سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

رئیس فرهنگستان زبان فارسی:

تمدن اسلامی با علوم انسانی غربی قابل تجمیع نیست

حداد عادل در آیین افتتاحییه سومین دوره طرح ملی گفتمان نخبگان علوم انسانی گفت:تمدن اسلامی با علوم انسانی غربی قابل تجمیع نیست.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از قم؛حداد عادل،رئیس فرهنگستان زبان فارسی عصر امروز در مراسم افتتاحیه سومین دوره طرح ملی گفتمان نخبگان علوم انسانی که در مرکز همایش‌های غدیر قم برگزار شد، با اشاره به نگاه رهبر معظم انقلاب به تمدن اسلامی اظهار کرد: مقام معظم رهبری قله انقلاب اسلامی را تمدن اسلامی می‌دانند.

وی با بیان اینکه اکنون در جهان تمدن اسلامی نداریم افزود: روزگاری تمدن اسلامی در جهان واقعیت داشت، هر زمان که می‌خواهیم از تمدن اسلامی سخن بگوییم، به سراغ تاریخ می‌رویم. نشانه اینکه امروز تمدن اسلامی وجود ندارد، این است که کشورهای اسلامی در دنیای امروز تاثیرگذار نیستند، بیش از 50 کشور اسلامی داریم، اما تاثیری از این کشورها در سازمان ملل نمی‌بینیم.

 رئیس فرهنگستان زبان فارسی عنوان کرد: در زمانی که کشورهای غربی به مردم بوسنی حمله کردند، کشورهای اسلامی به جز ایران نتوانستند که به مردم این کشور کمک کنند، پس از کشتار ده‌ها هزار مسلمان در بوسنی در نهایت با ارائه طرحی از آمریکا، جنگ در این کشور به پایان رسید و یک یهودی وزیر امور خارجه بوسنی شد.

حداد عادل ادامه داد: اوج تمدن اسلامی در قرن‌های چهارم و پنجم بود و باید برای رسیدن به این تمدن پشتکار داشته باشیم. تمدن اسلامی با علوم انسانی غربی حاصل نمی‌شود، غرب پس از رنسانس با دین و مذهب وداع کرد و در کشورهای غربی انسان‌های مذهبی داریم، اما دین آن‌ها کاری به مسائل سیاسی و اجتماعی ندارد.

  رئیس فرهنگستان زبان فارسی افزود: کشورمان همانطوری که علوم پزشکی و علوم مهندسی را از غرب گرفت، این کار را در خصوص علوم انسانی انجام داد، اگر به دنبال گرفتن علوم انسانی از غرب هستیم، این کار را باید آگاهانه انجام بدیم.

وی با اشاره به نگاه خود به علوم انسانی اسلامی اظهار کرد: مراد از این واژه این نیست که ما با تمام دستاوردهای علوم انسانی غربی مخالف هستیم، اما انسان شناسی اسلام با انسان شناسی غرب متفاوت است.

حداد عادل بیان کرد: اگر انسان را یک موجود مادی بدانیم، نمی‌توانیم قائل به قدرت اختیار او باشیم، یک گره سخت در فلسفه غرب این است که چگونه قدرت اختیار انسان را توجیه کند.

  رئیس فرهنگستان زبان فارسی گفت: رهبر معظم انقلاب در سال 88 بر اهمیت اسلامی سازی علوم انسانی تاکید کردند و شورای تحول علوم انسانی براساس تاکیدات مقام معظم رهبری شکل گرفت و این شورا به 15 رشته علوم انسانی اولویت داده است.

وی تصریح کرد: تحول علوم انسانی را از چهار منظر دنبال کردیم، نخستین منظر اسلام سازی است، در اسلام سازی علوم انسانی مشکلات زیادی داریم، منظرهای دیگر تحول در علوم انسانی بومی سازی، کارآمد سازی و به روز رسانی است، مشکلات زیادی در کشور داریم، اما علوم انسانی موجود در ایران پاسخگوی این مشکلات نیست.

 رئیس فرهنگستان زبان فارسی افزود: با گسترش فضای مجازی در کشور، باید تحولاتی در زمینه رشته حقوق به وجود بیاید. تاکنون 60 برنامه درسی برای تغییر به شورای تحول علوم انسانی آمده است و پیش بینی می‌کنیم که چند هزار کتاب تحصیلی جدید باید به نگارش بیاید.

حداد عادل با اشاره به وجود جریان سکولار در دانشگاه‌ها اظهار کرد: جریانی وجود دارد که اعتقاد به علوم انسانی ندارد، تحول در علوم انسانی نیاز به همکاری وزارت علوم دارد، اسلامی کردن علوم انسانی یک ضرورت است و این کار باید یک فرآیند دائمی باشد.

وی در پایان خاطرنشان کرد: باید دانشجویان رشته‌های علوم انسانی به دنبال باز کردن گره‌های موجود در کشور باشند چرا که این دانشجویان سرمایه‌های ایران هستند.

انتهای پیام/ش

سخنرانی حداد عادل در مراسم افتتاحییه سومین دوره طرح ملی گفتمان نخبگان علوم انسانی در قم

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.