سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

فطریه مهمان شب عید فطر بر عهده کیست؟

فطریه مهمان شب عید فطر به عهده کیست، یکی از سؤالاتی است که در باب زکات فطره مطرح می‌شود.

به گزارش خبرنگار حوزه قرآن و عترت  گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، یکی از سؤالاتی که در باب زکات فطره مطرح می‌شود؛ این است که فطریه مهمانی که فقط شب عید فطرمهمان شده است، به عهده صاحبخانه است یا خود مهمان. در این گزارش پاسخ مراجع عظام تقلید را برای این سوال ارائه داده ایم:

فطریه میهمان به فتوای حضرت آیت الله خامنه‌ای

میهمان اگر نان‌خور صاحب‌خانه محسوب شود، کفاره او به عهده‌ میزبان است مگر اینکه _میهمان_فطریه را به وکالت از طرف او پرداخت نماید. توجه داشته باشید میهمان با یک شب نان‌خور محسوب نمی‌شود و فطریه به عهده خودش است.

فطریه میهمان بر عهده صاحبخانه نیست، مگر اینکه برای چند شب میهمان او باشد، به طوری که نان خور او محسوب شود.

نظر آیت الله سیستانی درباره پرداخت فطریه مهمان

کسی که تنها براى افطار شب عید دعوت شده نان خور به حساب نمی‌آید و فطره‌اش بر صاحبخانه نیست.

چنانچه میهمان قبل از غروب وارد بر صاحبخانه شود و آن شب نان‌خور وی باشد، زکات فطره اش بر عهدۀ میزبان است.

پرداخت فطریه میهمان به عهده چه کسی می‌باشد؟

آیت الله مکارم شیرازی: میهمانى که پیش از غروب شب عید فطر با رضایت صاحب خانه وارد شده و نانخور او محسوب مى‏ شود (یعنى تصمیم دارد مدتى نزد او بماند) دادن زکات فطره او نیز واجب است، امّا اگر فقط براى شب عید دعوت شده فطره او بر میزبان واجب نیست.

فطریه مهمان از نظر آیت الله نوری همدانی

فطره مهمانی که پیش از غروب شب عید فطر با رضایت صاحبخانه وارد شده و نان‌خور او حساب می‌شود، بر صاحبخانه واجب است اما فطره مهمانی که بعد از غروب شب عید فطر وارد شده بر صاحبخانه واجب نیست اگر چه پیش از غروب او را دعوت کرده باشد و در خانه او هم افطار کرده باشد.

میهمان شب عید فطر، فطریه ندارد

بنا بر فتوای اکثر مراجع تقلید، فطریه کسی که اول مغرب شب عید (نه غروب) نان‌خور کسی محسوب شود، بر او واجب است. صرف اینکه نان او را در شب عید بخورد کافی نیست؛ بلکه باید نان‌خور او حساب شود. بنابراین مهمانی که فقط افطار کسی را می‌خورد و نان‌خور او محسوب نمی‌شود، فطریه او بر میزبان واجب نمی‌شود.

کسی که پول فطریه را تا ظهر روز عید فطر ندارد، قرض کردن بر او واجب نیست. هر چند اگر قرض کند و ادا نماید صحیح است. البته اگر قرضی نکرده باشد، بعد از دریافت حقوق باید فطریه را بپردازد.

