاردانی داشته باشیم اون پول در چرخه اقتصادی است وگرنه این حرفها همه بهانه وبه خاطر ناتوانی دولت در اداره کشور واقتصاد مقاومتی وداخلی است وچشم امید به بیگانه
ناشناس
۱۸:۰۶ ۱۰ شهريور ۱۳۹۶
ربا ....
ناشناس
۱۷:۵۴ ۱۰ شهريور ۱۳۹۶
عجب
مهم نیست
۱۶:۵۳ ۱۰ شهريور ۱۳۹۶
تا کار ایجاد نشه مردم پول تو دست ندارند تا بتونن خرید کنند
ناشناس
۱۶:۰۸ ۱۰ شهريور ۱۳۹۶
نرخ سود صندوق های بانکی با درآمد و سود ثابت از 23 درصد به 15 درصد کاهش یابد
ناشناس
۱۶:۰۴ ۱۰ شهريور ۱۳۹۶
چرا سود تسهیلات کم نمی شود؟
ناشناس
۱۵:۵۷ ۱۰ شهريور ۱۳۹۶
زیاد فکرتان را مشغول نکنی. حدود یک سال دیگه که زمان حساب های طولانی مدت تموم میشه و مردم پولش را از بانک بیرون می کشن، دوباره نرخ تورم به بالای بیست درصد می رسه و نرخ سود بانکی هم دو باره بالا می ره. فقط در این میان مردم با درآمد متوسط باز هم فقیر تر می شن. به لطف مسئولان متعهد.
ناشناس
۱۵:۲۶ ۱۰ شهريور ۱۳۹۶
امیدوارم که بانکها هم وامی که به مردم به عنوان تسهیلات میدهن باسود سی درصد نباشه
ناشناس
۱۵:۰۱ ۱۰ شهريور ۱۳۹۶
متاسفم
ناشناس
۱۵:۰۱ ۱۰ شهريور ۱۳۹۶
واقعا جای تاسفه
ناشناس
۱۴:۵۶ ۱۰ شهريور ۱۳۹۶
مشکلات خیلی زیاد شده خدا کمکمون کنه
مجید
۱۳:۰۰ ۱۰ شهريور ۱۳۹۶
من 8ساله توبانکم دستورالعمل کاهش نرخ سود فقط دوسه ماه انجام میشه وبانکها راههای زیادی برای دورزدن این دستورالعملهادارن.....بیچاره مردم
ناشناس
۱۲:۲۱ ۱۰ شهريور ۱۳۹۶
عجب
ناشناس
۱۱:۵۵ ۱۰ شهريور ۱۳۹۶
همبشه مظلوم مورد ظلم واقع بوده ومی ماند واسه طبقه های بالا هیچ فرقی نمی کند همین
ناشناس
۱۱:۵۵ ۱۰ شهريور ۱۳۹۶
همبشه مظلوم مورد ظلم واقع بوده ومی ماند واسه طبقه های بالا هیچ فرقی نمی کند همین
ناشناس
۱۱:۵۵ ۱۰ شهريور ۱۳۹۶
همبشه مظلوم مورد ظلم واقع بوده ومی ماند واسه طبقه های بالا هیچ فرقی نمی کند همین
ناشناس
۱۱:۵۵ ۱۰ شهريور ۱۳۹۶
همبشه مظلوم مورد ظلم واقع بوده ومی ماند واسه طبقه های بالا هیچ فرقی نمی کند همین
اکبر
۱۱:۴۱ ۱۰ شهريور ۱۳۹۶
سلام.مطمین باشید همچنین اتفاقی نخواهد افتاد
ناشناس
۱۱:۱۳ ۱۰ شهريور ۱۳۹۶
بنظرم فقط دلار عشقه هيچ وقت كم نميشه هميشه نقده
علی
۱۰:۴۹ ۱۰ شهريور ۱۳۹۶
به امید روزی که سایه ربا و نزول از سیستم بانکی کشور حذف و کشوری پویا و فعال داشته باشیم تا مردم ما راه کسب و کار حلال را بیاموزند.
ناشناس
۱۰:۴۹ ۱۰ شهريور ۱۳۹۶
عجب
ناشناس
۱۰:۴۶ ۱۰ شهريور ۱۳۹۶
"البته ممکن است درحوزه های دیگری چون بورس و دلار نگرانی هایی ایجادکند
ناشناس
۱۷:۳۷ ۱۰ شهريور ۱۳۹۶
حتماً
جواد
۱۰:۱۹ ۱۰ شهريور ۱۳۹۶
عجب
ناشناس
۱۰:۱۵ ۱۰ شهريور ۱۳۹۶
هنوز اجرايي نشده بانكها راهكارهاي جديد ابداع كردن
ناشناس
۰۹:۳۶ ۱۰ شهريور ۱۳۹۶
سود سپرده ها رو دستوری کم میکنین اما سود تسهیلات رو نمیتوانیم دستوری کم کنین؟!!