سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

باشگاه خبرنگاران جوان گزارش می دهد:

چانه زنی نانوایان بر سر چانه‌ها!/ معادله دو مجهولی قیمت نان چگونه حل خواهد شد؟

در طی روزهای اخیر زمزمه هایی مبنی بر گرانی نان به گوش می رسد، امری که هنوز دولت به‌صورت رسمی،تصمیمی در این خصوص اتخاذ نکرده است.

به گزارش خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، بدون تردید، نان از اصلی ترین کالاهای اساسی در سفره و سبد غذایی خانوارهای ایرانی به شمار می رود و لحاظ شدن هرگونه افزایش یا نوسان قیمتی، هزینه خانوارهای ایرانی و بخصوص دهک های پایین و ضعیف جامعه را تحت الشعاع قرار خواهد داد و از این حیث، عموماً حساسیت ها در ارتباط با قیمت نان بسیار بالا است و اخبار مرتبط با آن، با دقت بسیاری دنبال و پیگیری می شود.

اگرچه بسیاری از خانوارهای ایرانی، مایل به این افزایش احتمالی قیمت ها نیستند، اما در نقطه مقابل هستند افرادی که بر لزوم و ضرورت بالارفتن نرخ نان تأکید می ورزند. توجیه این طیف که اکثریت قریب به اتفاق آنها در زمره نانوایان و فعالان عرصه پُختِ این کالای اساسی به شمار می روند، برای بالارفتن قیمت ها، به افزایش هزینه ها و زیان دهی بسیاری از نانوایی ها و مقرون به صرفه نبودن فعالیت در این عرصه، معطوف می شود.

صادق حیدر زاده زنجانی، یکی از نانوایان فعال در شهر کرج، در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی، با اشاره به لزوم افزایش نرخ نان اظهار داشت: آخرین باری که شاهد افزایش نرخ نان بودیم به سال 93 باز می گردد که قریب به 30 درصد به نرخ آن، افزوده شد.

وی افزود: ما و بسیاری از همکاران بنده، دغدغه های اقشار و طبقات ضعیف جامعه را درک می کنیم، اما واقعیت این است که شرایط آنقدر برای نانوایان سخت و دشوار شده که استمرار فعالیت با وضعیت موجود سخت و دشوار است و عملاً امکان پذیر نخواهد بود.

حیدر زاده زنجانی گفت: در طول سه سال گذشته ، شاهد افزایش قیمت ها در 90 درصد از حوزه های صنفی، خدماتی، تولیدی، صنعتی و...بوده‌ایم اما در قیمت نان هیچگونه تغییری لحاظ نشده است.

این نانوای فعال در شهر کرج گفت: برخی این‌چنین عنوان می‌کنند که تغییر چندانی در نرخ  آرد و گندم ایجاد نشده که نانوایان تقاضا و درخواست افزایش قیمت را مطرح می‌کنند در صورتیکه تحلیل اشاره شده به هیچ عنوان منطقی نیست، زیرا تولید نان و عرضه آن به دست مصرف کننده، صرفاً با تأمین آرد مُیَسَر نمی شود و حصول این امر مستلزم تأمین هزینه و دستمزد کارگر، اجاره بهای مغازه، استهلاک ادوات و تجهیزات ، افزایش نرخ انرژی همچون آب،گاز،برق و...نیز است.

وی افزود: در طول سال های اخیر درتمامی عرصه های فوق، هزینه ها بالا رفته اما در نرخ نان هیچگونه تغییری ایجاد نشده است.

حیدر زاده زنجانی عنوان کرد: انتظار می رود جامعه مصرف کننده و مسئولان و دستگاه های ذی‌ربط، دغدغه های ما را نیز درک کنند، زیرا نانوایان نیز در همین جامعه و در کنار همین مردم زندگی و معیشت می کنند و شایسته نیست فعالان این عرصه به تناسب تلاش و مشقتی که برای طبخ و عرضه نان متحمل می شوند، دریافتیِ مناسبی نداشته باشند.

وی افزود: شرایط برای نانوایان آزاد پز به مراتب مطلوب تر از نانوایانی است که آرد دولتی دریافت می‌کنند و ظاهراً نظارت ها بر نانوایی های آزادپز نیز آن‌چنان که باید دقیق نیست که اگر بود شاهد اعمال نرخ های سلیقه ای در برخی از این نانوایی ها (آزاد پَز) نبودیم.

