شاؤول ینای، شرقشناس اسرائیلی در این زمینه گفت: محمد بن سلمان جانشین جدید پادشاه عربستان در سالهای گذشته نقش موثری در بی ثباتی عربستان داشته است. وی خاطر نشان کرد: تا کنون دو مسئولیت مهم کشور یعنی امور دفاعی و اقتصادی به بن سلمان بی تجربه سپرده شده است.
وی افزود: هنگامی که بن سلمان بعنوان وزیر دفاع منصوب شد جنگ یمن علیه حوثی ها [انصارالله] را به راه انداخت و تاکید داشت به راحتی آنان را شکست خواهد داد اما این اقدام نه تنها عربستان را گرفتار جنگی طولانی پر هزینه و بی فایده کرد بلکه مرزهای جنوبی این کشور را نیز در معرض حملات پی در پی قرار داد. به این ترتیب بن سلمان ضعف نظامی عربستان را برملا کرد و احتمال وقوع درگیری مستقیم این کشور و ایران، حامی حوثی ها، را افزایش داد.
ینای گفت: از زمانی که بن سلمان به جانشینی ولیعهد رسید از نقش ولیعهد در موضوع عملیات تروریستی عربستان و حوادث سال 2016 و آسیب دیدن حجاج در مکه، به تندی انتقاد می کرد و با سوءاستفاده از دشمنی جوانان عربستان با محمد بن نایف (شاهزاده تاریکی) وی را مسئول مستقیم این حوادث معرفی می کرد.
ینای افزود: در محافل حکومتی نشانه هایی از بی ثباتی در چارچوب خشم روز افزون از اقدامات ملک سلمان برای مطرح کردن پسرش با وجود جوانی و بی تجربه بودن وی به چشم می خورد. با وجود تجربه های گذشته (ویرانی عربستان به سبب درگیری بر سر حکومت بین برادران) این عوامل در کنار بحران های اقتصادی، اجتماعی و منطقه ای، عربستان را در معرض هرج و مرج قرار می دهد.
ینای بر این باور است که برای درک اقدامات ملک سلمان دو گونه تفسیر میتوان داشت: نخست چالشهای اقتصادی است که عربستان در معرض آن قرار دارد، از جمله سقوط قیمت نفت و افزایش بی سابقه بودجه بخش امنیتی. متقابلا نسل جدید انتظار دارد اصلاحاتی انجام شود که بر اساس آن، امتیازاتی که به مردم داده می شد و آنها انتظار استمرار آن را دارند، ادامه پیدا کند. در عین حال بن سلمان وعده داده است تا سال 2030 برای شش میلیون نفر بویژه جوانان فرصت شغلی ایجاد خواهد کرد. اما تفسیر دوم به اثرات زلزله منطقه ای بر میگردد.
این شرق شناس اسرائیلی تاکید کرد: این روزها عربستان در صدر جبهه درگیری بین کشورهای عربی سنی با ایران و همپیمانان شیعی آن قرار دارد. وی افزود: کشورهای لبنان، سوریه، عراق، یمن و قطر شاهد درگیری هستند که آینده منطقه و حتی عربستان را نیز رقم خواهد زد. بن سلمان بیشتر این اختیارات مهم را در دست دارد و باید سقوط کشورهای عربی همپیمان ایران را تضمین کند یا اینکه این کشورها به این باور برسند که عربستان با جدیت با محور شیعی مخالفت خواهد کرد.
ینای در پایان گفت: ولیعهد جدید عربستان از سال 2015 نقش مهمی در برهم زدن ثبات سیاسی عربستان داشته است. تنها طرفی که می تواند دستور پادشاه را لغو کند شورای سلطنتی است. این شورا با این ادعا که اوضاع نامساعد جسمانی شاه به او اجازه تصمیم گیری آگاهانه برای حفظ منافع کشور را نمی دهد می تواند او را برکنار کند. در چنین شرایطی بن سلمان نیز برکنار خواهد شد و حتی ممکن است برای مدتی طولانی تبعید شود.
انتهای پیام/