سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

تبریز؛

تثبیت وضعیت دریاچه ارومیه با وجود کاهش نزولات جوی در سال آبی جاری

مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی با اشاره به کاهش بارندگی در سال آبی جاری گفت: وضعیت دریاچه ارمیه در وضعیت پایدار و ثابت قرار دارد و این نشان دهنده اقدامات احیایی در دولت یازدهم است.

به گزارش خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از تبریز؛حمید قاسمی، با اعلام این مطلب اظهار داشت: تراز آبی دریاچه ارومیه در زمان حاضر عدد ۱۲۷۰,۷۲ را نشان می دهد که با توجه به کاهش ۳۶ درصدی میزان نزولات جوی در سال آبی جاری نسبت به سال آبی گذشته، حدود ۲۲ سانتی متر کاهش تراز را نشان می دهد و با وجود کاهش چشم گیر نزولات جوی ارتفاع آب دریاچه ارومیه در مقایسه با ابتدای سال آبی جاری حدود ۲۰ سانتی متر بالاتر است.

وی ادامه داد: هرچند ارتفاع سطح آب این دریاچه نسبت به اول سال آبی جاری حدود ۲۰ سانتی متر بالاتر است اما با توجه به شروع فصل گرما به علت تبخیر و همچنین قطع ورودی آب به دریاچه ارتفاع آن کاهش می یابد ولی با این وجود وضعیت پایدار و ثابت دریاچه ارومیه بهترین خبر برای دوستداران طبیعت و مردم منطقه است.

قاسمی با تحلیل مقایسه‌ای وضعیت بارش حوضه آبریز و تراز دریاچه ارومیه گفت: با توجه به بارش متوسط سالانه ۳۳۹ میلی متری در سال های آبی ۸۹ تا ۹۲ و بارش متوسط سالانه ۲۶۹ میلی متر در سال های ۹۳ تا ۹۶ مشخص می شود با وجود کاهش میزان بارش از زمان تشکیل ستاد احیا دریاچه ارومیه در دولت تدبیر و امید، تراز آبی دریاچه ۲۲ سانتی متر افزایش داشته است.

وی اظهارکرد: تراز دریاچه ارومیه در چهار ساله قبل از تشکیل ستاد احیا دریاچه ارومیه به میزان ۹۶ سانتیمتر کاهش داشته است و این امر مبین تاثیر اقدامات احیایی انجام یافته بر وضعیت دریاچه در طول دولت یازدهم است .

مدیر کل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی با تاکید بر اینکه بارندگی سال جاری ۳۶ درصد نسبت به سال گذشته و ۲۲ درصد نسبت به دراز مدت کاهش داشته است، گفت: باوجود شرایط خشکسالی، دریاچه ارومیه وضعیت تثبیت خود را نسبت به اول سال تشکیل ستاد احیاء حفظ کرده و حدود ۲۲ سانتی متر نیز افزایش داشته است.

وی در خصوص دلایل تغییر رنگ دریاچه ارومیه در فصل گرما گفت: با توجه به وضع اکولوژیکی کنونی دریاچه ارومیه که در وضعیت اشباع شوری و وارد نشدن آب های شیرین و کاهش شدید اکسیژن قرار دارد در چنین شرایط اکولوژیکی از گونه ی جلبک های دونالیلاپریدیس و دونالیلا سالینا، گونه دوم به دلیل شرایط فوق الذکر غالبیت پیدا کرده و با تولید رنگدانه بتاکاروتن بیشتر در آن موجبات تغییر رنگ و ظهور سرخی دریاچه می شود و این جلبک به عنوان غذای آرتمیا نیز محسوب می شود.

قاسمی همچنین اضافه کرد: در شرایط مذکور رشد و تکثیر گروهی از باکتری های هالوفیت از گروه هولوباکتریوم ها و هولوکوکوس مساعد می شود و این باکتری ها دارای رنگ ریزه های باکترو رودوپسین هستند و این رنگ ریزه ها به رنگ زرشکی بوده و آب دریاچه بالاخص در سواحل که دارای تابش شدید نوری و نفوذ نوری هستند را به رنگ سرخ در می آورد.

وی یکی دیگر از دلایل قرمز شدن آب دریاچه را کاهش شدید اکسیژن، افزایش دمای آب دریاچه و شوری اشباع دانست.

مدیر کل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی گفت: تمامی این دلایل موجب عدم تبدیل ترکیبات آمونیوم (از تجزیه مواد آلی ورودی به دریاچه) به ذخایر نیتراتی آن شده و در نتیجه تولیدات اولیه آن موجبات افزایش فعالیت شیمیوتروف ها به جای فتوسنتز کننده ها می شود و این عمل باعث تولید بیشتر این باکتری ها در دریاچه نیز می شود و چنین تغییراتی از دریاچه های شور جهانی نظیر گریت سالت لیک (۱۹۸۰) و دریاچه یوتا (۱۹۹۰) و بحرالمیت در اردن نیز دیده شده است.

وی افزود: این وضع قرمز شدن آب دریاچه ارومیه با کاهش دمای آب، شروع وزش بادهای منطقه ای و کاهش شدت و زمان نور خورشید و افزایش آب های ورودی به تدریج از بین خواهد رفت.

قاسمی با درخواست مشارکت هر چه بیشتر همگانی ذینفعان جهت احیاء دریاچه ارومیه گفت : برای گذر از مرحله تثبیت و احیای هر چه سریعتر دریاچه ارومیه می بایست ستاد احیاء دریاچه نسبت به پیگیری تحقق طرح های ادامه دار و هماهنگی بیشتر فعالیت های انجام شده توسط دستگاه های مختلف اقدامات لازم را به عمل آورد . 

انتهای پیام/خ

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.