سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

نگرانی کشاورزان مازندرانی به علت کاهش آب در سفره‌های زیرزمینی

مازندران بهار امسال را با کاهش ۴۳ درصدی بارندگی نسبت به بهار سال قبل پشت سر گذاشته و این امر سبب نگرانی کشاورزان نسبت به پائین رفتن آب سفره‌های زیرزمینی و خشکسالی شده است.

به گزارش خبرنگار گروه استان های  باشگاه خبرنگاران جوان ، هواشناسی مازندران در تازه‌ترین گزارش از وضعیت بارندگی، میزان بارش در سه ماه بهار امسال را حدود ۹۲ میلی متر اعلام کرد.

این میزان بارندگی نسبت به میانگین بلند مدت حدود ۱۶ درصد کاهش و نسبت به مدت مشابه سال گذشته حدود ۴۳ درصد کاهش نشان می‌دهد.
میزان بارش در سه ماه بهار سال گذشته حدود ۱۶۲ میلی متر بوده است.

بر اساس گزارش هواشناسی مازندران بیشترین کاهش بارندگی در فصل بهار امسال به ترتیب در ۱۵ ایستگاه هواشناسی مازندران از گلوگاه حدود ۳۷ درصد، دشت ناز ۳۱، کجور ۲۷، بابلسر ۲۵، ساری، ۲۴، کیاسر ۲۲، بلده ۲۱، پل سفید ۱۹، نوشهر ۱۴، آلاشت ۱۲، بندر امیر آباد ۱۱، رامسر ۱۰، سیاه بیشه هفت و قراخیل قائمشهر ۲ درصد کاهش بوده است.

هر چند خرداد ماه کم بارش‌ترین ماه‌های سال در استان مازندران محسوب می‌شود، اما در خرداد ماه امسال خیلی کمتر از نرمال بارش اتفاق افتاد.
در خرداد ماه امسال حدود ۳ میلیمتر باران در مازندران باریده است که نسبت به میانگین بلند مدت حدود ۸۸ درصد و نسبت به خرداد سال گذشته حدود ۹۱ درصد کاهش نشان می‌دهد.

تحلیل هواشناسی مازندران از متوسط بارش ۹ ماهه سال زراعی (سال آبی ۹۵- ۹۶ از مهر ماه سال قبل تا پایان خرداد ماه امسال) نشان می‌دهد که حدود ۴۹۸ میلمتر بارندگی در استان اتفاق افتاده است که نسبت به دوره بلند مدت حدود ۱۳ درصد و نسبت به مدت مشابه سال زراعی گذشته حدود ۲۴ درصد کاهش داشت.

بر اساس آمار سازمان جهاد کشاورزی مازندران امسال ۲۱۳ هزار هکتار از زمین‌های کشاورزی استان زیر کشت برنج رفته است و اکنون در مرحله خوشه دهی قرار دارد.

دوره کاشت، داشت و برداشت شالی در مازندران از زمان نشاء بسته به شرایط جوی ۷۵ تا ۹۰ روز است و شالیزار‌ها نیز پس از مرحله نشاء تا به بار نشستن محصول به بیشترین میزان آب نیاز دارند.

از آنجایی که در سه سال اخیر کشت دوباره نشا برنج یا تولید برنج به روش پرورش ساقه شالی (رتون) در شالیزار‌های مازندران رونق خاصی گرفته است، بارندگی در فصل بهار از اهمیت خاصی برای پر شدن حفره‌های زیر زمینی و آبیاری شالیزار‌ها دارد؛ بنابراین کاهش بی سابقه بارندگی در فصل بهار امسال، کشاورزان مازندران را برای کشت دوم شالی نگران کرده است.

اگر چه آب شالیزار‌های مازندران در سال‌های نه چندان دور بیشتر از آب بندان‌هایی تامین می‌شد که ذخایر آبی آن را بارش‌های پائیزی و زمستانی تامین می‌کرد، ولی روی آوری کشاورزان به کشت بیشتر برنج از دهه ۶۰ به بعد و خشکسالی‌های ۳۰ سال اخیر سبب شد تا بهره برداری از آب‌های زیرزمینی مورد توجه قرار گرفته و افزایش یابد.

بر اساس آمار شرکت آب منطقه‌ای مازندران، هم اکنون حدود ۸۱ هزار حلقه چاه عمیق و نیمه عمیق دارای پروانه بهره برداری در استان وجود دارد.

اگر چه آمار رسمی و دقیقی از تعداد چاه‌های غیرمجاز وجود ندارد، ولی گمانه زنی‌ها آمار این بخش را تا ۲ برابر چاه‌های مجاز هم برآورد می‌کند.

استان مازندران ۱۲۰ رودخانه اصلی و فرعی دارد که حدود ۴۶۰ هزار هکتار از اراضی زراعی و باغی استان به روش‌های مختلف از جمله سردهنه‌ها، آبیاری می‌شوند.

مازندران دارای ۲ سد بزرگ شهید رجایی و البرز و هشت سد کوچک با ظرفیت ۳۲۴ میلیون مترمکعب است که امسال به طور میانگین ۸۵ درصد ظرفیت این سد‌ها پر شد.

۸۰۰ قطعه آببندان با ظرفیت ۳۵۰ میلیون متر مکعب در استان مازندران وجود دارد که امسال ۹۶ درصد از ظرفیت این آببندان‌ها نیز پر شد.

بر اساس آمار‌های رسمی، توان بالقوه آب مازندران در حد ۶ میلیارد و ‎ ۶۰۰ میلیون مترمکعب است که از این مقدار چهار میلیارد و ‎ ۹۰۰ میلیون مترمکعب آب‌های سطحی و بقیه آب‌های زیرزمینی است.

به طور میانگین سالانه حدود یک میلیارد و ‎ ۵۵۰ میلیون مترمکعب آب در بخش آب‌های سطحی و یک میلیارد و ‎ ۳۵۰ میلیون مترمکعب در بخش آب زیرزمینی در مازندران بهره برداری می‌شود.

مازندران با تولید سالانه ۹۵۰ هزار تن برنج سفید، ۴۲ درصد برنج مورد نیاز کشور را تامین می‌کند.

 

منبع ایرنا

انتهای پیام/ف

کاهش بارندگی و نگرانی کشاورزان مازندرانی

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.