سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

نگاهی به رسومات مردم اردکان در رمضان؛

از پخت نان افطاری تا توزيع شکر پنير در مساجد اردکان

محقق اردکانی گفت: مردم اردکان در بین نماز به پخش خرما یا نقل آلوچه‌ای و شکر پنیر می‌پردازند توزیع شکر پنیر از گذشته تا به حال در مساجد وجود داشته است.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از یزد؛ علی سپهری محقق و تاریخ دان اردکانی در خصوص رسوم اردکانی‌ها در ماه مبارک گفت: در ماه مبارک رمضان که اکثریت مردم اردکان به روزه داری می پردازند و در هنگام افطار در مساجد به سر می برند برای بالا آمدن قند بدن و  همچنین توجه به نکته بهداشتی و پزشکی، مردم اردکان در بین نماز به پخش خرما یا نقل آلوچه ای و شکر پنیر می پردازند. توزیع شکر پنیر از گذشته تا به حال در مساجد وجود داشته است.

وی افزود: افطاری دادن نیز از رسوماتی بوده است که مردم اردکان  از قدیم الایام به آن توجه ویژه ای داشتند به گونه ای که در کتاب موفقات اردکان به شکلی خاص به آن پرداخته شده است.

محقق اردکانی ادامه داد: هزینه افطار و تهیه شیرینی در مساجد اصولا از وقفیات مسجد تامین می شود اما در مساجدی که موقوفه کافی نداشته و یا این که میزان  این هزینه از طریق مردم تامین می شود و اصولا در مساجدی که نماز جماعت برگزار می شود یک نوع افطاری نیز توزیع می شود.

سپهری عنوان کرد: شيرينی افطاری  نقل آلوچه ای در گذشته به منظور تأمين بخشي از قند مصرفي مردم نیزمحسوب مي‌شده و اغلب آن را با چاي صرف می كرده اند و تاحد زيادی در ماه مبارك رمضان از هزينه قند مصرفی مردم مي‌كاسته است. اما اكنون شايد نقش چندان موثری در اقتصاد خانواده‌ها نداشته باشد، اما بعنوان يك رسم پسنديده كه اوّل افطار قند مورد نياز روزه دار را تأمين مي‌ کند مورد توجه مردم بوده و هست و مردم با نذر كردن هزينه آن را تأمين مي‌کنند.

دیگر رسمی که این محقق اردکانی به آن اشاره کرد نان افطاری بود.

وی در این خصوص گفت: با توجه به اينكه در ماه مبارك رمضان براي روزه گرفتن نياز مبرم به نان بوده، و در گذشته قوت غالب مردم فقط نان بوده و آن هم به سختی به دست می آوردند، لذا افراد خيّر در اردكان براي تأمين بخشي از نان مصرفي فقرا در اين ماه موقوفاتي در نظر گرفته اند كه به «نان افطاري» مشهور است و به صورت هاي مختلف و در روزهاي مشخص توزيع مي‌شود.

سپهری اردکانی تصریح کرد: بعضي از موقوفات مربوط به شبهاي خاصي است. همانند شبهاي جمعه كه در اردكان مقدار موقوفات برای افطار بسیار زیاد است و متولي بايد شبهاي جمعه نان تهيه كند و بين فقرا يا اگر وقف اولادي باشد بين اولاد واقف توزيع کند.

وی با اشاره به بهبود وضعیت مالی اکثر مردم گفت: در حال حاضر با توّجه به شرايط اجتماعي و اقتصادي حاكم بر كشور و پائين بودن قيمت نان بالطبع نان افطاري موقعيت گذشته را ندارد و چندان كسي مايل به گرفتن آن نیست، به همين دليل متولي‌هاي موقوفات و اداره اوقاف در توزيع آن با مشكل مواجه هستند و بعضي از متولي‌ها نان را در كيسه نايلون قرار داده همراه با سبزي و پنير در مساجد بين نمازگزاران توزيع می کند.

اطعام در شبهاي قدر يكي از پذيرائي‌هاي مرسوم در اردكان بوده و موقوفاتي نيز داشته و دارد علی سپهری در خصوص این رسم افزود:در گذشته عده ای خاص به منزل متولی دعوت شده و در شب های قدر سحر و افطار را در منزل متولی میل می کردند اما در حال حاضر این رسم به صورت قدیم اجرا نمی شود و متولیان غذا پخته و به درب خانه فقرا می برند که امیدواریم رونق بیشتری پیدا کند. 

این محقق اردکانی گذری به وضعیت فعلی رسومات افطاری در اردکان زد و گفت: اطعام در ماه مبارك رمضان در اين زمان به اشكال مختلفی صورت می گيرد و معمولاً به خاطر تغيير وضعيّت‏‏‏ اجتماعی و اقتصادی جامعه برای رفاه حال افراد مستمند در اول ماه مبارك  توسط افراد خیّر، روغن، برنج، گوشت ومرغ یا اقلام دیگر به آنها داده می شود و در شب های قدر غذای طبخ شده به درِ خانه مستمندان برده  شده و كسانی كه نذر دارند در مساجد كيك، كلوچه، شعله زرد، لتيرگ نان روغنی ، خرما و غيره بين مردم توزيع می کنند.

انتهای پیام/ ی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.