یکی از افسران افغان کمونیست که در کنار روسها میجنگید گفت که شوروی به این دلیل شکست خورد که نتوانست بر تصویر ایجاد شده خود نزد مردم افغانستان به عنوان کافران منکر خدا غلبه کند.
اما امروز روسیه در تلاش است که با استفاده از نارضایتیهای مردم افغانستان و نتایج ناامیدکننده پس از مداخله نظامی آمریکا و ناتو در این کشور، چهره خود را بهبود ببخشد.
روسها با افزایش فعالیتهای سیاسی، اقتصادی و تبلیغاتی خود در تلاش هستند تا چهره خود را بهبود بخشند و با توجه به فساد گسترده و موانع پیشرفت در افغانستان، نفوذ خود را بار دیگر در این کشور تثبیت کنند.
جدا از دستاوردهایی که سالهای اخیر در برخی بخشها صورت گرفته است، بسیاری از افغانهایی که از بهبود بحران امنیتی و اقتصادی ناامید شدهاند، افغانستان را به مقصد دیگر کشورها ترک میکنند.
از سوی دیگر، باوجود تلاش نیروهای امنیتی، حملات تروریستی همچنان در حال افزایش است و بنظر میرسد که حکومت افغانستان قادر به ایجاد امنیت در سراسر این کشور نیست.
بر اساس مرکز مطالعات معاصر افغانستان در مسکو، روسیه در تلاش است تا با ایجاد روابط نزدیک با حکومت افغانستان وقایع این کشور را شکل داده و درباره مسائل افغانستان تاثیرگذار باشد.
از سوی دیگر نیز روسیه در سال ۲۰۱۶ کارمندان سفارت خود را در کابل افزایش داد و قرارداد امنیتی را نیز با افغانستان به امضا رساند. مسکو همچنین در سال گذشته میلادی ۱۰ هزار قبضه کلاشنیکوف به این کشور تحویل داد.
در حوزه اقتصادی نیز، «ضمیر کابلوف» نماینده ویژه «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه در دیدار ماه فوریه خود با «اشرف غنی» رئیسجمهور افغانستان وعده داد تا از بخش مسکن این کشور حمایت خواهد کرد.
سفارت روسیه همچنین ۲۰ میلیون دلار برای بازسازی مرکز دوستی شوروی هزینه کرد؛ برای بهبود روابط با مردم افغانستان نیز سفارت این کشور این مرکز را با عنوان مرکز فرهنگی روسیه بازگشایی کردند.
و این تنها یکی از ۱۵۰ پروژهای است که مسکو برای بازگرداندن نفوذ اقتصادی و فرهنگی خود در افغانستان انجام داده است.
با وجود اینکه هزینههای مسکو نسبت به میلیاردها دلار هزینهای که دیگر کشورها میکنند، روسیه بر خلاف آمریکا ابزار تبلیغاتی مناسبی برای به اطلاع رساندن پروژههای کمکی خود دارد.
همچنین در تلاش برای ایجاد تصویر بهتری از خود میان مسلمانان، مسکو آشکارا اعلام کرده است که از طالبان برای مقابله با داعش و حمایت از روند صلح حمایت میکند.
این در حالی است که ژنرال «جان نیکلسون» فرمانده نیروهای آمریکایی و ناتو در افغانستان و دیگر مقامات آمریکایی نظر دیگری داشته و مسکو را به حمایت از طالبان برای بیثباتی افغانستان و از بین بردن منافع آمریکا در این کشور متهم میکنند.
با این حال میتوان این گونه گفت که اگرچه روسها به دلیل نداشتن منابع و یا پشتیبانی مردمی برای ادامه حضور نظامی خود در طی ۹ سال در افغانستان اشتباه بزرگی را مرتکب شدند، اما به نظر میرسد که از این موضوع درس گرفته باشند.
همانطور که ژنرال «والری گرامیزوف» رئیس ستاد ارتش روسیه میگوید: روسیه بطور موفقیتآمیزی در حال استفاده از راهکارهای غیرنظامی برای دستیابی به اهداف سیاسی و استراتژیک خود است.
انتهای پیام/
برای اطلاع از آخرین اخبار افغانستان به کانال تلگرامی ما بپیوندید