سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

یاسوج؛

کشت آنغوزه ظرفیتی بالقوه دراستان

استان کهگیلویه و بویراحمد با تولید بیش از ۱۶۰ تن شیره آنغوزه در سال یکی از تولید کنندگان کم نظیر این محصول گیاهی در کشور است.

 به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از یاسوج؛ مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان گفت: بیش از ۲۰ هزارهکتار گیاه دارویی آنغوزه در مراتع استان کشت شده است که این مقدار در سال‌های آینده به ۲۰۰ هزار هکتار خواهد رسید.


عزت الله بهشتی فر با بیان اینکه این استان ظرفیت‌های بالایی در زمینه تولید گیاهان دارویی به ویژه آنغوزه دارد، افزود: با شناسایی و ساماندهی این ظرفیت‌ها علاوه بر حفاظت از مراتع می‌توان به افزایش تولید و اشتغال نیز کمک شایانی کرد.


وی ادامه داد:کشت گیاه آنغوزه از سال‌های پیش در برخی مناطق سردسیری کهگیلویه و بویراحمد وجود داشته که این موضوع، اقتصاد اهالی و مرتع داران را متحول کرده است و مردم به همین دلیل با دغدغه بیشتری به حفاظت و بهره برداری از مراتع می‌پردازند.
مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری اضافه کرد: با پایان عمل آنغوزه گیری در ۱۰ هزار هکتار از مراتع استان به طور متوسط از هر هکتار ۱۶۰ کیلوگرم شیره آنغوزه تولید و به کشور‌های حوزه خلیج فارس صادر می‌شود که پس از بسته بندی در این کشور‌ها به کشورهای اروپایی نیز صادر می‌شود.


عزت الله بهشتی فر ارزش صادرات آنغوزه به خارج از استان را پنج میلیون دلار عنوان کرد و افزود: ارزش این مقدار صادرات ۷۰ درصد کل ارزش صادرات غیر نفتی استان در سال است.


وی گفت: بخش اعظم شیره تولید شده به کشورهایی نظیر هند، کشورهای حوزه خلیج فارس و حتی کشورهای اروپایی صادر می‌شود و به همین دلیل این گیاه ارزآوری بالایی برای کشور دارد.


بهشتی فرادامه داد: از کشت هر هکتار گیاه آنغوزه یک شغل و نیم ایجاد می‌شود که این می‌تواند به اشتغال در استان کمک شایانی کند.


مدیر منابع طبیعی شهرستان بویراحمد نیز با بیان اینکه امسال ۱۲ هزار هکتار دیگر از مراتع استان به زیر کشت گیاه آنغوزه رفته است گفت: کشت این گیاه در مناطقی مانند تنگ سرخ، تل گاه، سرداب، مله شوره و کاکان با موفقیت انجام شد و هم اکنون بهره برداران در این منطقه در حال برداشت شیره مفید گیاه آنغوزه هستند.


گیاه شناس و عضو هیات علمی دانشگاه یاسوج هم گفت: آنغوزه از گیاهان دارویی مهم تیره چتریان است که طول آن گاه به دو متر هم می‌رسد و این گیاه تولیدکننده آنغوزه به نام‌های فارسی خوراکما، آنگوزاکما و کورن کما، بوته‌ای بزرگ و علفی و چند ساله است.
دکتر عزیز الله جعفری با بیان اینکه آنغوزه حاوی تعدادی ترپن و مواد محلول در چربی است افزود: این گیاه ۲۰ درصد اسانس، ۶۰ درصد رزین و حدود ۳۰ درصد صمغ است.


وی ادامه داد: آنغوزه یکی از گیاهان مهم و صادراتی ایران به شمار می‌آید که خریداران آن را با روش‌های پیچیده، تجزیه و ده‌ها ماده ارزشمند از آن تولید می‌کنند.


عمل آنغوزه گیری موسم به آنغوزه کشون یکی از فعالیت‌های اقتصادی پرسود و بسیار کم هزینه است که در استان سابقه‌ای چند هزار ساله دارد.


کارشناس منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد نیز گفت: آنغوزه کشون نوعی تیغ زدن گیاه برای استحصال صمع یا شیرابه آن است که این عمل از اواسط تابستان و قبل از خشک شدن گیاه در مراتع استان آغاز و تا اواخر مهر ادامه دارد.


محمد محمدی افزود: در این عمل بوته آنغوزه در انتهای ساقه بریده می‌شود و پس از هر بار تیغ زدن شیرابه آن برداشت می‌شود و این عمل در فصل برداشت ۲۰ بار تکرار و از هر بوته به طور متوسط هشتاد گرم صمغ برداشت می‌شود.


آقای عوض پور یکی از بهره برداران منطقه تنگ سرخ هم گفت: حدود پنجاه هکتار را به زیر کشت این گیاه برده که به طور متوسط از هر هکتار 155 کیلوگرم برداشت داشته است که این امر علاوه بر حفاظت از مراتع سود خوبی برای وی داشته است.


دیگر بهره بردار هم گفت: با به زیر کشت بردن زمین‌های مرتعی خود توانسته است هزینه تحصیل دو دانشجو و امرار معاش خانواده اش را تامین کند، چون کاشت، داشت و برداشت این گیاه بسیار کم هزینه است.


نبود صنایع بسته بندی، وجود دلالان و واسطه‌ها، نبود امکانات مناسب و لازم برای خرید تضمینی و بازاریابی، نبود فناوری تولید و تجهیزات فرآوری و تبدیل از مهم‌ترین مشکلات تولیدکنندگان شیره آنغوزه در کهگیلویه و بویراحمد است.


درمان اختلالات عصبی در کودکان، کاهش فشارخون، درمان بیماری‌های قلبی عروقی کمک به هضم غذا، جلوگیری از حمله‌های هیستری، رفع درد دندان، جلوگیری از رشد میکروب، درمان سیاه سرفه و برونشیت، درمان یبوست از جمله خواص شناخته شده آنغوزه است.


کهگیلویه وبویراحمد دارای یک میلیون و ۷۰۰ هزار هکتار جنگل ومرتع است که بخش زیادی از این مناطق مستعد کشت گیاهان دارویی از جمله آنغوزه است.

انتهای پیام/د

کشت بیش از 20هزار هکتار گیاه آنغوزه

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.