سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

حمید بعیدی نژاد نوشت:

تحریم روسیه یا لایحه‌ای ضد ترامپ/ سنا قدرت نقض وتوی رئيس جمهور را دارد

سفیر ایران در لندن نوشت: اجرای لايحه سنا علیه روسیه به همين شكل كه تصويب شده است روابط ناپايدار فعلی آمريكا و روسيه را وارد يك دوره تنش می‌سازد.

به گزارش حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، حمیدبعیدی نژاد سفیر ایران در لندن در یادداشتی درباره مصوبه مجلس سنای ایران و تمدید تحریم‌ها نوشت: مجلس سناي آمريكا روز گذشته بعد از چند هفته مذاكرات فشرده با اكثريت نزديك به اتفاق آراء لايحه تشديد تحريمهای ايران را به تصويب رسانيد.
 
مهمترين محورهای اين لايحه عليه ايران عبارتند از:
 
١- متعهد نمودن دولت آمريكا به مسدود كردن حسابهاي بانكي و ممنوعيت سفر شخصيتهای حقيقی و حقوقي كه در توسعه برنامه موشكی ايران راي حمل سلاحهای هسته‌ای و ديگر سلاحهای كشتارجمعی طراحی ميشوند، مشاركت دارند. ٢- متعهد كردن دولت آمريكا به تحريم اشخاص حقيقي و حقوقي كه مرتكب نقض فاحش حقوق بشر در ايران ميشوند،  ٣- تحريم سپاه پاسداران و سپاه قدس كه به اقدامات برهم زننده ي ثبات در منطقه دست ميزنند و ٤- متعهد نمودن دولت آمريكا به اعمال تحريم هاي موجود در قطعنامه هاي شوراي امنيت پيرامون فروش و انتقال سلاحهای متعارف پيشرفته به ايران و تحريم كسانيكه اين تحريمها را نقض كنند. جديدترين اين موارد، تحريم سپاه و نيروی قدس ميباشد كه نشاندهنده استيصال و بغض و كينه آمريكا از شكست سياست خود و متحدين در منطقه است.
 
سناتور كوركر بهمراه برخي ديگر از سناتورهاي تنظيم كننده اين لايحه ادعا كردند كه اين لايحه به نحوی نوشته شده است كه با متن برجام انطباق داشته باشد و با تعهدات آمريكا در برجام تعارضی نداشته باشد. اما تحولاتی در آخرين روزهای منتج به تصويب اين لايحه بوقوع پيوست كه ابعاد جديدی به اين لايحه اضافه كرد و حتي نقطه تمركز اين لايحه را از بحث تحريم ايران به بحث تحريم روسيه تغيير داد. به طوريكه موضوع تحريم ايران در اين لايحه كاملا تحت الشعاع تحريمهای گسترده روسيه قرار گرفت.
 
مهمترين امری كه در اين ميان بوقوع پيوست به تفاهم رسيدن دو حزب دموكرات و جمهوريخواه به وارد كردن موضوع تحريم روسيه به علت اتهام دخالتهاي اخير اين كشور در كارزار انتخاباتی آمريكا در اين لايحه بود. در حاليكه سنا می‌توانست تحريمهای روسيه را در قالب يك لايحه مستقل جديد وضع كند، فرآيند مذاكرات دو حزب بدينجا رسيد كه تحريمهاي روسيه نيز در همين لايحه درج شوند.
 
مهمترين دليل اين كار فشار حزب دموكرات بود كه وضع تحريمهای ايران را كه مورد اشتياق حزب جمهوريخواه بود به وضع تحريمهای روسيه گره زد و اعلام كرد كه اگر به حمايت دموكراتها برای تحريم ايران علاقمندند بايد به موازات آن تحريمهای روسيه نيز همزمان در همين لايحه مورد تصويب قرار بگيرند. اين در حالی بود كه وزير خارجه آمريكا با حضور در سنا نگرانی جدی دولت از ورود سنا به بحث تحريمهای روسيه را اعلام كرده بود. دولت آمريكا صراحتا اعلام كرده بود كه اقدامات سنا نبايد فرآيند گفتگو ميان آمريكا و روسيه براي رفع اختلافات را تضعيف كند. اما اين دقيقا كاری است كه اين لايحه انجام ميدهد. اين لايحه با شديدترين عبارت بنديها اقدامات روسيه در انتخابات آمريكا، در اكراين و منطقه خاورميانه را محكوم نموده و تحريمهای بسيار سنگينی را به ويژه عليه بخش انرژي روسيه تحميل ميكند كه به گفته كارشناسان، پروژه های بسيار مهم مد نظر روسيه در كشف ذخاير جديد انرژی در مناطق ويژه يخبندان و همچنين توليد نفت شيل در اين كشور را كه قرار بود با سرمايه گزاری هنگفت و فن آوريهای مدرن كمپانيهای بزرگ نفتی غربی انجام شوند را تا سالهای سال به عقب می اندازد. ضمن آنكه وضع تحريمهای سنگين عليه روسيه در بخش سرمايه گذاری در بخش انرژی دارای تاثيرات فرا ملی نيز هست و مشخصا اين تحريمها شركتهای اروپایی را هم در بر ميگيرد.
 
