به گزارش خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از شهرکرد؛ استان چهارمحال و بختیاری با وجود داشتن تنها یک درصد از مساحت ایران، دارای منابع قابل توجه آب کشور و منشأ معروف ترین رودخانههای دائمی جنوب غربی و مرکزی ایران یعنی کارون و زاینده رود میباشد.
در این استان چشمههای مختلفی نیز وجود دارد که علاوه بر ایجاد جاذبههای گردشگری و زیباییهای طبیعی زمینه مناسبی را برای ایجاد کارخانههای آب معدنی فراهم کرده است.
از چشمههای معروف میتوان به چشمه دیمه، چشمه زنه هفشجان، چشمه شلمزار، چشمه کوهرنگ، چشمه مایک، چشمه برم لردگان، چشمه سیاسرد بروجن و چشمه آب سرده کوهرنگ اشاره کرد.
ما هم در سفر یک روزه خود، ۱۵۳ کیلومتر از شهرکرد مرکز استان چهارمحال و بختیاری دور شدیم تا به بخش بازفت شهرستان کوهرنگ رسیدیم.
از اینجا به بعد به دلیل صعب العبور بودن جاده اتومبیل خود را عوض کردیم تا به روستای نازی بخش بازفت برسیم.
در کوههای اطراف این روستا چشمهای به اسم «چشمه نازی» وجود دارد که به چندین شاخه تقسیم میشود تا به پایین کوه برسد.
چشمه نازی که از ارتفاعات زرد کوه بختیاری سرچشمه میگیرد، به گفته هومان خاکپور کارشناس اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری، در پایین دست وارد یک سازند نمکی (گنبد نمکی) می شود که با عبور از سازند و در پی حل شدن املاح نمک در داخل این آب، شور میشود.
وی گفت: آبی که از این گنبد نمکی خارج میشود شور است و چون این چشمه در دامنه کوه قرار دارند فرصت تبخیر پیدا میکند که باعث بر جای ماندن نمک در مسیر آب می گردد.
خاکپور اضافه کرد: مردم محلی این منطقه از دیرباز با برداشت نمک از این نمکزار امرار معاش میکنند.
پس از گذشت چندین کیلومتر ماشین سواری و پیاده روی به نمکزار نازی رسیدیم که زنان روستا در آن مشغول برداشت نمک بودند. جلو رفتم و با یکی از خانمها مصاحبه کردم.
سین: مشغول چه کاری هستین؟
جیم: من از بچگی تا الان در این روستا و نمکزار نمک برداشت می کنم.
سین: به غیر از برداشت نمک چه فعالیت دیگری انجام میدهید؟
جیم: زنان این روستا تنها شغل و درآمدشان همین برداشت نمک است تا کمکی به تأمین خرج خانواده و فرزندانشان باشد.
بچهها هم به همراه مادران خود برای برداشت نمک به این نمکزار آمده بودند. یکی از آن بچهها در مصاحبه با من گفت: ما به اینجا میآییم تا هم برداشت نمک را یاد بگیریم و هم بازی کنیم.
جالب است بدانید که از آب شور چشمه نازی در سرزمین آبهای شیرین کشور استفادههای دیگری هم میشود.
در مسیر این چشمه چند مزرعه پرورش ماهی وجود دارد که مردان این روستا هم در این مزارع مشغول به کار هستند.
پرویز منصوری مدیر امور شیلات و آبزیان اداره کل جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری گفت: بدن ماهی قزل آلا از نظر فیزیولوژی به گونهای است که میتواند در آبهای شور زندگی کند.
وی افزود: شوری آب چشمه نازی بعد از گذشت از گنبد نمکی، علاوه بر اینکه استرس ماهی را کم میکند، سبب افزایش میزان تولید میشود.
وارد یکی از مزرعههای پرورش ماهی شدم و با یکی از کارگران مصاحبه کردم.
سین: از کی در این مزرعه مشغول به کار هستید؟
جیم: ۱۵ سال است که در این مزرعه مشغول به کار هستیم.
سین: وضعیت تولید و درآمدتان چگونه است؟
جیم: خوشبختانه ماهی در این آب به خوبی رشد میکند و ما هم از درآمد این مزرعه راضی هستیم.
سین: چند نفر در این مزرعه مشغول کار هستند؟
جیم: در این مزرعه ۱۰ نفر از اهالی روستای نازی مشغول به کار هستند.
سین: در این روستا بیکار هم وجود دارد؟
جیم: اکثر مردان این روستا در زمینه پرورش ماهی مشغول به کارند و دیگر مجبور نیستند برای کسب درآمد به روستاها و شهرهای دیکر بروند.
بازفت از بخشهای شهرستان کوهرنگ و یکی از ایلراهها و محلهای کوچ عشایر در چهارمحال و بختیاری است که مرکز آن در ۱۹۰ کیلومتری شهرکرد مرکز استان قرار دارد.
انتهای پیام/ف