یارانه نان، مستقیم به حساب مردم واریز می شود

امیر حسین رحیمی، عضو سابق اتحادیه نانوایان در یکی از شهرستان های استان تهران در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی، با اشاره به لزوم افزایش قیمت نان و سازنده بودن این تصمیم برای جامعه مصرف کننده گفت: برخی گمان می‌کنند ثبات موجود در نرخ نان در طول سه سال اخیر، تأمین کننده منافع اقشار کم درآمد جامعه بوده و این در شرایطی است که اتفاقاً استمرار وضعیت موجود، جامعه مصرف کننده را متضرر خواهد کرد.

وی افزود: وقتی نانوا بَرآوُرد هزینه های جانبی برای اداره نانوایی افزایش یافته اما هیچگونه تغییری در نرخ نان ایجاد نشده، ناچار است برای توازن در هزینه ها و جلوگیری از زیان دهی، از کیفیت نان کم کند و یا وزن چانه ها را پایین بیاورد.

رحیمی عنوان کرد: کم نیستند نانوایانی که در طول سالیان اخیر برای جبران هزینه ها، چنین رویکردی را اتخاذ کرده اند و این ادعا با اندکی دقت در نان های خریداری شده در سفره خانواده های ایرانی، قابل اثبات خواهد بود.

این عضو سابق اتحادیه نانوایان در یکی از شهرستان های استان تهران گفت: البته مقاومت هایی که برای افزایش قیمت نان صورت می‌گیرد و مخالفت برخی از دستگاهای ذی‌ربط نیز ریشه در حسن نیت آنها و نگرانی از معیشت و بالارفتن هزینه اقشار کم در آمد دارد ، اما می طلبد دغدغه ها و نگرانی ها دوسویه باشد و البته با اتخاذ تدابیر هوشمندانه به راحتی می توان این موضوع را مدیریت نمود.

وی افزود: به اعتقاد بنده دولت باید نسبت به افزایش قیمت نان، تصمیمات مقتضی را اتخاذ کند و در مقابل، یارانه نان را افزایش دهد و این افزایش قیمت را در حساب سرپرست های خانوار و یارانه دریافتی ماهیانه خانواده ها لحاظ نماید.

رحیمی گفت: در حال حاضر آرد عرضه شده به نانوایی ها با قیمت های متفاوتی عرضه می شود که بر حَسَبِ آزاد پز یا دولتی بودن نانوایی ها ، مُتِغَیِر است.

این عضو سابق اتحادیه نانوایان عنوان کرد: از سوی دیگر دولت نرخ تضمینی خرید گندم را 1300 تومان می بندد، اما در فرآیند عرضه به نانوایی ها در قالب آرد، سوبسیدهایی را برای آن لحاظ می‌کند که قیمت ها بواسطه آن کاهش می یابد و همین دوگانگی قیمت، مسبب سوء استفاده و فساد و قاچاق آن به خارج از کشور می شود که در صورت یکسان شدن نرخ ها و افزایش یارانه نان و واریز آن به حساب سرپرست خانوارهای کم درآمد، می توان علاوه بر حمایت مؤثر از طبقات ضعیف، زمینه بروز فساد و سوء استفاده سودجویان از نرخ های چندگانه را به حداقل ممکن محدود ساخت.