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۲
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۶:۴۴ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۲
فطریه مردم ایران رو باید دولت رئیسی بده ،ما که نون نداریم بخوریم فطریه واجب نیست
Ghrm
۲۰:۳۴ ۱۱ ارديبهشت ۱۴۰۱
حالا ملت ماندن مشکلشون اینه
ناشناس
۲۰:۱۸ ۱۱ ارديبهشت ۱۴۰۱
مهمان درسته
نه
میهمان!
فارسی را درست بنویسید
ناشناس
۱۹:۱۱ ۱۱ ارديبهشت ۱۴۰۱
فطریه چه زود به روز رسانی میشه ولی یارانه همون 45 تومن مونده
ناشناس
۰۷:۴۲ ۲۳ ارديبهشت ۱۴۰۰
شوهر خاله زندایی اینا
ناشناس
۰۴:۲۵ ۲۳ ارديبهشت ۱۴۰۰
مصداق فطریه میهمان که برعهده میزبان گذاشته شده است جنبه استنتاج خاض حقوقی دراحکام است وبرعمومیت مردم متبادر نمی شود واین حکم الهی به این خاطر وضع شده که افراد متمول که دارای نوکر وغلام وخادم وکنیز هستند باید برای افراد مستمند زیر دست خود نیز صدقات فطریه بپردازند وآنها رادر ثواب جشن عید فطر سهیم نمایند که باعث خوشنودی خداشوند ولی ورود هرگونه میهمان متفرقه خویشاوند یا نا آشنا که جزء اهل خانواده و هم سکونت خانواده نیستند چه میهمان عادی باشند وچه میهمان افطاری باشند فطریه آنها بر عهده میزبان نیست ولی احتیاط مستحب آن است که میزبان به برکت عید فطر میهمانان شب عید فطر را مشعوف سازد چون دین اسلام دین بخشایش ها وگشایش هاست ولی اگر میزبان تمکن مالی مناسبی نداشته باشد وفقط برای کسب رضایت حق وصله رحم ودادن افطاری بسنده کند حق فطریه شب عید فطر برمیزبان مترتب نمی شود چون تظلمی صورت می گیرد واگر میزبان اعلام کند که فطریه میهمان را نمی پردازد یا از پرداخت آن ناتوان باشد یا بطور پوشیده ابراز ناراحتی کند که چنین استنباط شود که او توانایی مالی ندارد یا احکام شب عید فطر را نمی دانسته وغافلگیر شده است پرداخت فطریه میهمان ازاو ساقط است چون حق رضایت او وتوانایی اوشرط پرداخت فطریه است بنابراین نظریه مراجع بزرگواربرمقلدین وجوب اجرایی دارد ولی برای مقلدین سایر علمای مخالف رای حاضر بدون بیان مصادیق وشرایط لازمه حجیت ندارد ولی درکل جامعه امروزی چون فطریه شب عید میهمان به یک مساله جهت سوء استفاده عمومی ازاحکام تبدیل شده است نظریه آیت اله خامنه ای بر افتاتات سایر مراجع ارجح است ولی ازمنظر عقلی وغیراحکامی کسی که تمکن مالی ندارد بهتر است که شب عید فطر میهمان دعوت نکند تا دچارشائبه پرداخت فطریه میهمان نشود بنابراین مراجع دراین زمینه باید بیشتر دقت کنند که حقی جابجا نشود و کسی بخاطر رودربایستی یا غفلت مورد تظلم قرارنگیردگرچه حکم فقط یکی است وآن اینکه فطریه میهمان فقط برگردن میزبان است چه میهمان ناخوانده باشد وچه میهمان دعوت شده باشد وچه نان خورمیزبان باشد وچه نان خور میزبان نباشد واین روز محل آزمایش ایمان مومنین است واگر میزبان هم توانایی مالی نداشته باشد بطور استثنا می تواند درطول سال یا سالها بپردازد زیرا فطریه میهمان نباید باعث شود که بین مردم مودت وصله رحم قطع شود ودین اسلام دین رحمت ولطف وبخشش است وخساست وترس ازفقر درآن جایی ندارد وعلما دراین زمینه هم نباید نظرات اساتید قدیمی خود را نادیده بگیرند و یک رویه نو وتازه ای را اتخاذ نمایند که اسلام یک ساقه دارد وهزاران ریشه وتغییراحکام به این سادگیها نیست که هرمرجعی فکرکند که فتوای او کلید گشایش هاست وچه بسا بی توجهی به یک نکته کوچک راه مردم راسخت ترنماید وبعبارتی درصدوراحکام مراجع دینی باید به تمام زوایای عقلی ودینی وسنت الهی باید توجه نماید ودغدغه های شخصی خود را درآن دخیل ننماید چون برخی احکام ظاهری تلخ وخشن دارند ولی نعمات وبرکات زیادی درآن وجود دارد که قدرت تشخیص این برکات محل دقت مراجع بزرگوار وبسیار زحمتکش ودلسوز امت واسلام است.
آرمان
۲۳:۰۴ ۱۱ ارديبهشت ۱۴۰۱
سلامتی اونی که تا آخر خوند
علی
۰۲:۳۷ ۲۳ ارديبهشت ۱۴۰۰
زکات فطریه حق مسولان و حاکمان ایرانه، یارانه دو ماه رو بردارن برای خودشون، خیلی وضعشون خرابه
علی
۰۲:۳۷ ۲۳ ارديبهشت ۱۴۰۰
زکات فطریه حق مسولان و حاکمان ایرانه، یارانه دو ماه رو بردارن برای خودشون، خیلی وضعشون خرابه
ناشناس
۲۰:۱۶ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۲
دوست عزیز هر
مد نظرتون محترم است اما بایستی بدانیم در بحث پرداخت فطریه طرف حساب خداست
عمار
۰۰:۲۲ ۲۳ ارديبهشت ۱۴۰۰
بنام خداوند جان و خرد :
پرداخت فطریه همه یاران بگیران زیر زیر زیر خط فقر بینوایان نیازمندان بیکاران تهی دستان برعهده دولتهای مختلف اسلامی است که پس از آنکه علمای مراجع تقلید والامقامان دینی مبالغ سهم هر نفر فطری و کفاره روزه نگرفتنهای عمد و غیر عمد ثروتمندان را اعلام کردند و پس از دریافت همه را به صندوق بیت المال مسلمین یکجا واریز کردند دولتهای اسلامی موظف هستند و باید از صندوق ثروت ملی ملت یا بیت المال مسلمین می بایست بدون منت و سریعا فطریه عید سعید فطر را در حساب کارت یارانه ایی همه سرپرستان خانوارهای فقیران مسکینان بیکاران تهی دستان یارانه بگیران بی درآمد و اندک درآمد برای همگیشون شارژ و یا واریز یا تزریق شود بسته به تعداد نفرات خانواده متفاوت باید دولت به حسابشان واریز کند اگر نه حق الناس گردنشان است و هر ساله باید این کار را انجام می دادند که باید جبران کنند . افتاااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااد .
والسلام و صلوات التماس دعا و التماس تفکر .
ناشناس
۰۰:۲۰ ۲۳ ارديبهشت ۱۴۰۰
دوستان عزیز این زکات قراره برا اخرتتون ذخیره بشه چرا اینقدر غرغر می کنید اجرش رو از خدا می گیرید
ناشناس
۰۰:۱۹ ۲۳ ارديبهشت ۱۴۰۰
خودرو ام خراب است میشود فطریه را خرج ماشینم کرد
ناشناس
۱۸:۰۰ ۱۱ ارديبهشت ۱۴۰۱
بله میشود
ناشناس
۲۳:۴۸ ۲۲ ارديبهشت ۱۴۰۰
♦️آیا شنبه (۲۵ اردیبهشت) تعطیل است؟

