سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

سرنوشت خوبی در انتظار مسخره‌کنندگان نیست/ از مرز بین شوخی و تمسخر آگاهی داشته باشیم

در دراین مطلب به موضوع "تمسخر"، سرنوشت مسخره‌کنندگان و لزوم آگاهی از مرز بین شوخی و تمسخر پرداخته ایم.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛ تمسخر موضوعی ناپسند است که علاوه بر ایجاد فضایی نامناسب در رابطه میان افراد، سرنوشت ناگواری را برای افراد مسخره کننده به همراه دارد.

نکته مهمی که افرد در روند ارتباطاتشان با یکدیگر باید همواره به آن توجه داشته باشند، آگاهی از مرز بین شوخی و تمسخر است؛ چرا که در بسیاری از موارد افراد بدون اطلاع از چنین مسائلی به طور ناخودآگاه وارد هر دو این زمینه‌ها می‌شوند و شرایطی را رقم می‌زنند که موجب رنجیده شدن و یا شکسته شدن دل همنوعان خود می‌شوند.

تمسخر به طور کلی ابعاد مختلفی دارد که یکی از آن‌ها ابعاد دینی و مذهبی و دیگری بعد اخلاقی است و افراد از نظر این دو بعد نیز خود را در معرض سنجش قرار می‌دهند.

تمسخر

محمدطا‌ها مرادی کارشناس علوم قرآنی  گفت: افرادی که در شرایط و موقعیت‌های مختلف اقدام به مسخره کردن انسان‌ها می‌کنند، از هر موضوعی برای رسیدن به هدف نادرست خود بهره می‌گیرند و برایشان تفاوتی ندارد که چه موضوعی را به سخره گرفته‌اند.

وی ادامه داد: در این روند بسیاری از افراد گام‌های خود در مسیر نادرست مسخره کردن دیگران را فراتر می‌گذارند و اعتقادات دینی افراد را تمسخر می‌کنند و هنگامی که این اقدام نادرست را مرتکب می‌شوند، فراموش می‌کنند که چه عواقبی در انتظار آن‌ها خواهد بود.

این کارشناس علوم قرآنی اظهار کرد: نکته‌ای که در رابطه با موضوعات دینی و مباحث مذهبی باید همواره مورد توجه قرار بگیرد، حفظ حرمت مقدسات است چراکه وقتی فردی پیرو یک دین می‌شود، به طور طبیعی آن دسته از مسائلی که از آن‌ها با عنوان مقدسات نام می‌برند، برای او دارای اهمیت می‌شود از این رو حفظ احترام به چنین مسائلی بیش از پیش برای او مهم می‌شود.

وی در ادامه صحبت‌های خود اظهار کرد: در زمان پیامبر اکرم (ص) و در دوره‌ای که بسیاری از مخالفان دعوت ایشان، آن حضرت را درباره بسیاری از موضوعات دینی مورد تمسخر قرار می‌دادند، خاتم پیامبران (ص) به اندازه‌ای قاطع و استوار برخورد کردند که افراد از این اقدام ناپسند دوری کنند چرا که نمی‌خواستند به هیچ عنوان توهین کردن به مقدسات دینی به امری رایج تبدیل شود.

مرادی توضیح داد: متاسفانه در عصر ما در مواردی شاهد توهین به مقدسات دینی از سوی دشمنان اسلام هستیم، اما بر ما به عنوان یک فرد مسلمان واجب است در مقابل توهین‌ها ایستادگی کنیم و با استفاده از برخوردی قاطع در این زمینه، زمینه‌های بروز هرچه بیشتر این رویداد‌ها را برچینیم. به طور یقین مطالعه کردن درباره امور مختلف به خصوص مسائل دینی، مذهبی و اعتقادی با افزایش سطح آگاهی و اطلاعات افراد به آن‌ها کمک می‌کند در راستای برخور قاطع با واکنش‌های تمسخرآمیز دشمنان هرچه بهتر عمل کنند.

وی یادآور شد: یکی از نکاتی که بهتر است انسان‌ها همواره به آن توجه شدند، مرز باریک بین شوخی کردن و مسخره کردن است به گونه‌ای که در بسیاری از موارد افراد به دلیل نداشتن مهارت‌های ارتباطی در سطح حرفه‌ای و همچنین دارا نبودن اطلاعات کافی درباره تفاوت‌های شوخی کردن و مسخره کردن به اشتباه در هر دو این زمینه‌ها قدم می‌گذارند.

این کارشناس علوم قرآنی تصریح کرد: به عنوان نمونه زمانی که افراد در جمعی دوستانه قرار دارند و درباره موضوعات مشترک با یکدیگر صحبت می‌کنند، ممکن است در برخی لحظات بحث به سوی شوخی حرکت کند. موضوع دارای اهمیت در چنین موقعیتی این است که دوستان باید مواظب باشند تا در خلال شوخی‌ها، یکی از هم سن و سالانشان را مورد تمسخر قرار ندهند چراکه در صورت وقوع چنین اتفاقی، موضوع بحث به طور کلی تغییر کرده و موجبات دلخوری گروه دوستان از یکدیگر را فراهم می‌اورد.

وی اظهار کرد: اگر قرار است بین افراد رابطه‌ای صمیمانه برقرار باشد که در مواقعی منجر به بروز برخی شوخی‌ها شود، بهتر است افراد سطح آگاهی خود را بالا ببرند و از شوخی‌های سنجیده استفاده کنند چرا که چنین شوخی‌هایی علاوه بر تغییر فضای موجود و تلطیف کردن محیط دوستانه، ممکن است دارای جنبه‌های آموزشی حتی خیلی مختصر باشد.

مرادی یادآور شد: مسخره کردن افراد درحقیقت یک ناهنجاری هم قلمداد می‌شود از این جهت که فرد مسخره کننده با دیگران تفاوت دارد چراکه او به طور مداوم در پی یافتن عیب و یا مشکلی از انسان‌های دیگر است بنابراین چنین انسانی وقتی در سطح جامعه حضور پیدا می‌کند، تفاوت خود را با سایر افراد بیشتر درک می‌کند و این تفاوت دارا بودن ویژگی ناپسندی با عنوان مسخره کردن است.

وی توضیح داد: در آیه‌های قرآن کریم از مسخره کردن به نام استهزا یاد شده و در موراد متعدد انسان‌هایی که دیگران را مسخره می‌کنند، مورد نکوهش قرار گرفته اند. در حقیقت چنین انسان‌هایی فاقد یکسری مفاهیم دینی هستند چرا که اگر از مهارت‌های لازم برخوردار بودند، هیچ گاه زبان و دیگر اعضای بدن خود را در راستای تمسخر انسان‌های دیگر به کار نمی‌گرفتند چرا که به این مسئله به خوبی واقف بودند که همه ما انسان‌ها مانند یکدیگر هستیم و تفاوت هایمان تنها در امور ظاهری نمایان می‌شود، اما در واقعیت ملاک برتری انسان‌ها عنصری ارزشمند به نام تقوا است.

این کارشناس علوم قرآنی خاطرنشان کرد: مسخره کردن ابعاد مختلفی دارد که مهم‌ترین آن‌ها ابعاد منفی مسخره کردن از بعد دینی و دیگری مسخره کردن از بعد اخلاقی است. در روایات دینی و منابع مذهبی نیز به فور بر این نکته تاکید شده که مسخره کردن در شان مومنان نیست و اگر خدای ناکرده فردی از چنین خصوصیتی برخوردار بود، باید خیلی زود آن را کنار بگذارد.

منبع:میزان

انتهای پیام/

عاقبت مسخره کنندگان چیست؟

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.