وی در خاتمه یادآور شد: امید آن می رود با اطلاع رسانی دقیق به مردم و تلاش برای اقناع ساختن عموم و همچنین اتخاذ تدابیر مؤثر، با فوریت تمام نسبت به این موضوع تصمیم گیری شود که قطعاً ثمرات و نتایج آن برای جامعه مصرف کننده و نانوایان، توأمان با یکدیگر مطلوب اثر و مفید خواهد بود.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۲
در انتظار بررسی: ۰
امیرعلی
۱۳:۲۸ ۱۶ شهريور ۱۳۹۶
سلام همشهریان من متولد ۶۵ هستم و۱۷سال است نانوایی کار میکنم الان همه ی کارها برعکس شده من که ۱۷سال است درنانوایی کار میکنم و همه فن حریف هستم نتوانستم یک مجوز بگیرم وبه جاش مجوز رابه کسانی میدن که از کار نانوایی هیچی نمیداند تازمانی که این کارها اصلاح نشود نانواها ضرر میکنند و مردم نان بی کیفیت باید بخورند چون هرکسی را بهر کاری ساختند
ناشناس
۱۰:۴۷ ۲۶ مرداد ۱۳۹۶
دستگاه نان پزدرست کنیدخونگی باشه شام ونهار چطور درست می کنیم اونهم درست می کنیم دیگه گازوبرق توهمه خونه هاهست
ناشناس
۰۷:۴۶ ۱۴ مرداد ۱۳۹۶
ای کاش گرون شه ما که قید پیاز,مرغ,.... رو زدیم
ناشناس
۲۰:۳۶ ۱۳ مرداد ۱۳۹۶
کیفیت نان بسیار بسیار بداست
ناشناس
۱۹:۱۰ ۱۳ مرداد ۱۳۹۶
این مگه میخاد گروه بشه؟؟؟
ناشناس
۱۶:۴۱ ۱۳ مرداد ۱۳۹۶
خواهشا اينطور رفتار نكنيد من پدرم٣٠سال نونوايي داره و داره فقط ضرر ميكنه نونش قيمت اتحاديس دونه٣٠٠تومن هستش همه شماميرين نون ازاد هزاري يا٥٠٠ميخريد مگ نونوليي چقدر سود داره پدر من شب اخر دخلش روزي٢٠هزار تومن براش ميمونه صافي شاگرداش دوبرابر سود پدر من دارن ميگيرن بعد ما چطور مرغو گوشت بخريم؟همه شما شغل داريد منظريد گرون بشه سود كنيد
ناشناس
۱۶:۳۸ ۱۳ مرداد ۱۳۹۶
سلام نمیدونم نانوا هم گناه دارن دوسال قیمت تغییر نکرده ثابت مانده . باید دنبال راهکار باشیم . حداقل بهای تمام شده شو کاهش بدیم
ناشناس
۱۲:۲۰ ۱۳ مرداد ۱۳۹۶
نان 100 تومانی رو کردین 500 تومان باز برا چی میخواین گرونش کنین؟ اینا چون سود چند برابری از فروششان نمیکنن شاکی هستن . در کل دولت هم بایستی حمایت بکنه نه اینکه فقط مردم جورشو بکشن . نان جز غذای و مایحتاج مصرفی و اصلی مردم محسوب میشود.
ناشناس
۱۱:۰۸ ۱۳ مرداد ۱۳۹۶
یهتره نون بخریم بزایرم تو یه شیشه ای دربسته تماشا کنیم پنیر بخریم بزاریم توی شیشه نون بهش بمالیم همه مردم که جیبشون پرنیس هرروز گرون میکنن نان را دور نان خمیر وسط سوخته وزن قانونی خیلی کم اعتراض کنی مسخره میکنن
ناشناس
۰۹:۵۸ ۱۳ مرداد ۱۳۹۶
مرغ که نمیخوریم گوشت هم نمیخوریم میوه هم که دیگه نگو جدیدا پیاز هم نمیتونیم بخوریم فقط مونده نون اونو هم که از سبد غدایی مون بگیرید دیگه رسما کارمون تمومه
ناشناس
۰۹:۰۰ ۱۳ مرداد ۱۳۹۶
ای کاش گرون شه ما که قید پیاز,مرغ,.... رو زدیم نون هم دیگه نمی خوریم دیگه چی کار کنیم بذار اونا بخورن که ژن برتر دارن
ناشناس
۰۶:۴۲ ۱۳ مرداد ۱۳۹۶
آفرین به خدا دیگه کار کردن برای پدر من که یک نانوا درست کاره سخت شده آخه نه مثل بعضی ها از چانه خمیر کم میکنه نه کیفیتشو کم میکنه ما هم تو این جامعه زندگی میکنیم مردم چرا باید معترض باشند یه بیسکوییت کوچیک میخرند ۱۰۰۰ تومن ولی به یه مدت ۵۰۰ تومنی میگن گرون آخه تو رو خدا انصافا کجاش گرونه یه دونه نون حداقل ۳ نفرو سیر میکنه ولی یه بیسکوییت یه بچه کوچولو رو هم سیر نمیکنه فقط انصاف به خرج بدین