سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

یزد؛

زنده شدن جاذبه های گردشگری نخستین شهر خشت خام جهان

در راستای اجرای طرح حمایت از مالکین بناهای تاریخی جاذبه های گردشگری استان یزد دوباره جان می گیرند.

ساشا ریاحی مقدم سرپرست معاونت میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی صنایع دستی وگردشگری استان درگفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از یزد؛ گفت:در راستای اجرای طرح حمایت از مالکین بناهای تاریخی، خانه تاریخی اعرافی در شهرستان میبد، قلعه تاریخی مروست و خانه تاریخی میرزااحمد دهقان در شهرستان خاتم مرمت و بازسازی می شوند.

 ریاحی مقدم افزود: در راستای اجرای طرح حمایت از مالکین بناهای تاریخی، خانه تاریخی اعرافی در شهرستان میبد، قلعه تاریخی مروست و خانه تاریخی میرزااحمد دهقان در شهرستان خاتم مرمت و بازسازی می شوند.

وی ادامه داد: خانه اعرافی میبد، یکی از خانه های تاریخی استان یزد به حساب می آید که قدمت آن به ادوار قاجاریه می رسد و در محله قدیمی شهیدیه قرار دارد.

 ریاحی مقدم افزود: خانه اعرافی میبد بنایی است با معماری منحصر به فرد خود که به صورت چهار جبهه ساخته شده است و یکی از یادگاران دوران می باشد که با همت اداره میراث فرهنگی شهرستان میبد و بخش خصوصی در حال مرمت و بازسازی می باشد.

وی در خصوص مرمت این بنای تاریخی گفت: خانه اعرافی با همت اداره میراث فرهنگی در سالیان گذشته تا احیای کامل پیش رفته است و در حال حاضر نیز مرمت کامل آن شامل: سنگ فرش کردن پشت بام و تعمیر آن در حال اجرا می باشد.

ریاحی مقدم در خصوص قلعه تاریخی مروست نیز افزود: قلعه 1400 ساله مروست روی یک تپه باستانی با ارتفاع حدود شش متر و با وسعتی قریب به هشت هزار مترمربع واقع شده است که صلابت، عظمت و بلندی خود را به رخ هر بیننده‎‎ای می‏‏‌کشد و از این حیث در نوع خود منحصر بفرد می باشد و هرساله شاهد تعداد زیادی از گردشگران است که برای بازدید از این قلعه تاریخی به این منطقه سفر می‏‏‌کنند.

سرپرست معاونت میراث فرهنگی این اداره کل خاطرنشان کرد: این اثر با ارزش در محدوده مرکزی بافت قدیمی شهر مروست جای دارد و با توجه به اهمیت قلعه مروست در این بافت تاریخی، می‏‏‌توان بیان کرد که این بنا به عنوان یک نشانه‏‏ شهری برای مروست خودنمایی می‏‏‌کند.

وی افزود: شکل آن در پلان به صورت یک ذوزنقه با پایه مربع است، کنگره‏‏‌های باروها نیز ریتمی زیبا را در قسمت بالای باروها و در لبه مشترک با خط آسمان ایجاد کرده است و در گوشه‎‌ی جنوب غربی و ضلع غربی قلعه ساختمان با پلان مستطیلی وجود دارد که ارگ قلعه محسوب می‏‏‌شود.

این مقام مسئول گفت : عملیاتی مرمتی در حال اجرا بر روی این بنای تاریخی شامل: زیربندی و استحکام بخشی با خشت خام و ملات گل، دوخت و دوز با چوب شورونه و دیگر مرمت های ضروری می باشد.

سرپرست معاونت میراث فرهنگی استان یزد همچنین در خصوص خانه میرزا احمد دهقان گفت: این خانه تاریخی که مربوط به دوره های قاجار و صفوی است در بافت تاریخی و محله دهقانی های شهر مروست شهرستان خاتم قرار دارد و با داشتن معماری منحصر به فرد، یکی از بناهای تاریخی و ارزشمند شهرستان خاتم محسوب می شود.

ریاحی مقدم افزود: این خانه با ارزش با همت اداره میراث فرهنگی شهرستان و بخش خصوصی در حال مرمت و بازسازی است و عملیات مرمتی آن شامل: نماسازی با اندودگاهگل، کف سازی با آجر 20*20، اجرای شرفی، اجرای پله های زیرزمین و سفید کاری می باشد.

وی در خصوص این بنای تاریخی نیز گفت: خانه میرزا احمد دهقان براساس الگوی ساخت حیاط مرکزی احداث شده و دارای فضاهایی اعم از هشتی ورودی، تالار، اتاق بادگیر، حیاط، زیرزمین، مطبخ  می باشد.

 خانه میرزا احمد دهقان  در سال ۱۳۸۶ با شماره ثبتی ۲۲۷۵۸ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

استان یزد 2270 هکتار بافت تاریخی دارد و شهر یزد به عنوان نخستین شهر خشت خام و دومین شهر تاریخی جهان دارای بافت تاریخی به مساحت عرصه 743 هکتار و مساحت حریم پنج هزار هکتار در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.

یزد با عناوینی همچون شهر بادگیرها، شهر کار و کاریز و کاهگل، دارالعباده، دارالعلم و دارالعمل، حسینیه ایران، شهر دوچرخه ها، شیرینی، شهر قنات و قنوت و قناعت و شهر آتش و آفتاب شناخته می شود. 

انتهای پیام/ ی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.