ناشناس
۲۲:۵۶ ۲۲ ارديبهشت ۱۴۰۰
یارانه ۴۵ فطریه ۷۵
ناشناس
۲۰:۰۷ ۱۱ ارديبهشت ۱۴۰۱
یارانه ۱۲ ماه ۴۵
فطریه یک ماه ۷۵
ناشناس
۱۷:۵۵ ۲۲ ارديبهشت ۱۴۰۰
سلام من دوروزه باهمسرم بحثم شده واومدم خونه ی مادرم الان فطریه منوبچم به عهده ی کیه
ناشناس
۲۰:۲۵ ۲۲ ارديبهشت ۱۴۰۰
بروآشتی کن خودم فطریتو میدهم
ناشناس
۱۹:۱۳ ۱۱ ارديبهشت ۱۴۰۱
میخوای فطریه ننه باباتم همسرت حساب کنه؟!!!
ناشناس
۲۱:۴۸ ۰۳ خرداد ۱۳۹۹
میزبان
عمار
۱۵:۰۳ ۰۳ خرداد ۱۳۹۹
بنام خداوند جان و خرد :
بنظر بنده حقیر میهمان اگر فقیر و تهی دست کم درآمد و یا بیکار بی درآمد باشد و میزبان متمکن مالی ثروتمند و غنی و بی نیاز باشد پرداخت فطریه میهمان نیازمندش بر میزبانش است و برای میزبان بهتر و شایسته تر و خداپسندانه تر است و اگر میهمان متمکن مالی و دارنده و ثروتمند باشد باید خودش فطریه خودش و اعضای خانواده اش را پرداخت کند . والسلام و صلوات التماس دعا .
منصور
۱۳:۲۵ ۰۳ خرداد ۱۳۹۹
خدا بداد فقیرها برسه // قبول دارید ؟؟
منصور
۱۳:۲۳ ۰۳ خرداد ۱۳۹۹
ببخشید// برا عید فطر دیگه نیازی نیست که فقیری را سیر بکنیم ؟؟
محمد
۱۲:۲۱ ۰۳ خرداد ۱۳۹۹
سلام
پس نظر آیت الله العظمی شبیری زنجانی (دامه برکات)چی شده؟
عباس
۱۱:۲۹ ۰۳ خرداد ۱۳۹۹
سلام من براثر صرورت بعد از ظهربایستی برای تشبع جنازه عمه ام بروم به شهر دیگری و تا نیمهشب به منزل برنگردم ایا روز من صحیح است یا باید قصا بگیرم
فرزاد
۱۵:۱۱ ۰۳ خرداد ۱۳۹۹
سلام اگر بعد از اذان ظهر به مسافرت بروید روزه آن روز صحیح است وقضا ندارد
ناشناس
۲۱:۴۷ ۰۳ خرداد ۱۳۹۹
واقعا نمیدونی بعدازظهر سفررفتن ویابقولی ازحدترخص خارج شدن موجب ابتلای روزه نمیشود دوست عزیز قبل اینکه دهانت را ببندی اول اجکام روزه داری را بخوان بعدش عمل کن
عیدی
۱۶:۰۹ ۲۲ ارديبهشت ۱۴۰۰
ناشناس عزیز، مسلمون اینقد زبانش تند نیس ها؟؟ احکام روزه رو پرسیده و پرسیدن عیب نیس. انسان بر اساس ضرورت میره دنبال احکام که بنده خدا الان اومده و پرسیده. انشاالله که طاعاتتون هم قبول باش
ناشناس
۱۶:۰۵ ۲۴ خرداد ۱۳۹۷
برای یک شب نان خور محسوب نمیشه
محمد
۲۱:۰۲ ۰۸ ارديبهشت ۱۳۹۷
بسیار عالی است
محمد
۲۱:۰۲ ۰۸ ارديبهشت ۱۳۹۷
بسیار عالی است