بر اين اساس لايحه سنا با وارد شدن بحث تحريم روسيه عملا به لايحه‌ای ضد ترامپ تبديل شد. در اقدامی مقابله جويانه با ترامپ، سنا حتی تصميم به لغو تحريمهای عليه روسيه در اين لايحه در آينده را نيز از اختيار رئيس جمهور خارج نموده و اين تصميم را به سنای آمريكا محول كرده است. با اين بند و با توجه به روند تحولات سياسی آمريكا امكان لغو تحريمها عليه روسيه عملا بسيار ضعيف خواهد شد.
 
اقدام ديگری كه باز جهت گيری مقابله جويانه اين مصوبه سنا با دولت ترامپ را نشان ميدهد، حمايت قاطع سنا با يكصد رأی تمامی سناتورها از اضافه كردن اصلاحيه پيشنهادی ديگری در اين لايحه در خصوص اعلام حمايت آمريكا از اصل بنيادين ناتو در حمايتهای متقابل نظامی در ميان اعضای ناتو ميباشد كه ناظر بر اينست كه حمله به يك كشور عضو ناتو حمله به ديگر اعضای ناتو تلقي شود.
 
اين اصلاحيه در پاسخ به سياست مبهم ترامپ اتخاذ گرديد كه در اقدامی نادر در اجلاس اخير سران ناتو از بيان تعهد دوباره آمريكا به دفاع دسته جمعی اعضای ناتو از يكديگر در برابر حمله خارجی طفره رفته بود.
 
حال ترامپ با شرايط بسيار دشواری مواجه شده است. شكی نيست كه اجرای اين لايحه به همين شكل كه تصويب شده است روابط ناپايدار فعلي آمريكا و روسيه را وارد يك دوره تنش ميسازد. روسيه پس از تصويب اين لايحه اعلام نمود كه در صورت تبديل شدن اين لايحه به قانون، قطعا اقدامات متقابلی را عليه آمريكا وضع خواهد نمود.

بر اين اساس اگر ترامپ موفق به مديريت اين شرايط نشود، روابط آمريكا با روسيه به سطح تنش آميزی خواهد رسيد و دولت او را با بحرانی جدی مواجه خواهد كرد. اما بدون شك اين اقدام سنا پاسخی به شرايط سياسی داخلی آمريكاست و می‌توان آن را به تلاش مجلس سنا جهت پيگيری پرونده اتهام ارتباط نظام يافته مقامات وابسته به ترامپ با روسيه نيز مرتبط دانست.
 
حال لايحه سنا براي تصويب بايد به مجلس نمايندگان برود كه در صورت تصويب بايد به امضای رئيس جمهور نيز برسد. رئيس جمهور البته در صورت مخالفت ميتواند لايحه را وتو كند. اما از همين الان اعضای سنا ترامپ را از وتوی اين لايحه برحذر داشته‌اند و با توجه به حمايت بالایی كه اين لايحه در ميان سناتورها دارد تهديد كرده اند كه سنا از قدرت كافی برای نقض وتوی رئيس جمهور برخوردار است و حتما هم اين كار را خواهد كرد.
 
با وضعيتی كه بوجود آمده است، رئيس جمهور آمريكا در برابر بسيار دشواری قرار گرفته است و قطعا امضای لايحه توسط او نيز وی را از اين شرايط سختی نجات نخواهد داد، چرا كه با دست خود روابط آمريكا با روسيه را به بحرانی فرو می برد كه باعث خواهد شد اين كشور را در مسيری تقابلی با روسيه قرار دهد و شرايط بسيار بغرنجي را در سياست خارجی آمريكا به ويژه در مباحث منطقه ای برای اين كشور رقم بزند.

انتهای پیام/
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.